Terstraten

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

Terstraten

Terug naar boven

Status

- Terstraten is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 2018 gemeente Nuth.

- De buurtschap Terstraten valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nuth.

- De buurtschap Terstraten heeft, komend vanuit het N (Maastrichterweg) een wit plaatsnaambord. Verderop, bij het kerntje van de buurtschap, staat vermoedelijk een blauw bord met de naam van de buurtschap. Daar kan wellicht beter de naam Nuth staan met een wit bordje met de naam van de buurtschap eronder (omdat het nu lijkt of de buurtschap een eigen bebouwde kom heeft). Voor een toelichting daarop zie bij Nuth > Status. Komend vanuit Tervoorst staat er vermoedelijk alleen een wit plaatsnaambord met de naam van de buurtschap, omdat je dan al binnen de bebouwde kom zit.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Tersjtraote.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Terstraten ligt rond de gelijknamige weg, W van het dorp Nuth, en ligt verder NW van het dorp Wijnandsrade, N van het dorp Hulsberg, ONO van het dorp Schimmert, ZO van het dorp Genhout, ZZO van het dorp Spaubeek, ZW van het dorp Schinnen en WZW van het dorp Vaesrade. Direct Z van deze weg loopt de Branterweg. De panden aan deze weg vallen wellicht ook nog tot de buurtschap te rekenen, maar er kan daar ook een aparte buurtschap Brant zijn. Vooralsnog gaan wij van dit laatste uit. De buurtschap ligt verder nog rond het W gedeelte van de Horenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Terstraten samen met buur-buurtschap Helle 33 huizen met 180 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 70 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 1773 zijn diverse mannen gruwelijk gemarteld, als vermeende 'Bokkenrijders', waarna zij, om maar van de folteringen af te zijn, een vermeende overval in Terstraten bekenden, die in werkelijkheid nooit had plaatsgevonden. Vervolgens werden zij door de rechtbank ter dood veroordeeld en opgehangen. Tja, zo ging dat in die tijd... "Een verderfelijke periode uit onze geschiedenis", zo concludeert de schrijver van het artikel onder de link dan ook.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Terstraten heeft 10 rijksmonumenten, zijnde de hoeven op huisnrs. 1, 2, 3, 4, 8, 9, 11 en 12, en hoeve Nieuwenhuis of Nieuwhuis (baksteen met speklagen) uit 1794 op Maastrichterweg 12/14.

- Terstraten is een beschermd dorpsgezicht en geniet een zekere bekendheid als 'schildersparadijs', vanwege de vele fraaie monumentale hoeven, vaak uit de 18e eeuw en veelal met vakwerkbouw.

- Volgens Wikipedia heeft buurtschap Helle 1 rijksmonument, zijnde de boerderij op Driesschenweg 2, maar dat pand ligt te ver naar het NO om tot buurtschap Helle te kunnen behoren. De buurtschap Terstraten ligt daar namelijk nog tussen. Gezien de ligging van het pand zouden wij het daarom tot die buurtschap rekenen.

- In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem bevindt zich een oude landbouwschuur uit ca. 1800, afkomstig uit de buurtschap Terstraten. In 1952 is deze afgebroken en weer opgebouwd in het genoemde museum. In Trintelen bij Simpelveld heeft het museum een vrij complete inventaris stroopgerei kunnen aankopen. Deze kreeg een plek in de landbouwschuur. Naast de presentatie van deze oude collectie is een demonstratieruimte gemaakt voor de productie van stroop op ambachtelijke wijze. Hierdoor kunnen bezoekers de productie zien, ruiken en proeven, althans in de wintermaanden. Gedurende het zomerseizoen zie je hier een presentatie over stroopkoken.

Reactie toevoegen