't Hout

Plaats
Buurtschap
Breda
West-Brabant Baronie en Markiezaat De Rith
Noord-Brabant

't Hout

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving 't Hout.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving 't Hout.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving 't Hout.

Terug naar boven

Status

- 't Hout is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, daarbinnen in de streek Baronie-en-Markiezaat, en daar weer binnen in het streekje De Rith, gemeente Breda. T/m 1941 gemeente Princenhage.

- Buurtschap 't Hout valt onder het 'dorp in de stad' Princenhage (volgens onder andere de inwoners van dit voormalige dorp, dat thans een wijk van de stad Breda is; zie daarvoor de pagina over het streekje De Rith, en de pagina over dit 'dorp in de stad' en de voormalige gemeente Princenhage), maar valt officieel onder het dorp Effen. Voor de postadressen valt de buurtschap echter onder de stad Breda.

- Buurtschap 't Hout heeft witte plaatsnaamborden en ligt - dus - buiten de bebouwde kom.

- In dit gebied is de Stichting Behoud 't Hout actief. Wij kunnen hier vooralsnog echter geen nadere inhoudelijke informatie over vinden.

Terug naar boven

Naam

“Als simplex (van het toponiem hout, red.) komen voor de nederzettingsnamen Den Hout bij Oosterhout en ’t Hout onder Princenhage. Zij worden gecombineerd met een verschillend voorzetsel: op Den Hout, maar in ’t Hout. Wijst in bij deze laatste plaatsnaam nog op de aanwezigheid van een hoog opgaand bos, waar men letterlijk in woonde?” (89). Zie voor de verklaring van het verschil tussen ergens op of in wonen, bij Welberg.

Terug naar boven

Ligging

't Hout ligt rond de Houtakkerstraat en de Dr. Batenburglaan, in het ZW van Breda, NO in het streekje De Rith - het hele landelijk gebied WZW en ZW van Breda - en NO van het dorp Effen. N grenzend aan de Graaf Engelbertlaan, W aan de A16 en de N263 (Rijsbergseweg), Z en O aan de Aa of Weerijs (waarover de Houtbrug ligt richting Mastbos).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had 't Hout 11 huizen, 116 inwoners. Thans ca. 60 huizen, 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Monumentale boerderij De Prinsenhoef.

 

Reactie toevoegen