Terhagen

Plaats
Buurtschap
Stein
Westelijke Mijnstreek
Limburg

Terhagen

Terug naar boven

Status

- Terhagen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Westelijke Mijnstreek, gemeente Stein. T/m 1981 gemeente Elsloo.

- De buurtschap Terhagen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Elsloo.

- De buurtschap Terhagen ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Terhage.

Naamsverklaring
"Letterlijk betekent de naam: 'bij de hagen (heggen)'. Welke heggen dit zijn geweest is ons niet bekend. We denken zelf aan een afscheiding (landweer) tussen een beperkt veld langs de Maasdalrand en de dan nog niet ontgonnen gebieden tussen Terhagen en Catsop. Hoe oud de buurtschap is, is aan de hand van de naam moeilijk aan te geven. Zoals met meer namen van gehuchten, is het meer de vraag hoe oud de naam is dan het gehucht zelf. Het is namelijk heel goed mogelijk dat er eerst een ontginning is geweest die Terhagen werd genoemd waar later bewoning kwam, die de naam overnam." (bron: Guus Peters)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Terhagen ligt rond de gelijknamige weg en de weg Terhagergast, ZW van het dorp Elsloo. De buurtschap ligt verder W van het Julianakanaal, de rivier de Maas en de Belgische plaats Boorsem, NO van de plaats Uikhoven in België, NNO van de dorpen Geulle aan de Maas en Geulle, N van het dorp Moorveld, NW van Maastricht-Aachen Airport en het dorp Geverik, W van de A2 en het dorp Beek, Z van het dorp Stein en ZO van het dorp Meers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Terhagen 16 huizen met 67 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Terhagen I. - Geschiedenis van Terhagen II.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wegkruis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- W van Terhagen loopt de Hemelbeek.

Reactie toevoegen