Stegeren

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

Stegeren

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Stegeren.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Stegeren.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Stegeren.

Terug naar boven

Status

- Stegeren is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gemeente Ambt-Ommen.

- De buurtschap Stegeren heeft een eigen postcode (7737) en plaatsnaam in het postcodeboek en is dus een formele woonplaats.

- Onder de buurtschap Stegeren valt ook het O deel van de buurtschap Hoogengraven.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Stegeren ligt O van Ommen.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Stegeren heeft een belangrijke rol gespeeld in het regionale verzet in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf augustus 1944 werd een droppingsveld bij de buurtschap intensief benut door een verzetsgroep uit Vroomshoop, die uit zo'n twaalf man bestond. Er vonden niet minder dan veertien droppings plaats. Per dropping werden 15 tot 28 containers afgeworpen met in totaal ongeveer 48 ton aan goederen en wapens. De ontvangen wapens en goederen werden verdeeld en per fiets, paard, wagen of schip vervoerd naar de opgegeven adressen in de noordelijke provincies.

Ook zweefden negen geheim agenten aan parachutes naar beneden boven het Stegerenseveld, waarna deze elders op veilige plaatsen werden ondergebracht. De verzetsstrijders zelf verborgen zich in een schuilhut. Ondanks verschillende zoekacties door 'Wachgruppe Ommen' vanuit Kamp Erika zijn de verzetsstrijders nooit ontdekt. Dat was zeker ook te danken aan de medewerking en zwijgzaamheid van de bevolking van het buurtschap Stegeren. Ter nagedachtenis hieraan is in 1985 een monument geplaatst. De tekst op de plaquette voor de grote zwerfkei luidt: "Afwerpterrein Stegeren 1944 - 1945. In dankbare herinnering aan de verzetsgroep Salland, gedragen door de steun en zwijgzaamheid van de bevolking, 4 mei 1985". (tekst: Frank Meijerink)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het voormalige munitiemagazijnencomplex Stegerveld, N van Stegeren aan de N34, is in 2013 heringericht tot Zorglandgoed Stegerveld van de Baalderborg Groep. Op het zorglandgoed is huisvesting gerealiseerd met veel ruimte en groen voor 24 mensen met een verstandelijke beperking. Bij de inrichting van het terrein is het militaire erfgoed uit de Koude Oorlog voor een deel behouden. Het totale gebied is ruim 13 hectare groot. Het natuurgebied blijft deels vrij toegankelijk voor publiek en wordt beheerd door cliënten en medewerkers van zorginstelling Baalderborg Groep. De tuin is ontworpen door Eelerwoude, rekening houdend met de omstandigheden van de doelgroep.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stegeren heeft 1 rijksmonument.

- Stegeren heeft 2 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Links

- Plaatselijk Belang Stegeren - Junne.

- Daltonschool Hoogengraven.

- Zorgboerderij 't Schöttincksflier.

Reactie toevoegen