Stammerdijk

Plaats
Buurtschap
Diemen Amsterdam
Amstelland
Noord-Holland

Stammerdijk

Terug naar boven

Status

- Stammerdijk is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, in grotendeels gemeente Diemen, deels gemeente Amsterdam (t/m 31-7-1966 gemeente Weesperkarspel, per 1-8-1966 over naar gemeente Amsterdam).

- De buurtschap Stammerdijk valt grotendeels onder het dorp Diemen, deels onder het dorp Driemond. Het gedeelte van de buurtschap onder het dorp Diemen valt ook voor de postadressen daaronder, maar omdat het dorp Driemond in 1978 weliswaar een eigen postcode, maar geen postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen zowel dit dorp als het deel van de buurtschap dat eronder valt voor de postadressen 'in' Amsterdam.

- Alleen het Diemense gedeelte van de buurtschap Stammerdijk heeft plaatsnaamborden, zowel witte als gele, het deel ervan in de gemeente Amsterdam ontbeert deze, al is er bij de gemeentegrens van Diemen en Amsterdam wel een wit bord "Amsterdam" geplaatst. De buurtschap ligt, op een klein Diemens gedeelte na, buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Stammerdijk ligt rond de gelijknamige weg en rond de weg Lange Stammerdijk. Deze laatste weg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Driemond. Verder ligt de buurtschap rond de wegen Muiderstraatweg (deels de S114; voor zover onderdeel van het bedrijventerrein Stammerdijk), Stammerkamp en Stammerhove. Een klein, N deel van de buurtschap is bedrijventerrein. De buurtschap ligt aan de O oevers van de Weespertrekvaart en de rivieren de Gaasp en de Diem, O van de Gaasperplas, W van het Amsterdam-Rijnkanaal, aan weerszijden van de A9 en in de Z nabijheid van de A1 en het Knooppunt Diemen (A1/A9), en ligt ZO van het dorp Diemen, direct NW van het dorp Driemond, aan de NO kant van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, ZO van de stad Amsterdam, W en NW van de stad Weesp, W en ZW van de stad Muiden, WZW van de stad Almere, O en ZO van het dorp Duivendrecht en NNO en NO van het dorp Abcoude.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Stammerdijk 8 huizen en 42 inwoners in de gemeente Weesp (tegenwoordig geen onderdeel meer van de buurtschap) en 17 huizen met 102 inwoners in de gemeente Weesperkarspel (waaronder een deel dat tegenwoordig ook geen onderdeel meer is van de buurtschap). Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen, enkele woonschepen en ca. 40 bedrijfsgebouwen, met ca. 150 inwoners.

Reactie toevoegen