Starnmeer

Plaats
Buurtschap
Alkmaar
Kennemerland
Noord-Holland

Starnmeer

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Starnmeer.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Starnmeer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Starnmeer.

Terug naar boven

Status

- Starnmeer is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Alkmaar. T/m 2014 gemeente Graft-De Rijp.

- Starnmeer is topografisch gezien een bijzonder geval; oosrpronkelijk viel het onder maar liefst vier gemeenten; Akersloot, Graft, Jisp en Wormer (zie ook bij Statistische gegevens). Omdat men dat kennelijk toch niet handig vond, is het na grenscorrecties in 1991 en 1993 geheel onder de gemeente Graft-De Rijp komen te vallen.

- Een tweede curiosum: de buurtschap Starnmeer heeft een eigen postcode (1488) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats, en daarom des te opmerkelijker dat de plaatsnaam ten onrechte niet meer wordt vermeld als plaats in de atlas 1:25.000 van ANWB en Topografische Dienst uit 2004.

- En een derde curiosum is dat het zeer dunbebouwde Starnmeer altijd witte plaatsnaamborden had en daarmee buiten de bebouwde kom lag, maar na de herindeling van 2015 blauwe plaatsnaamborden heeft gekregen en daarmee ineens een bebouwde kom zou zijn. Met 60 km-zone (wat alleen buiten de bebouwde kom kan), dat dan weer wel...

- Onder de buurtschap Starnmeer valt ook het grootste deel van de buurtschap Kogerpolder.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Starnmeer ligt ZO van Alkmaar, ZW van Graft en De Rijp, in de Starnmeerpolder.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Starnmeer 12 huizen met 94 inwoners onder de gemeente Akersloot, 9/56 (= huizen/inwoners) onder de gemeente Graft, 12/71 onder de gemeente Jisp en 3/17 onder de gemeente Wormer.

- Tegenwoordig heeft Starnmeer ca. 70 huizen met tegen de 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Op de lokale site van Starnmeer vindt u uitvoerige hoofdstukken over de geschiedenis van het Starnmeer (het oorspronkelijke meer dus) en van de Starnmeer(polder) (= het ingepolderde meer).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Starnmeer heeft 4 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Links

- Zorgboerderij Saenmond.

 

Reactie toevoegen