Swier

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

Swier

Terug naar boven

Status

- Swier is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 gemeente Wijnandsrade, in 1982 over naar gemeente Nuth, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen.

- De buurtschap Swier valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijnandsrade.

- De buurtschap Swier heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Zjwier.

Oudere vermeldingen
1316 Scarwirre, 1423 Scharwyer, 1558 Schwyer, 1810 Schwyr, ca. 1840 Sweijer, 1930 Zwier.

Naamsverklaring
Ontstaan uit het Romaanse carrucarium* met als betekenis ‘nederzetting bij land dat beploegd wordt’.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Swier ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Bongard, Landweg, Weg achter Swier en Swierderkerkweg (het gedeelte van deze weg bij de kruising van deze weg en de wegen Swier en Bongard), en ligt O van het dorp Wijnandsrade, ZO van het dorp Nuth, Z van de A76 en het 'dorp in de stad' Hoensbroek, W van de stad Heerlen, NW van het dorp Voerendaal, N van de A79 en NO van de dorpen Klimmen en Hulsberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Swier 35 huizen met 186 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 95 huizen met ca. 240 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Swier heeft 3 rijksmonumenten, zijnde Hoeve Lindelauf uit 1641 en 1652 (ankerjaartallen) op huisnr. 30, hoeve Nieuwe Bongard uit 17e/18e eeuw op Bongard 1, en een archeologisch monument; terrein met sporen uit de Romeine tijd, aan de grindweg Weg achter Swier.

Terug naar boven

Links

- Uitvoerige Site over Swier en buur-buurtschappen, van Els Diederen, met o.a. geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden.

- Zorg: - Zorgboerderij Swier biedt een zinvolle dagbesteding aan mensen met een beperking. Zij helpen mee met de alledaagse werkzaamheden op de geitenhouderij. De deelnemers worden zo veel mogelijk betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden en krijgen hierdoor ook een eigen verantwoordelijksgevoel. Iedere deelnemer kan op zijn of haar eigen manier aan het werk zijn, met zijn of haar eigen mogelijkheden en behoeften. Het gaat bijvoorbeeld om het bijvoeren van de geiten, voeren van de lammeren, flesjes geven aan de lammetjes, het opstrooien en uitmesten van de lammerenhokken en het schoonhouden van de stal. Tevens zijn er poezen, konijnen, kippen, mini-paardjes en een groot paard, die ook allemaal zo hun verzorging nodig hebben. Ook in de moestuin is altijd genoeg te doen. En dan is er nog de kantine, met werkzaamheden als koffie/thee zetten, lunch verzorgen, iets lekkers bakken of schoonhouden.

Reactie toevoegen