't Veen

Plaats
Buurtschap
Menterwolde
Groningen

't Veen

Terug naar boven

Status

- 't Veen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Menterwolde. T/m 30-6-1965 gemeente Zuidbroek. Per 1-7-1965 over naar gemeente Oosterbroek, in 1990 over naar gemeente Menterwolde.

- De buurtschap 't Veen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidbroek.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- Niet te verwarren met de voormalige buurtschap Het Veen, welk gebiedje tegenwoordig Kloosterveen heet, 5 km Z van 't Veen, direct ZW van Muntendam.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Uiterbuursterveen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap 't Veen ligt rond de gelijknamige, onverharde weg, NW van Zuidbroek, W van Uiterburen, NO van Spitsbergen. De weg ligt, vanuit Uiterburen gezien, in het verlengde van de Drostenlaan, die op haar beurt een W zijweg is van de weg Uiterburen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap 't Veen, die dan nog Uiterbuursterveen heet, 2 huizen met 10 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol panden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Joods kerkhof nabij de splitsing met de Botjesweg (van 1883-1934 was er een synagoge in de O buur-buurtschap Uiterburen).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2011 is in een deel van de zandafgravingsplas (waar nog steeds zand wordt gewonnen) N van 't Veen de zwemplas Botjes Zwembaai gerealiseerd.

Reactie toevoegen