Stokhem

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

DK_20110817_3293_Wijngaard_Geuldal_omgeving_Stokhem.jpg

Vanuit het Geuldal op weg naar Stokhem kun je wijngaarden tegenkomen.

Vanuit het Geuldal op weg naar Stokhem kun je wijngaarden tegenkomen.

DK_20110817_3283_Haag_in_grasland_in_t_Geuldal_omgeving_Stokhem_.jpg

Stokhem biedt een aantrekkelijk wandellandschap.

Stokhem biedt een aantrekkelijk wandellandschap.

DK_20110817_3290_Vakwerkwoning_Stokhem_Limbrug.jpg

Stokhem telt verschillende monumentale boerderijen.

Stokhem telt verschillende monumentale boerderijen.

Stokhem

Terug naar boven

Status

- Stokhem is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 gemeente Wijlre. In 1982 over naar gemeente Gulpen, in 1999 over naar gemeente Gulpen-Wittem.

- De buurtschap Stokhem valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijlre.

- De buurtschap Stokhem heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus een 'bebouwde kom'.

- De panden rond het weggetje Haasstad werden vroeger als aparte gelijknamige buurtschap beschouwd, maar worden tegenwoordig gezien als onderdeel van Stokhem.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Volgens Veldeke Sjtókkem, volgens (1) Sjtókhem.

Oudere vermeldingen
Stokkum, 1399 Stochem, 1840 Stockem.

Naamsverklaring
Samengesteld uit stok ‘boomstam, rijshout’ en heem ‘woonplaats’.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Stokhem ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Haasstad en Dodemanweg en ligt W van het dorp Wijlre, N van het dorp Gulpen, ONO van het dorp Scheulder, OZO van het dorp Sibbe, ZO van het dorp Oud-Valkenburg en ZZO van het dorp Schin op Geul.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Stokhem 25 huizen met 114 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen en enkele verblijfsaccommodaties, met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Stokhem is waarschijnlijk al zeer lang bewoond getuige de vondst van een Romeins grafveld in de directe omgeving. Aanvankelijk was deze idyllisch gelegen buurtschap maar aan één kant van de Dorpsstraat bebouwd. Deze straat had daardoor het karakter van een gemeenschappelijk erf, dat door alle bewoners werd gebruikt en schoon gehouden. Door het midden van de straat liep een greppel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stokhem heeft een 6-tal rijksmonumentale vakwerkhoeven en -huizen.

- De forse Mariakapel bij huisnr. 73 (zie foto) dateert uit 1949. De kapel bestaat uit een open, bakstenen voorstuk en een halfronde, natuurstenen absis. De absis wordt met een groot ijzeren hek afgesloten. De kapel ligt op een verhoging in de berm. Treden leiden naar een betegeld bordes.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De jaarlijkse culinaire wandeling Öpke Döpke Reube-Söpke (1e zondag van september) is al sinds 1988 een traditie. Tijdens deze wandeling kom je door de buurtschappen Stokhem, Beertsenhoven en Berghof. Je kunt genieten van prachtige landschappen met zeldzame flora en riante uitzichten, met hier en daar een steile weg, de zogeheten 'kuitenbijters'. Extra bijzonder is dat je onderweg kunt genieten van typische streekgerechten zoals Fluite Kieës, Boere broeëd, Sjroeëp, Aw Sjink, Sjwelmennekes mit sjpek, Reube sop en het Stokhems Sjuttelke, jaarlijkse een ander verrassingsgerecht. Natuurlijk ontbreekt ook de 'Bak proeme vlaa' niet. - Videoreportage van het evenement Öpke Döpke Reube-Söpke (8 min.).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute 'Rondje Stokhem' (ca. 5,5 km).

- Verslag van een wandeling door Stokhem, Beertsenhoven en Berghof in tekst en beeld.

- "Net buiten Stokhem aan de W kant ligt een voor de meeste wielrenners onbekende klim: de Dodeman. Een paar honderd meter verderop krioelt het van de renners. Daar ligt namelijk de veel bekendere Keutenberg. De Dodeman ligt op dezelfde heuvel, maar trekt om onverklaarbare redenen veel minder publiek. Als je van steile beklimmingen houdt, ben je hier aan het goede adres. De weg leidt met een maximum van 19,7% naar de top die een kilometer verderop ligt. De naam lijkt met een reden gekozen te zijn... Hier gaat het erom dat je je krachten verdeelt. Wat mij betreft is de Dodeman echt nog wel wat lastiger dan de veel bekendere broer." Aldus Erik van Laar, die de Dodeman zelf heeft beklommen - waarvoor zie het filmpje onder de link - en dus uit ervaring spreekt.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Stokhem, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Op de site van Buurtvereniging Stokhem, Beertsenhoven en Berghof SBB vind je nadere informatie over deze 3 idyllisch gelegen buurtschappen. Het ontstaan en de ontwikkeling van de buurtvereniging zelf én van hét jaarlijkse evenement in de buurtschap is een mooi verhaal, dat wij daarom hier graag citeren: "In vroeger jaren bestond in onze buurtschap de zogeheten Jonkheid, die de dorpsactiviteiten verzorgde. Nadat de Jonkheid als vereniging haar glans had verloren, werd in de buurtschap, naast de reeds bestaande Kapelcommisie, een buurtvereniging opgericht, die de belangen van de drie gehuchten ging behartigen. In de begintijd van de buurtvereniging bestond de hoofdmoot voornamelijk uit alle werkzaamheden ten behoeve van de Sacramentsprocessie en de 'Klèng Bronk'. Álles moest worden gerestaureerd en/of vervangen: bronkpaaltjes, vlaggetjes, spanvanen enz. Rustaltaren oftewel 'Hèllige Huuskes' werden opgeknapt. Nu is onze buurtschap voor de tweejaarlijkse Processie feestelijk versierd. Dit alles kost veel geld, ook het dak van het Mariakapelke vergde spoedeisend onderhoud, kortom onze buurtvereniging moest iets organiseren om dit allemaal te kunnen bekostigen.

Enkele van onze leden hebben daarom in 1998 hun schouders gezet onder het inmiddels alom bekende "Öpke Döpke", een culinaire wandeling met oud-Limburgse gerechten. Jaarlijks traditioneel op de 1e zondag van september en nog altijd een groot succes. Ook is onze buurtvereniging, mede door het succes van deze gouden greep, in het gelukkige bezit van een eigen buurthuis, waar diverse gezellige activiteiten voor jong en oud gehouden worden. Ook bestaat in onze buurtschap nog altijd de mooie traditie dat bij een overlijden, op de dagen voor de begrafenis, ‘s avonds bij het Mariakapelke ter nagedachtenis van de overledene het rozenhoedje wordt gebeden. U begrijpt wel dat wij met z’n allen bijzonder trots zijn op onze prachtige woonomgeving! De allereerste bewoners van onze buurtschap Stokhem hebben op de eerste rij gezeten toen O.L.H. de natuur verdeelde! Kunstenaar Pierre Delnoy uit Vijlen ontdekte onze gehuchtjes al decennia geleden en maakte er fraaie pentekeningen van, die door publicaties in de krant door heel Limburg zijn uitgedragen."

Reactie toevoegen