Stiphout

Plaats
Dorp
Helmond
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

NB gemeente Stiphout in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Stiphout in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Stiphout in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Stiphout

Terug naar boven

Status

- Stiphout is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Helmond. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1967.

- Wapen van de voormalige gemeente Stiphout.

- Reeds in 1846 bestonden plannen om Stiphout bij Aarle-Rixtel te voegen. Dit plan werd echter door de Stiphoutse bevolking verworpen. In 1919 stelde Helmond  een annexatieplan op, waar Stiphout echter niet in voorkwam. Hoewel het dorp, vanwege financiële problemen, nu niet tegen was, wilde Helmond deze annexatie niet. In latere jaren wilde het dorp wisselend wel of geen annexatie, afhankelijk van de financiële toestand van de gemeente. Als het dorp wilde, wilde Helmond niet en andersom. De bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde voor vertraging, maar het vuurtje bleef smeulen en diverse annexatievoorstellen van Helmondse kant werden nu door Stiphout categorisch afgewezen. Ondanks protestacties en anti-annexatiecomités is het er in 1968 dan toch van gekomen.

- Het dorp Stiphout heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Helmond. Het dorp ligt wel nog steeds apart van de kern Helmond. Het wordt door de gemeente Helmond echter kennelijk niet meer als autonome kern gezien, gezien de blauwe komborden Helmond met de witte (wijk)borden Stiphout eronder als je het dorp binnenkomt.

- Onder het dorp Stiphout vallen ook een klein deel van de buurtschap Croy en de buurtschappen Geeneind en Kruisschot.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Spurriezeiersland. De inwoners heten tijdens carnaval Spurriezeiers. Stiphout is tegenwoordig deels een villadorp en een der rijkste dorpen van Nederland. De carnavalsnaam duidt op de vroegere armoede in het dorp. Spurrie was namelijk een armetierig gewas, dat enkel op de allerarmste grond werd gezaaid.

Terug naar boven

Ligging

Stiphout ligt direct NW van Helmond.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Stiphout 93 huizen met 567 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 57/342 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Geeneind 12/72, Kruisschot 6/36, Spaget 4/27, Gasthuis 4/26 en buurtschap plus kasteel Croij 10/64. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.200 huizen met ca. 5.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bedevaartplaats
Naar aanleiding van de wonderbaarlijke redding in 1342 van twee geconsacreerde hosties uit de brandende parochiekerk ontstond in Stiphout een verering van het H. Sacrament. Deze verering ging gepaard met tal van miraculeuze genezingen, waarbij het meestal ging om bezetenheid. Met name in de 16e eeuw was het dorp een belangrijke bedevaartplaats. Hoewel na 1648 geen officiële bedevaarten meer werden georganiseerd, bleven tot in de 18e eeuw bedevaartgangers naar Stiphout trekken.

- Verhalen over de geschiedenis van Stiphout op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De 500 hectare bossen bij Stiphout kunnen zich mogelijk ontwikkelen tot een oerbos. Dat is een van de scenario's die is opgenomen in de Structuurvisie Rijk van Dommel en Aa voor het gebied tussen Eindhoven en Helmond. Het idee is dat een robuust gebied ontstaat waar de natuur vrij spel heeft. Het gebied wordt daarbij bevolkt met grote grazers zoals paarden, edelherten en runderen. Vergelijkbare gebieden zijn de Oostvaardersplassen bij Almere en de Millingerwaard bij Nijmegen. Andere scenario's in de structuurvisie gaan uit van een minder vergaande versterking en bescherming van natuur. (2010)

- Bestemmingsplan Stiphout.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het laatste voormalige raadhuis van Stiphout dateert uit 1923. Het raadhuis van daarvóór dateerde uit 1767 en is in 1931 afgebroken.

- Beschrijving orgel Sint-Trudokerk.

- Beschrijving orgel RK St.Gummaruskerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Truckers Day Stiphout maakt na een bestuurswisseling in 2016 een 'doorstart'. Een nieuwe datum voor het evenement is nog niet bekend.

- De nationaal bekende Fiets4daagse De Peel (juli) kun je starten vanuit Meijel, Deurne, Stiphout of Weert. Er doen jaarlijks ca. 10.000 deelnemers uit heel Nederland aan mee. De fietsroutes voeren onder andere door het Nationaal Park De Groote Peel in de Peel, het Recreatiedomein Maasvallei en de Kempen met onder andere het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Dit is afhankelijk van de gekozen startplaats. De routes (je kunt kiezen uit de afstanden 30, 45 en 60 km) zijn beschreven en bewegwijzerd. Naast het fietsen worden er in de regio allerlei nevenactiviteiten georganiseerd.

- Een top-evenement in het dorp wás 50 jaar lang de Profronde Stiphout (op een dinsdag in juli). Omdat het er pas sinds 2015 niet meer is, en velen zich wellicht nog zullen afvragen hoe dit zit, plaatsen wij hier het persbericht van de organisatie hierover: "25 november 2014. De Profronde Stiphout heeft, mede vanwege het wegvallen van diverse belangrijke sponsoren en de alsmaar toenemende kosten,
het besluit genomen geen Profronde meer te organiseren. Wij vinden het financieel niet meer verantwoord een profronde te organiseren van het niveau dat u van ons gewend was. Wij hebben er nooit naar gestreefd het grootste criterium te worden, wel zouden wij gaarne in de meeste zaken de beste willen zijn. Dit kunnen wij helaas door de huidige ontstane financiële omstandigheden niet meer waarmaken. Wij nemen op een hoogtepunt, het 50-jarig bestaan, afscheid en danken onze sponsors voor hun steun maar vooral al onze vrijwilligers die het evenement tot een groot succes hebben gemaakt. Dank U allen! J.P.C.M. Colen, Voorzitter Stichting Stiphout Wielerevenementen."

Om het wielrennen voor het dorp niet helemaal verloren te laten gaan, is er in juli 2015 een alternatieve Wielerronde verreden. Wellicht wordt dit een nieuw jaarlijks evenement?

- Op een zaterdag in december is er de Stiphout Wiekent Quiz. Het is de bedoeling dat inwoners teams samenstellen. Die teams gaan de Quiz spelen, vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren, zowel binnen als buiten. Aan leeftijd zijn geen grenzen gesteld en ook iedereen van buiten het dorp mag gewoon meedoen. Het winnende team krijgt de eer om zich een jaar lang het slimste team van Stiphout te noemen. Voor de beste 3 teams zijn er ook geldprijzen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Stiphout (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Stiphout.

- Nieuws: - Het fraaie in kleur uitgevoerde 3-wekelijks verschijnende wijkblad De Lindenberg voor Stiphout en Warande is via de link ook online te lezen.

- Onderwijs en kinderopvang / jeugd: - Basisschool De Lindt. - Basisschool Sint Trudo. - Peuterspeezaal Stippeltje.

- Jeugd: - Scouting Jan Baloys.

- Muziek: - Fanfare De Vooruitgang.

- Sport: - v.v. Stiphout Vooruit (voetbal). - Tafeltennisvereniging.

- Overige verenigingen: - St. Antoniusgilde.

Reactie toevoegen