Terlinden

Plaats
Buurtschap
Eijsden-Margraten
Heuvelland
Limburg

terlinden_collage.jpg

Terlinden, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Terlinden, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

terlinden_boek_kopie.jpg

Het ideaal van de redactie van Plaatsengids.nl is om van iedere plaats een boek in onze bibliotheek te hebben, opdat wij dat voor onze site kunnen samenvatten. Zelfs over kleine buurtschappen is vaak wel een boek gemaakt, zoals over Terlinden in 2008.

Het ideaal van de redactie van Plaatsengids.nl is om van iedere plaats een boek in onze bibliotheek te hebben, opdat wij dat voor onze site kunnen samenvatten. Zelfs over kleine buurtschappen is vaak wel een boek gemaakt, zoals over Terlinden in 2008.

terlinden_kermis_ticket.jpg

Tijdens de Kermis Terlinden (eerste weekend van augustus) staat de buurtschap op zijn kop en zijn er vele malen meer bezoekers dan inwoners.

Tijdens de Kermis Terlinden (eerste weekend van augustus) staat de buurtschap op zijn kop en zijn er vele malen meer bezoekers dan inwoners.

DK_20110421_4033_Detail_vakwerkhoeve_in_Terlinden_Limburg.jpg

Terlinden, verweerd vakwerk toont het vlechtwerk waarop de leem gesmeerd werd.

Terlinden, verweerd vakwerk toont het vlechtwerk waarop de leem gesmeerd werd.

RIT_20110421_4039_Straatbeeld_bloembak_in_Terlinden_Limburg.jpg

Terlinden, bloembak ter verfraaiing van het straatbeeld

Terlinden, bloembak ter verfraaiing van het straatbeeld

Terlinden

Terug naar boven

Status

- Terlinden is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Eijsden-Margraten. T/m 1981 grotendeels gemeente Noorbeek (in 1982 over naar gemeente Margraten, in 2011 over naar gemeente Eijsden-Margraten), gedeeltelijk gemeente Gulpen (dat deel viel onder het dorpsgebied van Reijmerstok). De grens liep door de weg Terlinden, die op grondgebied van de gemeente Gulpen Terlinderstraat heette. Bij de herindelingen van 1982 is het grootste deel van het deel onder de gemeente Gulpen middels grenscorrectie overgegaan naar de gemeente Margraten en daarmee eveneens onder het dorp Noorbeek komen te vallen. De grens is toen door of langs de provincialeweg getrokken. Bij een volgende grenscorrectie, in 1990, zijn ook de 4 panden O daarvan naar de gemeente Margraten overgegaan, zodat sindsdien de buurtschap Terlinden geheel onder het dorp Noorbeek valt.

- De buurtschap Terlinden valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Noorbeek.

- De buurtschap Terlinden heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Volgens Veldeke: Terlinne. Volgens anderen ook Terlinge.

Naamsverklaring
Samengesteld uit linde ‘lindeboom’ en het voorzetsel te. Betekent ‘bij de lindeboom’.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Terlinden ligt rond de gelijknamige weg, met aangrenzende bebouwing aan de Gulperstraat, Voerenstraat, Karsvelderweg en Kütersteenweg. De buurtschap grenst verder in het O aan de provincialeweg De Hut - De Plank (N598), met dien verstande dat ook nog enkele panden van de buurtschap aan de O kant van die weg liggen. De buurtschap ligt ZZO van het dorp Margraten, Z van het dorp Reijmerstok, ZW van het dorp Gulpen, NW van het dorp Slenaken, NO van het dorp Noorbeek, ONO van het dorp Mheer en OZO van het dorp Banholt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Terlinden 6 huizen met 41 inwoners onder de gemeente Gulpen en 17 huizen met 97 inwoners onder de gemeente Noorbeek. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 130 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de lokale Jonkheid is in 2008 het boek Terlinden, portret van een gehucht (240 pag.) verschenen. Het boek beschrijft aspecten van de geschiedenis van de buurtschap en van de Jonkheid, geïllustreerd met tal van oude en nieuwe foto's. Het boek portretteert ook alle woningen en (vrijwel) alle gezinnen van de buurtschap, in kleur, zodat het een bijzonder tijdsdocument is geworden over de buurtschap en haar inwoners. Bij het boek hoort een DVD met bijna 600 oude en recentere foto's, tal van film- en videofragmenten en enkele geluidsopnamen.

Terlinden is nog een echte buurtschap in de oorspronkelijke betekenis van het woord. De nabuurschap, dat wil zeggen het voor elkaar klaarstaan als dat nodig is, is hier nog springlevend. Zo wordt bijvoorbeeld bij een sterfgeval, tot aan de dag van de begrafenis, iedere avond bij de Mariakapel de rozenkrans gebeden. Waarbij van elke familie in de buurtschap altijd tenminste één vertegenwoordiger aanwezig is. “En dat is nu typisch Terlinden: Samen plezier maken, maar ook samen bedroefd zijn”, aldus Terlindenaar Servé Sluijsmans. (3020 17-9-1999)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Terlinden heeft 4 rijksmonumenten. Het betreft allemaal 19e-eeuwse vakwerkboerderijen en -huizen, op Terlinden 22 en 36, Kütersteenweg 4, en Provincialeweg 30.

- De Mariakapel (zie de 2e kapel onder de link) op de hoek met de Kütersteenweg is gebouwd in de jaren vijftig van de 20e eeuw, uit dankbaarheid aan Onze Lieve Vrouw voor het feit dat alle 7 'jongens' uit Terlinden die tussen 1945 en 1949 als soldaat naar Nederlands-Indië zijn uitgezonden, heelhuids zijn teruggekeerd. In de maand mei wordt hier iedere zaterdag een mis opgedragen.

- Diverse wegkruisen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Kermis Terlinden (1e weekend van augustus) heeft maar 3 attracties; een kindercarrousel, een schiettent en een friteskraam. Toch is deze kermis tot in de wijde omtrek een begrip. Dat komt met name door de Terlindenavond op maandag, het hoogtepunt van de kermis. Dat is een groot feest met diverse artiesten, in een feesttent die dan altijd tot de laatste plaats is bezet. De avond trekt enkele duizenden bezoekers. Van de opbrengst van de Kermis gaat de hele buurtschap een dagje uit. Verder wordt een deel van de opbrengst besteed aan het onderhoud van de Mariakapel.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Rondwandeling Terlinden - Terhorst - Banholt (5,6 km).

Terug naar boven

Links

- Jeugd / jongeren: - Jonkheid Terlinden is een vereniging bestaande uit alle ongehuwde mannen en vrouwen van de buurtschap vanaf 12 jaar. Men blijft lid van de vereniging tot men in het huwelijk treedt, een jaar samenwoont of het lidmaatschap wordt opgezegd. De Jonkheid is opgericht in 1883 en is de enige vereniging in de kleine buurtschap. De Jonkheid vervult een belangrijke maatschappelijke functie in de buurtschap. Hoofddoelen zijn het onderhouden en beheren van het kapelletje, het organiseren en in stand houden van de Kermis en het organiseren van activiteiten voor de inwoners van de buurtschap. Tevens zorgt de Jonkheid ervoor dat bij 50-jarige bruiloften en andere bijzondere gelegenheden op gepaste wijze aandacht wordt geschonken aan de desbetreffende inwoners.

- Religie: - Als parochies fuseren of gaan samenwerken, en er moet een naam voor de nieuwe parochie of voor het samenwerkingsverband worden gekozen, is het, net als bij fusie van gemeenten, slim om niet een van de bestaande namen te kiezen, om te voorkomen dat de anderen zich tekort gedaan voelen. Soms kiest men dan voor een kleine kern binnen een van de samenwerkingspartners. Zo blijken de parochies van Banholt, Noorbeek en Reijmerstok tegenwoordig samen te werken in het verband met de naam Cluster Terlinden. Vergelijk de gemeenten Budel en Maarheeze, die zijn gefuseerd tot de gemeente Cranendonck (naar een buurtschap aldaar) en 5 gemeenten in de Achterhoek die sinds 2005 de gemeente Bronckhorst vormen (naar een klein dorpje aldaar, niet zijnde 1 van de 5 oude gemeentenamen).

Reactie toevoegen