Terpoorten

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Terpoorten

Terug naar boven

Status

- Terpoorten is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Terpoorten valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Epen.

- De buurtschap Terpoorten heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Terpaote.

Oudere vermeldingen
1842 Terpoorte.

Naamsverklaring
Betekent 'bij de poort'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Terpoorten ligt ZO van het dorp Epen, aan de rivier de Geul, en rond de Terpoorterweg en Bennetweg, het Z gedeelte van de Molenweg, en rond de kruising van die weg en de weg Bovenpad. De buurtschap ligt verder NNW van de plaats Sippenaeken in België, ZW van het dorp Vijlen en ZZW van het dorp Mechelen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Terpoorten omvat ca. 15 woonhuizen en enkele verblijfsaccommodaties, met ca. 45 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Wingbergermolen of Eper Molen dateert uit 1844 en is een watermolen (aangedreven door het water van de Geul), die in bedrijf is geweest als korenmolen. Sinds 1914 werd de molen aangedreven door een turbine. De molen is niet meer in functie. Het pand is tegenwoordig in gebruik als restaurant. Het is het enige rijksmonument van de buurtschap.

- Boerderij De Wingberg.

- Vakwerkhuizen.

- Bakhuis.

- Wegkruis.

Reactie toevoegen