Tiendeveen

Plaats
Dorp
Hoogeveen Midden-Drenthe
Drenthe

Tiendeveen

Terug naar boven

Status

- Tiendeveen is een dorp in de provincie Drenthe, in grotendeels gemeente Hoogeveen, deels gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Beilen. Het dorp is met de herindelingen van 1998 dus niet met Beilen meegegaan naar de nieuwe gemeente Midden-Drenthe, maar middels een grenscorrectie aan de gemeente Hoogeveen toegevoegd. Een klein deel van het buitengebied van het dorp is wél meegegaan naar de gemeente Midden-Drenthe.

- Onder het dorp Tiendeveen vallen ook de buurtschappen De Haar en Siberië (deels).

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Tiendeveine. Een inwoner van dit dorp is een Tiendeveiner.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Tiendeveen ligt ONO van het dorp Fluitenberg, O van de A28, NO van de stad Hoogeveen, ZO van het dorp Pesse, ZZO van het dorp Wijster, ZW van de dorpen Nieuw-Balinge, Mantinge en Balinge, W van het dorp Gees, NW van de dorpen Geesbrug en Nieuwlande en N van de A37 en de dorpen Noordscheschut en Hollandscheveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Tiendeveen 10 huizen met 90 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Al sinds 1978 is er in en om de Hervormde Kerk van Tiendeveen op een zaterdag begin juni van 8.30 tot 12.00 uur de jaarlijkse gezellige grote Rommelmarkt. De kramen zijn gevuld met o.a. kunst en kitsch, planten, elektrische apparatuur, boeken, kleding, en speelgoed. Tevens zijn er verlotingen met leuke prijzen. De catering kan je van een hapje en een drankje voorzien. Je hebt onder andere de mogelijkheid uit koffie / thee met eigengemaakt gebak of cake, Drentse knieperties, ijs, oliebollen of een hartige hap. De opbrengst is bestemd voor onderhoud van de kerkelijke gebouwen. Om iedereen gelijke kansen te geven een koopje op de kop te tikken, wordt het terrein niet voor 8.30 uur opengesteld.

- Op een zaterdag in december is er op Sportpark De Veenhoek het Open NK Carbiddarten (in 2018 voor de 9e keer).

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsbaanvereniging 't Veenplekkie. Blijkens de beschrijving op hun Facebookpagina doen ze er ook nog aan klootschieten. En als er ijs ligt houden ze er ook kampioenschappen Konkelen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Tiendeveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Tiendeveen.

- Nieuws: - Maandelijkse dorpskrant de Praotpaol is via de link ook online te lezen.

- MFC: - Multifunctioneel centrum MFC De Eiken.

- Sport: - Handboogschietvereniging Agilaz schiet binnen in de gymzaal van MFC De Eiken op 16 meter. Indien het weer het toelaat dan schieten ze lekker buiten. Buiten hebben ze doelen staan op 18, 25, 30 en 50 meter.

- Zorg: - "Zorgboerderij en Schapenhouderij De Groote in Tiendeveen is begonnen als een uit de hand gelopen hobby. Jantinus de Groote had een aantal schapen als hobby. Dit heeft hij verder met zijn gezin uitgebreid in de jaren negentig. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot 1000 fokooien met in totaal circa 2500 schapen. Eind jaren negentig kwam via een gemeentelijk project de schapenhouderij in aanraking met de zorg. De gemeente Amsterdam had een project opgericht voor kansarme jongeren. Deze jongeren moesten bepakt met bagage, vier dagen door de Drentse bossen trekken. Wanneer men deze proef had doorstaan, werden de jongeren voor drie weken op verschillende boerderijen geplaatst. De jongeren die het gehele project positief hadden afgerond, kregen een baan binnen de gemeente. Door deze ervaring is het idee ontstaan om een zorgtak aan de schapenhouderij toe te voegen. Om een goede zorg te kunnen waarborgen, hebben wij ons in 2004 aangesloten bij Stichting Zorgboerderijen Drenthe (heden BEZINN). Met deze krachtenbundeling is de continuïteit van de zorg gewaarborgd. In 2009 en 2011 zijn de beide zonen bij het bedrijf ingekomen.

Een zinvolle dagbesteding voor de deelnemer is erg belangrijk; niet zomaar de dag doorkomen, maar met een doel. Wij willen de deelnemer hierbij nieuwe dingen leren, jezelf leren kennen en jezelf verder te ontwikkelen om de volgende stap te gaan maken. Bij de dagbesteding gaan we uit van “werken naar vermogen” om overvraging te voorkomen. Hierop is het agrarische bedrijf aangepast, zodat iedere deelnemer ook daadwerkelijk zijn eigen tempo kan volgen. Als dagbesteding bieden wij verschillende mogelijkheden aan: ADL-activiteiten; educatie; schapenhouderij; kalveren halen; metaalbewerking; houtbewerking; tuinieren; landschapsbeheer; persoonlijke activiteiten. Wanneer de deelnemer geen eigen dagbesteding heeft (school, werk etc.), wordt er in de dagbesteding van de zorgboerderij meegedraaid. Dit om verder te ontwikkelen en om de sociale activering van de deelnemer niet in de weg te staan. Met andere woorden “je staat bij ons midden in de maatschappij”."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Tiendeveen.

Reactie toevoegen