Terlet

Plaats
Buurtschap
ArnhemRozendaal
Veluwe
Gelderland

Terlet Nationaal Zweefvliegcentrum [640x480].jpg

Terlet (buurtschap van Rozendaal, deels Arnhem) is bekend vanwege Wildwissel Terlet in de A50, de Terletse Heide en het Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet.

Terlet (buurtschap van Rozendaal, deels Arnhem) is bekend vanwege Wildwissel Terlet in de A50, de Terletse Heide en het Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet.

Terlet

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Terlet.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Terlet.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Terlet.

Terug naar boven

Status

- Terlet is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, in deels gemeente Arnhem, deels gemeente Rozendaal.

- De buurtschap Terlet valt (ook voor de postadressen) deels onder de stad Arnhem, deels onder het dorp Rozendaal.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1436 ter Leet, 1478 tot Let, 1502 Terleit, 1536 erffken ther Let, 1724 erve klein Terlet(h).

Naamsverklaring
Wordt enerzijds geduid als hliþa-* 'helling'; de plaats ligt in een heuvelachtig landschap. Anderzijds wordt de naam verbonden met lede 'gegraven of vergraven waterloop'. (1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Terlet ligt NW van Rozendaal, N van Arnhem, NO van Schaarsbergen, 5 km N van de A12, rond de Apeldoornseweg, waar deze afbuigt naar het Zweefvliegcentrum, en het O daarvan gelegen weggetje Terlet.

- De grens tussen de gemeenten Arnhem en Rozendaal loopt ter plekke O langs de A50 en buigt iets Z van wildwissel Terlet over de A50, af naar het NO.

- Zweegvliegcentrum Terlet ligt W van de A50 dus in de gemeente Arnhem, de Terletsche Heide ligt O van de A50 dus in de gemeente Rozendaal, evenals de enige boerderij die van de buurtschap Terlet nog over is.

- Topografische bijzonderheid: N van Terlet liggen 2 driegemeentepunten vlak bij elkaar: 1) 1 km N van de wildwissel ligt de grens tussen de gemeenten Arnhem in het Z, Ede in het NW en Apeldoorn in het N (buurtschap Groenendaal) en 2) 0,5 km ZO daarvan ligt de grens tussen de gemeenten Arnhem in het W, Rozendaal in het O en Apeldoorn in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Terlet 3 panden met 18 inwoners onder de gemeente Rozendaal. Bij de gemeente Arnhem werd Terlet niet apart vermeld (wat niet wegneemt dat er best 1 of meer panden onder de gemeente Arnhem in Terlet kunnen zijn geweest; niet iedere gemeente vermeldde haar buurtschappen apart).

- Tegenwoordig omvat de buurtschap Terlet nog maar 2 panden: 1) Terlet 4, het enige overgebleven oorspronkelijke boerderijtje en 2) Terlet 3, waar alleen de tot recreatiewoning verbouwde schuur van de boerderij nog van over is. Oorspronkelijk waren er ook nog de panden Terlet 1 (Klein Terlet), 2 (Groot Terlet) en 5. Opmerkelijk is dat het adres Terlet 4 twee keer in het postcodeboek voorkomt; 1 met als adres 6891 ZZ Rozendaal en 1 met als adres 6816 SP Arnhem.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het buurtschapje Terlet verwierf in 1426 reeds bekendheid, zij het om een tragische reden; hertog Reinald IV van Gelre overleed er in dat jaar plotseling.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet
Terlet is vooral bekend vanwege het grootste zweefvliegveld van Nederland (met meer dan 450 deelnemers): Vliegveld Terlet. Het vliegveld is sinds 2000 in beheer van de Stichting Zweefvliegers Terlet. Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet bundelt kennis over opleiding en instructie, veiligheid en bijzondere technieken en stelt deze beschikbaar in de vorm van cursussen en opleidingen voor elke Nederlandse zweefvlieger. Het terrein, dat eigendom is van Staatsbosbeheer, is goed te zien vanaf de A50, waar het W van ligt. Nadere informatie vindt u op de site van het Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet.

Wildwissel Terlet
Terlet heeft ook zijn naam gegeven aan een wildwissel over de A50 (vallend onder de gemeente Arnhem). Hierdoor worden twee gebieden van Natuurmonumenten met elkaar verbonden, te weten Nationaal park Veluwezoom O van de A50 en het Deelerwoud W van de A50.

Terletsche Heide
O van de A50 ligt de Terletsche Heide.

Crossbaan
Naast Zweefvliegcentrum Terlet ligt de crossbaan van Motorclub Arnhem.

 

Reactie toevoegen