Terbregge

Plaats
Buurtschap
Rotterdam
Zuid-Holland

terbregge plaatsnaambord (Kopie).jpg

In Terbregge is slechts 1 bescheiden ´plaatsnaambordje´ te vinden, en wel op de gevel van dit pand.

In Terbregge is slechts 1 bescheiden ´plaatsnaambordje´ te vinden, en wel op de gevel van dit pand.

Terbregge

Terug naar boven

Overnachten

- Stayokay Rotterdam (de voormalige jeugdherbergen) is geopend in 2009, gevestigd in de bijzondere Kubuswoningen van architect Piet Blom.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Terbregge.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Terbregge.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Terbregge.

Terug naar boven

Status

- Terbregge is een buurt in de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam. T/m 31-7-1941 gemeente Hillegersberg.

- De buurt Terbregge valt, ook voor de postadressen, onder de stad Rotterdam.

- Hoewel Terbregge geografisch gezien geen buurtschap meer is, want binnen de bebouwde kom van Rotterdam is komen te liggen, heeft het er nog wel de kenmerken van: het oude Terbregge ligt nog steeds landelijk aan de rivier de Rotte, en is nog niet opgeslokt door omringende nieuwbouw.

- Terbregge heeft geen plaatsnaamborden. Het wordt nog wel als 'plaats' vermeld in de recente Topografische atlas Zuid-Holland(1) en op Google Maps. En op de gevel van een pand aan de Landstraat, op de hoek met de Bergse Linker Rottekade, bevindt zich een bordje 'Welkom in Terbregge', wat je als alternatief 'plaatsnaambord' zou kunnen zien.

- Tegenwoordig wordt onder de naam Terbregge een wijk verstaan die is samengesteld uit de oude buurtschap Terbregge en de in 2005 gereed gekomen Vinexwijk Nieuw-Terbregge. Ter onderscheiding daarvan wordt de oude buurtschap soms ook wel Oud-Terbregge genoemd.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1639 Ter Bregge.

Naamsverklaring
Gevormd uit bregge, ontstaan uit brugge 'brug' (als ontronde vorm, vergelijk Petten), en ter 'bij de'.(2) Het gaat hier om de brug over de rivier de Rotte.

Terug naar boven

Ligging

Terbregge ligt ZO van Bergschenhoek, W van Ommoord, rond zowel de Z oftewel linkerkade van de rivier de Rotte: de Bergse Linker Rottekade (waarbij Berg staat voor Hillegersberg, de gemeente waar Terbregge vanouds onder viel), als de N oftewel rechterkade van de Rotte, de Terbregse Rechter Rottekade (die vroeger Bergse Rechter Rottekade heeft geheten). Terbregge ligt ook direct N van de kruising of beter gezegd t-splitsing van de A16 met de A20. Dat punt heet Knooppunt Terbregseplein, waar de naam van de buurtschap landelijk bekend van is.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Terbregge 31 huizen met 136 inwoners. In vroeger eeuwen is Terbregge veel groter geweest.

Terug naar boven

Geschiedenis

Terbregge is in de 13e eeuw ontstaan rond een ophaalbruggetje over de rivier de Rotte. Het bruggetje vormt aanleiding tot de vestiging van enkele woningen en bedrijfjes. De inwoners leven aanvankelijk van de turfstekerij en de handel. Na inpolderingen in de 18e eeuw is de landbouw de voornaamste bron van bestaan. Na een bescheiden groei aan het begin van de 20e eeuw, wordt de bebouwing van Terbregge sinds eind jaren negentig fors uitgebreid met de bouw van de wijk Nieuw-Terbregge. Deze wijk is in 2005 gereed gekomen.

- Nadere informatie over de geschiedenis van Terbregge op de site van Terbregge's Belang, waar o.a. in het 4e artikel blijkt dat er al eerder een wijkje Nieuw-Terbregge is geweest. Dit wijkje moest in 1930 plaats maken voor de uitbreiding van begraafplaats Crooswijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De schutsluis Boterdorpse Verlaat dateert uit 1740 en is in 2013 gerestaureerd.

- Molen De Vier Winden uit 1776 (Terbregse Rechter Rottekade 91).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurspeeltuin Terbregge.

Terug naar boven

Beeld

- Film over Terbregge anno ca. 1950 I. Film over Terbregge anno ca. 1950 II.

Terug naar boven

Links

- Bewonersorganisatie Terbregge's Belang.

- Site van en over Terbregge en Nieuw Terbregge.

Reactie toevoegen