Stellendam

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

stellendam molenkade 1946 [640x480].jpg

Stellendam Molenkade 1946

Stellendam Molenkade 1946

ZH gemeente Stellendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Stellendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Stellendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Stellendam

Terug naar boven

Status

- Stellendam is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Goedereede, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- Wapen van de voormalige gemeente Stellendam.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Stellendam ligt Z van de Noordzee en het water het Haringvliet en N van het Grevelingenmeer. Het dorp ligt verder ZO van het dorp Havenhoofd, ZZW van het dorp Rockanje, WZW van de stad Hellevoetsluis, NW van het dorp Melissant, O van het dorp Ouddorp en OZO van de stad Goedereede. De N 57 loopt door het W van het dorpsgebied; het Z deel van de Haringvlietdam maakt ook onderdeel uit van het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Stellendam 95 huizen met 666 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stellendam heeft 2 rijksmonumenten.

- Molen Korenlust.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag in mei organiseert Chauffeursvereniging Flakkee de jaarlijkse Truck Show Flakkee (TSF), in 2017 voor de 10e keer. De locatie voor dit spektakel is de Visafsag te Stellendam. Hoofdelement van deze dag is natuurlijk de Truckshow, waar chauffeurs en truckeigenaren uit heel Goeree-Overflakkee hun tot in de puntjes gepoetste trucks showen, waarmee, in verschillende categorieën, prijzen te winnen zijn. Verder is er een spectaculaire wedstrijd vrachtwagen trekken, en een decibel-contest waarbij het erom gaat welke truck het hardst kan 'brullen'. Er is een chauffeursmarkt waar allerlei accessoires en miniaturen te koop zijn. Er rijden prachtige, radiografisch bestuurbare modeltrucks op een indoorbaan. Voor de kleinste bezoekers is er een springkussen en uiteraard kan ook de inwendige mens aan zijn trekken komen. Een goede indruk van welke trucks er in 2017 te zien zijn geweest, krijg je met het fotoalbum TSF 2017.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In Expo Haringvliet kom je alles te weten over het bijzondere van het Haringvliet en de Haringvlietsluizen.

- Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft in 2011 ten westen van Stellendam een natuurterrein van circa 1 hectare verworven, midden in de Adrianapolder. De smalle strook grond is bijzonder bloemrijk en vereist een zorgvuldig beheer. Op de helling van de dijk groeien zeldzame bloemen, zoals de brede orchis en de gevlekte rietorchis. Met de overdracht van de grond van de provincie Zuid-Holland naar het Zuid-Hollands Landschap is de bescherming van deze soorten nu gegarandeerd. Tot 1957 maakte het natuurgebiedje deel uit van het tramtracé tussen Stellendam en Ouddorp. Daarom is dit stuk grond beter bekend onder de naam 'Oude Trambaan'. Met de aanleg van de N57 kwam het in handen van Rijkswaterstaat en later de provincie.

- Op het eilandje net voorbij de haven van Stellendam komt eind 2018 een reusachtig houten ei te liggen. Het ei wordt een uniek vogelobservatorium. Het observatorium wordt het 'icoon' van het Droomfondsproject Haringvliet. Het ontwerp is gebaseerd op het ei van een stern, een vogel uit Afrika die hier elk jaar broedt. Het ontwerp van het ei is gemaakt door twee architecten uit Amsterdam die werken met duurzame materialen. Het observatorium wordt compleet gebouwd van hout en riet dat afkomstig is uit dit natuurgebied. Met het ei wil de Vogelbescherming de bezoekers verwonderen. "Als mensen van de natuur gaan houden, is de kans ook groter dat ze willen meehelpen beschermen", aldus projectleider Marijke van der Staak van de Vogelbescherming bij de presentatie van het plan in maart 2018.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Stellendam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Stellegors. - Basisschool Zomerland. - Basisschool Het Kompas.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Stellendam.

Reactie toevoegen