Swifterbant

Plaats
Dorp
Dronten
Flevoland

Swifterbant

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Swifterbant.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Swifterbant.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Swifterbant (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Swifterbant is een dorp in de provincie Flevoland, gemeente Dronten.

Terug naar boven

Ligging

Swifterbant ligt NO van Lelystad, NW van Dronten en grenst in het N aan het Ketelmeer en aan de A6, welker brug ter plekke de grens vormt tussen het Ketelmeer en het IJsselmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Swifterbant heeft ca. 2.500 huizen met ca. 6.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Swifterbant.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Archeologen hebben in 2010 aan de Bisonweg Z van het dorp bijzondere opgravingen verricht. Waar op- en afritten van de N23 zijn aangelegd, ligt op ongeveer 3 meter onder het maaiveld een duintop. Op deze duintop hebben ongeveer 7000 jaar geleden al mensen gewoond. Het is uniek in Europa: de jongste provincie met de oudste geschiedenis van ongeveer 7.000 jaar gelden. - 5 filmpjes over de archeologische opgravingen bij Swifterbant in 2010.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Swifterbant heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De familie Van Dalen heeft enkele jaren geleden het 24 ha grote voormalig gronddepot van ProRail gekocht, gelegen bij de N307 tussen Lelystad en Dronten. Daar werd grond opgeslagen die moest wijken voor de aanleg van de Hanze(spoor)lijn naar Zwolle. Om het perceel weer bruikbaar te maken, moest het zand worden afgevoerd. Een concreet plan voor gebruik daarna was er niet. Aanvankelijk dacht men aan een agrarische bestemming. In 2013 vroeg de provincie Flevoland om plannen voor nieuwe natuur in te dienen. Toen ontstond het idee om het gebied om te vormen tot nieuwe natuur, vrij toegankelijk voor liefhebbers van rust en natuur. Een kruiden- en faunarijk grasland met een parkachtig uiterlijk met enkele bomengroepen en veel verschillende plantensoorten. Er gaat ook natuureducatie verzorgd worden voor scholen uit de regio. Het is de intentie om het Swifterpark, zoals het gaat heten, in 2017 te realiseren. Onder de link vind je o.a. bovenaan de pagina een video, waarin de familie Van Dalen uitlegt wat de plannen met het gebied zijn.

Terug naar boven

Links

- Dorpsbelangen Swifterbant.

Reactie toevoegen