Ten Esschen

Plaats
Buurtschap
Heerlen
Parkstad
Limburg

Ten Esschen

Terug naar boven

Status

- Ten Esschen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Parkstad, gemeente Heerlen. Oorspronkelijk viel de buurtschap onder de gemeente Voerendaal. Bij de gemeentelijke herindelingen van 1982 is de buurtschap middels grenscorrectie naar de gemeente Heerlen overgegaan.

- De buurtschap Ten Esschen valt, ook voor de postadressen, onder de kern Heerlen.

- De buurtschap Ten Esschen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- Bijzonder is dat de meeste voormalige dorpen en buurtschappen van de gemeente Heerlen inmiddels in de bebouwing van de sterk verstedelijkte kern Heerlen zijn opgegaan, maar dat Ten Esschen als een van de weinige buurtschappen (net als bijvoorbeeld Benzenrade) nog altijd los van de kern Heerlen ligt.

- De naam is in de regio ook bekend vanwege het Knooppunt Ten Esschen, dat ter plekke de A76 en de N281 met elkaar verbindt.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Genessche.

Naamsverklaring
'Streek waar veel essen groeiden'. Een andere mogelijkheid is dat op het leengoed een kruispunt van wegen lag, waaraan een grote es heeft gestaan. (bron: Rijckheyt, Centrum voor regionale geschiedenis)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ten Esschen ligt rond de gelijknamige weg en de Esschenweg, in het uiterste NW van Heerlen, als landelijk gebiedje ingeklemd tussen de 'taartpunt' van A76 in het W en de provincialeweg N281 in het O. De Esschenweg betreft de oorspronkelijk Hoensbroekse buurtschap Overlotbroek, die tegenwoordig als onderdeel van de buurtschap Ten Esschen wordt beschouwd. NO van de buurtschap liggen bedrijventerrein Ten Esschen en de woonboulevard Heerlen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Ten Esschen 33 huizen met 163 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 70 huizen met ca. 175 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ten Esschen is oorspronkelijk een buurtschap rond een hoeve en leengoed met dezelfde naam. In de 14e eeuw wordt een zekere Reyner van Esschen als eigenaar hiervan vermeld. Vele telgen uit dit geslacht zouden in de nakomende eeuwen schepen zijn in de schepenbank Heerlen. De middeleeuwse hoeve Ten Esschen is helaas door de aanleg van de N281 in het gedrang gekomen, in verval geraakt en in 1975 gesloopt. - Artikelen over de geschiedenis van Huize Ten Esschen (klik daar in het archief op de maanden september en oktober 2017 en je vindt er een 11-tal artikelen over dit huis).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariakapel O.L. Vrouw van de H. Rozenkrans uit 1948.

- Goed bewaard gebleven motte (kasteelheuvel) Struyver.

- Carréboerderij Den Struyver uit 1742.

- Huis Prickenis.

- Grafteken uit 1767.

- Aan de Esschenweg: 18e-eeuwse hoeven Berghof en Overlotbroek.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Pinkstermarkt.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Nadere informatie over de buurtschap Ten Esschen op Wikipedia.

Reacties

(1)

Mooie info over de hoeve. Als kleuter verbleef ik er vaak bij mijn tante die toen de hoeve bezat, fam. Jacobs. Zie mijn boek 'Helletocht naar de grotten', een historische avonturen roman rond 1760 die in het Limburgse land speelt, met. o.a. de hoeve die in het boek voorkomt.

Reactie toevoegen