Teijlingen

Plaats
Buurtschap
Teylingen
Bollenstreek
Zuid-Holland

Teijlingen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Teijlingen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Teijlingen.

Terug naar boven

Status

- Teijlingen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek, gemeente Teylingen. T/m 2005 gemeente Voorhout.

- De buurtschap Teijlingen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Voorhout, hoewel zij inmiddels aan Sassenheim is vastgegroeid.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De gemeente wordt met een y gespeld, de buurtschap met een ij, en de ruïne ter plekke met een y.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Teijlingen ligt NO van Voorhout, direct NW van Sassenheim, rond de Teylingerlaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Ruïne van Teylingen in de Voorhoutse buurtschap Teijlingen is een indrukwekkende ronde waterburcht die het vlakke landschap domineert. Oorspronkelijk was er slechts sprake van een ringmuur; de donjon is later in de 13e eeuw toegevoegd. Behalve de huidige burcht, was er een uitgestrekte voorburcht, die eveneens door een gracht was omgeven. Hier verrees in de 14e eeuw een comfortabel en luxe woonhuis.

Het kasteel dat oorspronkelijk bewoond werd door de heren van Teylingen diende ter bescherming van de Rijndijk en de weg naar Haarlem. De heren van Teylingen, verwant aan het grafelijk huis, komen voor het eerst voor in 1143.

Het slot heeft eeuwenlang de functie vervuld van jachtslot en houtvesterij van de Hollandse graven. De leenman kreeg de titel van houtvester en werd feitelijk een soort ambtenaar met de verantwoordelijkheid voor het beheer. Hij zorgde ervoor dat de bossen hout leverden, de venen turf, de wildstand vlees en de wateren vis. De bekendste houtvester van Teylingen was Jacoba van Beieren. Zij woonde hier tot haar dood in 1436.

De nabijgelegen Keukenduin in Lisse (waar later kasteel Keukenhof werd gesticht) hoorde ook bij het Slot Teylingen. De opbrengst van de Keukenduin was bestemd voor de huishouding van het slot.

Ter behoud van de oorspronkelijke stenen is gebruik gemaakt van ‘offerstenen’, een laag nieuwe stenen bovenop de oude die de bescherming vormen voor de oude laag. Deze stenen mogen er af vallen. Deze zogenaamde offerlaag is bij beide ruïnes toegepast.

De Ruïne van Teylingen is in 2011 gerestaureerd. In dat jaar is ook een ‘proef-vergroening’ gestart; drie proefvakken met begroeiing bovenop de ruïne om te bekijken welke plantengroei het beste kan bijdragen aan het behoud van de stenen muren.

 

Reactie toevoegen