Swalmen

Plaats
Dorp
Roermond
Roerstreek
Limburg

swalmen kasteel hillenraedt 1965 [640x480].jpg

Swalmen Kasteel Hillenraedt 1965

Swalmen Kasteel Hillenraedt 1965

LB gemeente Swalmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Swalmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Swalmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Swalmen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Swalmen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Swalmen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Swalmen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Swalmen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Swalmen is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roermond. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006.

- Wapen van de voormalige gemeente Swalmen.

- Voor de postadressen vallen onder het dorp Swalmen ook de dorpen Asselt en Boukoul.

- Onder het dorp Swalmen vallen de buurtschappen Einde (deels), Heide, Maalbroek (deels) en Wieler.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Swalmen, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal (o.a. Swalmen).

- Op de site van Loe Giesen uit Reuver vindt u o.a. een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van de voormalige gemeente Swalmen plus duiding van alle mogelijke toponiemen in dit gebied.

- Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Swalmen heeft 20 rijksmonumenten.

- Swalmen heeft 15 gemeentelijke monumenten.

- RK Lambertuskerk.

- De Ouborg is de één na oudste ruïne van Nederland (de oudste is Huis te Merwede in Dordrecht).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Zjwamer Paosloup (hardlopen) (2e paasdag).

- Internationale Keramiekmarkt Swalmen (pinksterweekend).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Zwembad De Bosberg ligt in een prachtige omgeving. Het gebied is 7,5 hectare groot met veel groen en water. Een heerlijke plek om te zwemmen, te wandelen, te spelen, te ontspannen en te genieten.

- In 2015 is de middenloop van de Teutebeek (N van Swalmen, N van de A73) heringericht. De beek heeft vanaf het Beesels Broek tot de Maas een natuurfunctie gekregen. Dankzij de herinrichting wordt het water langer vastgehouden, waardoor de verdroging van het Beesels Broek afneemt. Over een lengte van 800 meter heeft de beek een slingerende loop en een natuurlijk profiel gekregen. Het waterschap heeft de beekbodem verhoogd en de stuw verwijderd. Daardoor neemt de diversiteit in stroming toe. Dit is positief voor vissen en andere waterorganismen. Ongeveer 1 hectare grond, aansluitend op de beek, is afgegraven. Hierdoor ontstaat langs de beek een combinatie van voedselrijke en voedselarme grond die zorgt voor meer diversiteit in beplanting. De bestaande bomen en planten naast de beek blijven behouden. Het gehele gebied is voorzien van een raster voor het vee dat het gebied gaat begrazen. Stichting Limburgs Landschap gaat het natuurgebied beheren. Op het onderhoudspad langs de beek is een wandelpad aangelegd, zodat dat nu ook recreatief kan worden gebruikt.

- Waterschap Peel- en Maasvallei heeft in 2009 het riviertje de Swalm weer aangesloten op de Maas. Voorheen had de Swalm alleen via de Oude Maasarm ter hoogte van Neer een verbinding met de Maas; een verbinding die bovendien puur ter afwatering dient. De vissen kunnen ter hoogte van de kern Swalmen nu ook weer stroomopwaarts de Swalm op. Doel is om de visstand in de Swalm weer op peil te krijgen en de beken die uitmonden in de Maas tot één watersysteem te verbinden. Uitvoerige geschiedenis en beschrijving van de Swalm in tekst en beeld door Loe Giesen uit Reuver.

- Parkhof Swalmen is een 'uit de hand gelopen hobby' van eigenaren Jos en Margriet Hodselmans. Sinds ze hun huis uit 1932 in 1987 kochten, hebben ze het huis gerestaureerd en de tuin opgeknapt. In 2001 en 2002 kunnen ze stukken grond van de buren bijkopen, waarna ze de huidige 3.500 m2 grote tuin hebben aangelegd in de vorm van een park compleet met Engelse rozen borders, vaste planten borders, een grote vijver, twee heuvels verbonden met een brug en een rond gazon. De tuin is voor groepen op afspraak te bezoeken en incidenteel tijdens Open Tuindagen.

Terug naar boven

Links

- Zorgboerderij De Middelhof.

- Zorgboerderij Asselterhof.

 

Reactie toevoegen