Terherne

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

terherne_collage.jpg

Terherne, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Terherne, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

terherne dorpsgezicht 1964 [640x480].jpg

Terherne dorpsgezicht 1964

Terherne dorpsgezicht 1964

Terherne.JPG

Terherne dorpsgezicht 2012

Terherne dorpsgezicht 2012

Terherne (2).JPG

Op de Koailân in Terherne

Op de Koailân in Terherne

Terherne (3).JPG

De Tsjerke van Terhene die geen tsjerke meer is

De Tsjerke van Terhene die geen tsjerke meer is

Terherne

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Terherne.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Terherne.

Terug naar boven

Status

- Terherne is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Utingeradeel. In 1984 over naar gemeente Boarnsterhim, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Ook Terherne. Sinds 1989 is de plaatsnaam overigens officieel - en alleen nog - Friestalig.

Inwoners
Een inwoner van Terherne is een Terhernster.

Terug naar boven

Ligging

Terherne ligt ZW van Akkrum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Terherne 106 huizen met 509 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Terherne ruim 300 huizen met ruim 800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Terherne.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Terherne heeft 4 rijksmonumenten.

- Windmotor op Grootzand.

- Het dorp Terherne is de thuishaven van de Kameleon. De straatverlichting, de bestrating en het dorpsplein zijn weer in oude stijl gebracht. De sfeer van de jaren vijftig en zestig en de aanwezigheid van de bekende personages uit de boeken maken het dorp Terherne tot een echt Kameleondorp. Midden in het dorp staat de Kameleonboerderij, met het informatiecentrum, het Ervarium en de smederij.

Het Ervarium bevindt zich in de boerderij. Hier ben je in het dorpje Lenten met onder andere: het Raadhuisplein, het Gemeentehuis en het Politiebureau van veldwachter Zwart. Voor in de boerderij bevindt zich het Kameleonmuseum, met informatie over de schrijver Hotze de Roos en de bekende tekenaar Gerard van Straaten.

Museum Hans Brinker is vernoemd naar het wereldberoemde boek Hans Brinker of 'De Zilveren Schaatsen' geschreven door Mary Mapes Dodge in 1865. Het museum voert je terug naar de tijd van Hans Brinker met de typisch Hollandse winters. Naast de uitgebreide collectie boeken is een aantal oude sleeën en een grote verscheidenheid aan schaatsen tentoongesteld. Naast schaatsen vormen rolschaatsen in allerlei bijzondere variaties een deel van de collectie.

In het museum tref je verder een aantal collecties aan met voorwerpen uit de tijd van Hans Brinker, o.a. verzamelingen van aardewerk, handnijverheid, trofeeën van schaatswedstrijden, sinterklaassurprises en de ontwikkeling van de schaats en de skeeler. Tevens zijn in het museum ondergebracht: 'Winkel van Sinkel', 'Kooperslager', een grutterswinkeltje en een schooltje. De huiskamer van de familie Brinker en het huis van de rijke familie Gleck maken de collectie compleet.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Terherne.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Terherne.

Reacties

(1)

In 1986 heeft de gemeenteraad van Boarnsterhim besloten om de dorpsnamen officieel in de Friese taal te veranderen. Zo werd Terhorne weer Terherne, zoals dat in de 15e/16e/17e eeuw ook gebruikelijk was. Terherne is dus de enige officiële dorpsnaam, zowel in het Nederlands als in bijvoorbeeld het Russisch! Uw opmerking, dat de dorpsnaam Terhorne is in het Nederlands deugt dus niet.

Red.:
U heeft gelijk, de formulering was niet duidelijk. We hebben het aangepast (dat geldt overigens voor meer dorpen die wij inhoudelijk nog moeten uitwerken, de formuleringen daar gaan wij soortgelijk aanpassen). Overigens vermelden wij altijd ook nog de oude NL-talige namen, omdat men die nog kan tegenkomen op bijv. oude ansichten, poststempels en in archiefstukken en zo komt men via de zoekfunctie middels de naam Terhorne toch op de pagina Terherne terecht.

Reactie toevoegen