Steenpaal

Plaats
Buurtschap
Rucphen Roosendaal
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

steenpaal plaatsnaamborden etc [640x480].jpg

Buurtschap Steenpaal ligt rond een driegemeentepunt, tevens tweelandenpunt. Door de diverse bordjes ter plekke in een collage te monteren, wordt dat mooi gevisualiseerd.

Buurtschap Steenpaal ligt rond een driegemeentepunt, tevens tweelandenpunt. Door de diverse bordjes ter plekke in een collage te monteren, wordt dat mooi gevisualiseerd.

Steenpaal

Terug naar boven

Status

- Steenpaal is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, in gedeeltelijk gemeente Rucphen, gedeeltelijk gemeente Roosendaal (t/m 1996 gemeente Roosendaal en Nispen, in 1997 over naar gemeente Roosendaal), gedeeltelijk gemeente Essen (België). De buurtschap valt dus onder 3 gemeenten en 2 landen!

- Het Nederlandse deel van de buurtschap Steenpaal valt grotendeels onder het dorp Schijf (gemeente Rucphen), deels onder het dorp Nispen (gemeente Roosendaal), althans geografisch gezien (de gemeentegrens loopt kennelijk midden door de straat). Het Nispense deel is namelijk onbewoond, dus het bewoonde deel van de buurtschap valt, voor zover in Nederland, alleen onder het dorp Schijf. Een ander deel van de buurtschap ligt in de Belgische gemeente Essen.

- In de regio wonen verschillende families met de naam (Van) Steenpaal.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1490 kopie 17e eeuw Steenpael, 1654 Steenpael, 1787 Steenpaal.

Naamsverklaring
Genoemd naar een stenen grenspaal, gebruikt ter markering van een rechtsgebied.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Steenpaal ligt rond de gelijknamige weg, 7 km ZW van Rucphen, 6 km ZW van Schijf, 2 km O van Nispen, aan de Belgische grens, nabij grenspaal 239.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Steenpaal omvat slechts 3 huizen op Nederlands grondgebied.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Binnen een straal van enkele honderden meters zijn hier maar liefst vier verschillende soorten straatnaamborden* Steenpaal te ontdekken (inclusief die aan de Belgische zijde). Probeer ze allemaal maar eens te vinden!
* die door de afwezigheid van plaatsnaambordjes tevens als de facto plaatsnaambordjes fungeren.

Reacties

(2)

Ik zou graag willen weten wat mijn familienaam met dit gehucht heeft.
Zou iemand mij hier info over kunnen geven

Mvrgroet Leo van Steenpaal

Vaak hebben de lokale heemkundekringen wel bestanden met mensen uit de omgeving van de afgelopen eeuwen en welke relatie die tot elkaar hadden (genealogie), zodat terug te herleiden valt of en welke van uw voorouders uit deze buurtschap kwamen, en evt. waar ze dan precies woonden. De buurtschap Steenpaal valt grotendeels onder het dorp Schijf. De site van de heemkundekring van Schijf vindt u op https://www.heemkundekringschijf.nl/. Als ik u was zou ik hen mailen of ze u hiermee kunnen helpen.

Reactie toevoegen