Steenoven

Plaats
Buurtschap
Oosterhout
West-Brabant Amerstreek
Noord-Brabant

Steenoven

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Steenoven.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Steenoven.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Steenoven.

Terug naar boven

Status

- Steenoven is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Amerstreek, gemeente Oosterhout.

- De buurtschap Steenoven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dorst.

Terug naar boven

Naam

Mogelijke verwarring
Niet te verwarren met de destijds in het NW van de gemeente Oosterhout gelegen buurtschap Steelhoven, die tegenwoordig onder Made valt.

Oudere vermeldingen
1840 Steenhoven.

Naamsverklaring
- “Samenstelling van steen ‘stenen’ en oven ‘bakoven’ en dus waarschijnlijk naar een steenbakkerij” (1). In de omgeving was volop leem voorhanden.
- “Hof in de zin van grote boerderij vinden wij in de nederzettingsnamen eindigend op -hoven. (…) Steenhoven is echter geen echte -hoven formatie, daar het de plaats aangeeft waar steenovens stonden” (89).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Steenoven ligt ZO van Oosterhout, Z van het Wilhelminakanaal, NW van Rijen, rond de Steenovensebaan en grenst in het O aan de Dongenseweg (de weg van Rijen naar Dongen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Steenoven 27 huizen met 173 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Steenoven is eenzelfde ingesloten landbouwgebiedje als Seters. Vroeger lag hier een langgerekt meertje. De lantaarns die het meertje beschenen, zijn nog aanwezig.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoeve Steenhoven, met de naam in fraai opschrift op de gevel (inderdaad, mét een h. De buurtschap heeft vroeger namelijk ook Steenhoven geheten).

Terug naar boven

Links

- Zorghoeve Stal Steenoven.

Reactie toevoegen