Tiggeltseberg

Plaats
Buurtschap
Zundert
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Tiggeltseberg

Terug naar boven

Status

- Tiggeltseberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Zundert. T/m 1996 gemeente Rijsbergen.

- De buurtschap Tiggeltseberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rijsbergen.

- De buurtschap Tiggeltseberg heeft helaas geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je alleen aan de straatnaamborden Tiggeltsebergsestraat kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 Tichelse Berg.

Spelling
De buurtschap staat in recente atlassen nog vermeld als Tiggeltscheberg, maar die ch mag er van ons als zijnde verouderde spelling wel tussenuit. Bovendien is het dan eenduidiger met een van de straatnamen in de buurtschap (Tiggeltsebergstraat).

Naamsverklaring
Betekent berg ‘heuvel, hoger gelegen punt’, hier een duinenrij, bij Tiggelt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tiggeltseberg ligt direct NW van Rijsbergen, rond de Tiggeltsebergstraat, Boomkensevaart en Kapelstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Tiggeltseberg omvat ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Mariakapel
"Niet ver van de plaats waar in de oorlog een bommenwerper neerstortte, bevindt zich het kapelletje van “Onze Lieve Vrouw in ‘t Zand”. Het initiatief tot de bouw werd genomen door de buurtschappen Ettenseweg en Tiggeltseberg. Toen zij geen overeenstemming konden bereiken over de locatie, bood Nilleke de Bruin het stukje bosgrond aan waarop de kapel nu staat, aan de rand van een bosperceel, op de hoek van de Tiggeltsebergstraat en de Kapelstraat. Toon Martens haalde bij het toen vijftien gezinnen tellende buurtschap 750 gulden op. Stenen kon men krijgen van het klooster te Wernhoutsburg, dat door bombardementen was vernietigd. In januari 1946 diende het architecten-en ingenieursbureau Oomen te Oosterhout de bouwtekening in, waarmee Constant Verhaeren aan het werk toog.

Op 3 november 1946 werd het kapelletje door pastoor Verbunt ingewijd. Deze parochieherder schreef na afloop van de plechtigheid in het parochiale memoriaalboek: “Er was een grote toeloop van gelovigen naar het nieuwe kapelletje in buurtschap Tiggeltseberg. Velen hadden nog nooit deze mooie en maagdelijke natuur gezien. Allen waren vol bewondering voor de mooie kapel en het kunstrijke beeld, dat expres voor deze kapel was vervaardigd in het atelier St. Lucas in de Noordstraat te Tilburg. Deze firma heeft bijna alle beelden voor onze voor onze kapellen gemaakt. Het is de elfde kapel in onze parochie.” Het bakstenen huisje op vierkant grondplan is gewit en heeft een zwarte plint. Het gaat schuil onder een mutsvormig schilddak, dat met leien is gedekt. Aan de voorzijde is een rondboogopening uitgespaard. In een nis van gelijke vorm zien we een zandstenen Lieve-Vrouwebeeldje met het kindje schrijlings in de armen van Maria, die een hoge kroon op het hoofd draagt. Men kan het kapelletje niet betreden. Tot omstreeks 1963 werd er in de maand mei elke avond gebeden, evenals op de zondagen gedurende de rest van het jaar." (bron: 'Langs ’s Heren Wegen')

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De buurtschap Tiggeltseberg biedt jaarlijks gastvrijheid aan de regionaal bekende Rijsbergse evenementen Boerendag en Trekkertrek-festival.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Imkerij de Tiggeltseberg maakt natuurzuivere onbewerkte honing. "Recht van de raat in de pot!"

Terug naar boven

Links

- Zorg en welzijn: - "In buurtschap Tiggeltseberg bij Rijsbergen, omringd door uitgestrekte bossen en heidevelden, ligt zorgboerderij Hoeve het Rondgors. Een oase van rust centraal gelegen tussen Breda, Zundert, Etten-Leur en Roosendaal. Aan de rand van natuurgebied de Pannehoef staat onze zorgboerderij. Naast paarden zijn er op de boerderij postduiven, geiten, kalveren, varkens, konijnen, kippen en enkele honden aanwezig. De zorgboerderij biedt begeleidende dagbesteding aan kinderen en jongeren. Tevens kan een leer/werktraject worden gevolgd door leerlingen van het speciaal onderwijs. Maar ook aan jongvolwassenen wordt een zinvolle dagbesteding geboden. Onze lijfspreuk is: “Wees blij op onze boerderij".

Voor onze hulpboeren hebben we dagelijks diverse activiteiten zoals: - Verzorgen, uitmesten en voeren van alle dieren die we hier op Hoeve het Rondgors hebben; - Zaaien, wieden, oogsten en eten van groenten, fruit, noten en kastanjes; - Het op een nostalgische manier werken met de paarden; - Technisch onderhoud van de oude werktuigen en machines; - Paardrijden met individuele begeleiding; - Wandelen en knuffelen met de hond en de puppy’s en genieten van de omgeving. Dit is afhankelijk van de voorkeur van de hulpboer. Wie kan er op de boerderij terecht? - Leerlingen vanuit het speciaal onderwijs (ook voor leer/werktraject); - Jeugdigen/jeugdzorg en/of pleegzorg; - Cliënten met ADHD of een autistische stoornis; - Mensen die burn-out zijn geraakt; - Mensen die willen reïntegreren. De zorgboerderij werkt zelfstandig met eventueel financiering vanuit PGB of ZIN. Is uw interesse gewekt? Dan bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen."

Reactie toevoegen