Terstraten

Plaats
Buurtschap
Nuth
HeuvellandParkstad
Limburg

Terstraten

Terug naar boven

Status

- Terstraten is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Nuth.

- De buurtschap Terstraten valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nuth.

- De buurtschap Terstraten heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Tersjtraote.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Terstraten ligt rond de gelijknamige weg, W van Nuth. Direct Z hiervan loopt de Branterweg. Hier heeft ooit een (wit) plaatsnaambordje Brant gestaan. Dat staat er nu niet meer. Tegenwoordig beschouwen de bewoners van deze straat zich als onderdeel van buurtschap Terstraten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Terstraten samen met buur-buurtschap Helle 33 huizen met 180 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 1773 zijn diverse mannen gruwelijk gemarteld, als vermeende 'Bokkenrijders', waarna zij, om maar van de folteringen af te zijn, een vermeende overval in Terstraten bekenden, die in werkelijkheid nooit had plaatsgevonden. Vervolgens werden zij door de rechtbank ter dood veroordeeld en opgehangen. Tja, zo ging dat in die tijd... "Een verderfelijke periode uit onze geschiedenis", zo concludeert de schrijver van het artikel onder de link dan ook.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Terstraten heeft10 rijksmonumenten, zijnde de hoeven op huisnrs. 1, 2, 3, 4, 8, 9, 11 en 12, en hoeve Nieuwenhuis of Nieuwhuis (baksteen met speklagen) uit 1794 op Maastrichterweg 12/14.

- Terstraten is een beschermd dorpsgezicht en geniet een zekere bekendheid als 'schildersparadijs', vanwege de vele fraaie monumentale hoeven, vaak uit de 18e eeuw en veelal met vakwerkbouw.

- In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem bevindt zich een oude landbouwschuur uit ca. 1800, afkomstig uit de buurtschap Terstraten. In 1952 is deze afgebroken en weer opgebouwd in het genoemde museum. In Trintelen bij Simpelveld heeft het museum een vrij complete inventaris stroopgerei kunnen aankopen. Deze kreeg een plek in de landbouwschuur. Naast de presentatie van deze oude collectie is een demonstratieruimte gemaakt voor de productie van stroop op ambachtelijke wijze. Hierdoor kunnen bezoekers de productie zien, ruiken en proeven, althans in de wintermaanden. Gedurende het zomerseizoen zie je hier een presentatie over stroopkoken.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij De Paerdsbloom biedt een verantwoorde groepsbegeleiding en dagbesteding aan mensen met een beperking en hulpvraag. De zorg wordt gegeven door gekwalificeerde medewerkers. Door de mantelzorg te ontlasten, maar ook te ondersteunen bereiken ze4 dat de deelnemers langer thuis kunnen blijven wonen. Bij De Paerdsbloom maken pony’s en paarden, honden en andere boerderijdieren deel uit van het activiteitenprogramma en het leerproces.

Reactie toevoegen