Strumpt

Plaats
Buurtschap
Baarle-Nassau
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

strumpt_oude_boerderijtje_kopie.jpg

Op de Strumpt zijn nog heel wat oude monumentale boerderijen te vinden. Een wandeling door deze buurtschap is dan ook zeer de moeite waard. Hier een boerderijtje uit eind 19e eeuw in Oude Strumpt (foto uit 1986).

Op de Strumpt zijn nog heel wat oude monumentale boerderijen te vinden. Een wandeling door deze buurtschap is dan ook zeer de moeite waard. Hier een boerderijtje uit eind 19e eeuw in Oude Strumpt (foto uit 1986).

Strumpt

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Strumpt.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Strumpt.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Strumpt.

Terug naar boven

Status

- Strumpt is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Baarle-Nassau.

- De buurtschap is verdeeld in Oude Strumpt en Nieuwe Strumpt.

- De buurtschap Strumpt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ulicoten.

- Je woont niet in Strumpt, maar 'op de Strumpt'.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1312 kopie 1350 Stromt(?), 1431 van der Strunct, 1474 hove van de Strunct, 1489 op de Strompte. De naam Nieuwe Strumpt wordt voor het eerst in 1867 vermeld.

Naamsverklaring
De naam is een afleiding met een collectiefsuffix -t- bij een woord strump*, nevenvorm van het Middelnederlandse strubbe 'boomstronk', en dus: 'plaats van/bij de boomstronken'. De interpretatie vindt steun in de oude vorm Strunct. (1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Oude Strumpt en Nieuwe Strumpt liggen Z/ZW van Ulicoten, W grenzend aan België, rond de wegen Oude Strumpt, Postelsestraat en Nieuwe Strumpt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt Strumpt niet apart vermeld.

- Tegenwoordig hebben Oude Strumpt en Nieuwe Strumpt beide ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op de Strumpt zijn ze altijd in voor een feestje als daar maar enige aanleiding toe is. Zo was er in 1957 een groots buurtfeest, om te vieren dat de weg vanaf het Klompke tot de Haldijk zojuist was verhard. Na afloop van het feest had men nog geld over, en besloot daar een Mariakapelletje voor te bouwen, wat de inwoners eigenhandig hebben gedaan (in sommige bronnen wordt ca. 1930 genoemd als bouwjaar van het kapelletje, maar dat klopt dus niet). 40 jaar later had de tand des tijds aan het kapelletje met directe omgeving geknaagd. Tijd voor een opknapbeurt dus, wat de inwoners wederom zelf hebben uitgevoerd. Een anekdote in dit kader: "Jac Broos heeft er wat stoeprandjes in gelegd en een paadje gemaakt. Men heeft hem een keer heel hard horen vloeken, toen hij met een hamer op zijn vingers sloeg, en dat pal voor de ogen van Maria! Maria wendde heel even devoot haar hoofd af." Op 28 mei 1998 is het gerestaureerde kapelletje ingewijd door pastoor Prasing, bijgewoond door ca. 120 toeschouwers, en opgeluisterd door de Brassband uit Ulicoten. Onder de link vind je daar een videoreportage van, alsmede een mooi verhaal over het ontstaan en de restauratie van het kapelletje.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandeelroute Strumptroute (19 km) is uiteraard naar deze buurtschap genoemd, maar loopt in de praktijk door een hele reeks Baarle-Nassause buurtschappen, deels over onverharde paden.

- Ook de wandelroute Bollekensroute (9 km) komt kennelijk door Strumpt.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Oude Strumpt.

Terug naar boven

Trivia

- Het 26,32 are grote gebiedje De Withagen was van 1841 tot 1995 een stukje niemandsland bij Oude Strumpt. Dat wil zeggen er moest nog steeds een keer worden besloten of dat stukje land nu bij Nederland of bij België hoort. Het stond daarom ook bekend als 'enclave Niemandsland'. Welnu, in 1995 is besloten dat het bij België hoort.

- Oude Strumpt heeft heel even landelijke bekendheid genoten, en wel in seizoen 2001/2002, toen het NCRV-programma 'Man bijt hond' getiteld was 'Van Oude Strumpt naar Nieuweschans'. Bij de eerste aflevering begint men altijd bij de eerstgenoemde plaats in de titel: Oude Strumpt dus, waarin de gepensioneerde tuinman dhr. Aards wordt geïnterviewd.

Reactie toevoegen