't Gooi

Streek
't Gooi
Noord-Holland

zuiderheide-MSD-20030830-31536_1.jpg

't Gooi, Zuiderheide tussen Laren en Hilversum

't Gooi, Zuiderheide tussen Laren en Hilversum

Laren-dorp-MSDC-20110420-232049_0.jpg

't Gooi, Laren, Noord Holland, Geologisch Museum Hofland laat de geschiedenis van het ontstaan van het Gooi zien; op geologisch gebied uiteraard.

't Gooi, Laren, Noord Holland, Geologisch Museum Hofland laat de geschiedenis van het ontstaan van het Gooi zien; op geologisch gebied uiteraard.

't Gooi

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in 't Gooi.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving 't Gooi.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en tweedehands boeken over 't Gooi (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- 't Gooi is een streek in het zuidoosten van de provincie Noord-Holland.

- De streek 't Gooi omvat de gemeenten Blaricum, Laren, Huizen, Hilversum, Naarden, Bussum. De gemeenten Weesp, Muiden en Wijdemeren worden soms ook tot 't Gooi gerekend, maar behoren eigenlijk tot de Vechtstreek, vandaar dat al deze gemeenten tezamen ook bekend staan als Gooi en Vechtstreek. Hoewel de Vechtstreek groter is dan het deel dat als deel van de Gooi- en Vechtstreek wordt beschouwd. Bij de Vechtstreek hoort namelijk ook nog de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht (een fusie per 2011 van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van ´t Gooi, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- de site Gooi en Vecht Historisch, een initiatief van de archieven in 't Gooi en de Noordelijke Vechtstreek.

- Stichting Tussen Vecht en Eem, bestudeert de geschiedenis van 't Gooi en de aangrenzende gebieden langs de rivieren Vecht en Eem.

- Oude landkaarten van 't Gooi.

- Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Utrecht en 't Gooi.

- Geschiedenis van de Gooische Stoomtram, die van 1882 tot 1947 actief is geweest.

- Geologisch Museum Hofland te Laren, gespecialiseerd in de geologie en prehistorie van ’t Gooi, is gevestigd in het oude tolhuis naast het St. Janskerkhof, van oudsher het centrum van ’t Gooi, een uniek gebied waar een grote verscheidenheid aan landschappen voorkomt (veengebieden met plassen in het Westen, een stuwwal in het centrale deel en de vlakke Eemvallei in het Oosten). Het museum is in 1972 opgericht in nauw overleg met de gemeente Laren, aan wie amateurgeoloog Lucas Hofland bij zijn overlijden in 1969 zijn zwerfstenencollectie had nagelaten. Sindsdien is de collectie door aanwinsten en schenkingen uitgebreid en verbreed. Er is een stenentuin aangelegd met stenen uit de bouwkuil voor de uitbreiding van de Wereldomroep, wat een goed beeld geeft van de herkomst van zwerfstenen in 't Gooi.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Vereniging Vrienden van 't Gooi zet zich sinds 1936 in voor het behoud van het typische Gooise landschap (zowel betreffende het landelijke als het stedelijke gebied).

- Stichting Goois Natuurreservaat (GNR) beheert sinds 1933 een groot deel van de natuurgebieden in 't Gooi. Het betreft ca. 50 gebieden, gelegen in de gemeenten Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren en Naarden. Beschrijvingen van de gebieden vindt u bij de genoemde gemeenten onder de kopjes 'Natuur en recreatie' (de links naar deze gemeenten vindt u hierboven bij het kopje Status). - Stichting Goois Natuurreservaat is in 2015 gestart met een transitie. Allerlei omgevingsontwikkelingen zoals de veranderende rol van de provincie, het voornemen tot terugtreding uit de stichting van participant Amsterdam, veranderende economische omstandigheden en daarbij behorende bezuinigingsopgaven geven hier alle aanleiding toe. Daarnaast is ook het natuurbeleid sterk gewijzigd in de afgelopen jaren: het Rijk heeft de verantwoordelijkheid daarvoor aan de provincie overgedragen. Het beoogd in voorjaar 2016 vast te stellen Transitieplan Goois Natuurreservaat moet leiden tot een duurzame toekomstbestendigheid van de organisatie.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoseries m.b.t. 't Gooi door fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Site over de regio Gooi en Vechtstreek.

Reactie toevoegen