Stad aan 't Haringvliet

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

stad_aan_t_haringvliet_plaatsnaambord_kopie.jpg

Stad aan 't Haringvliet is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Middelharnis, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

Stad aan 't Haringvliet is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Middelharnis, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

ZH gemeente Stad aan t Haringvliet in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Stad aan 't Haringvliet in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Stad aan 't Haringvliet in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Stad aan 't Haringvliet

Terug naar boven

Status

- Stad aan 't Haringvliet is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Middelharnis, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- Wapen van de voormalige gemeente Stad aan 't Haringvliet.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Stadtenaar.

Oudere vermeldingen
1395 "uitgors, ... geheeten die Stat", 1573 Stadt, ca. 1660 De Stadt, 1769 Stad aan 't Haringvliet, 1773 de Stad, 1810 Stad (op de ‘Algemene kaart van Holland’ met postroutes van 1810, een Franse uitgave gedurende de Franse bezetting), 1847 Stad-aan-het-Haringvliet.

Naamsverklaring
Het dorp is genoemd naar de ligging in het poldergebied Oude Stad (1527), bij stade 'oever, aanlegplaats', later samengevallen met stad 'plaats'. Het Haringvliet (1277 Herink, ca. 1310 Harinc-vliet) is ontstaan bij de stormvloed van 1216, toen de monding van de Maas zich verlegde van het Brielse Gat naar het nieuw gevormde Haringvliet door een gat in de duinen bij Voorne.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Stad aan 't Haringvliet ligt - zoals de plaatsnaam reeds suggereert - aan het Haringvliet en ligt verder W van het eiland Tiengemeten, ZZW van de dorpen Simonshaven en Goudswaard, ZW van het dorp Piershil, WZW van het dorp Zuid-Beijerland, NW van de dorpen Den Bommel en Achthuizen, NNO van het dorp Oude-Tonge, NO van het dorp Nieuwe Tonge, OZO van de dorpen Middelharnis en Sommelsdijk en Z van het dorp Zuidland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Stad aan 't Haringvliet, die alleen het gelijknamige dorp omvat, 133 huizen met 958 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 530 huizen met ca. 1.330 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- "Het StadsArchief is de historische website van het dorp Stad aan 't Haringvliet. Op deze website tref je allerhande materiaal aan dat te maken heeft met de geschiedenis van Stad. Doel is om de geschiedenis van het dorp voor een breed publiek toegankelijk te maken en mensen ook zelf onderdeel te laten worden van die geschiedenis. Naast een globaal overzicht van de historie vind je ook gedigitaliseerd archiefmateriaal, thematische artikelen die geschreven zijn door lokale historici en verhalen van mensen. Het zijn tenslotte de mensen die de geschiedenis maken. Ook is er in de beeldbank van deze site allerlei beeldmateriaal te vinden uit de rijke historie van het dorp."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stad aan ´t Haringvliet heeft 12 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) kerk (Nieuwstraat 27) valt onder de Hervormde Gemeente Stad aan 't Haringvliet. Laatgotische dorpskerk met driezijdig gesloten koor, waarschijnlijk uit tweede kwart 16e eeuw. Hersteld na een brand in 1898, waarbij de oorspronkelijke dakruiter achterwege bleef en aan de westkant een toren verrees. Nogmaals gerestaureerd in 1925-1926 en in 1980. Tot de inventaris behoren: twee koperen kronen, 18e eeuw, enkele grafzerken uit de 17e en 18e eeuw en aan de kansel een koperen doopbekkenhouder, 17e eeuw. Orgelkas van J. Proper uit 1901.

- Molen De Korenaar (Molendijk 79) is een korenmolen, in 1746 gebouwd als vervanging van een eerdere standerdmolen. Tegenwoordig bevindt zich in de molen 1 koppel maalstenen, waarmee meestal zaterdags graan wordt gemalen. De molen was tot 1958 in bedrijf en raakte in verval. De toenmalige gemeente Stad aan 't Haringvliet kocht De Korenaer in 1965 en heeft de molen in 1969/1971 laten restaureren. Sinds 1988 is De Korenaar eigendom van Molenstichting Goeree-Overflakkee. De molen is te bezoeken als hij draait (dat is doorgaans op de zaterdag het geval).

- Gevelstenen in Stad aan 't Haringvliet.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelvereniging STAD brengt jaarlijks in februari een nieuw stuk op de planken. Voor zover ons bekend is de vereniging nog niet met een website of -pagina op het internet aanwezig.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Stad aan ´t Haringvliet door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2 en 3.

- Met dit filmpje maak je een virtuele wandeling door Stad aan 't Haringvliet (met gesproken toelichting op wat je al kijkend tegenkomt).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Stad aan 't Haringvliet (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Stad aan 't Haringvliet.

- Dorpshuis: - "Stichting Ons Trefpunt beheert dorpshuis Het Trefpunt, organiseert tevens activiteiten voor de inwoners van Stad aan 't Haringvliet en stimuleert anderen actief gebruik te maken van Ons Trefpunt. Stichting Ons Trefpunt zet zich in voor de gehele Stadse bevolking, van jong tot oud. Wij organiseren activiteiten voor alle leeftijdscategorieën en bieden Stadtenaren de mogelijkheid om zelf iets te op te zetten. Als je activiteiten wilt organiseren voor jeugd, jongeren, volwassenen en/of ouderen dan ben je van harte welkom. Voor het vieren van verjaardagen, feestjes en bruiloften van persoonlijke aard of activiteiten met commerciële doeleinden, vragen wij huur. Wij bieden de mogelijkheid om catering of eigen inkoop zelf te regelen, maar je kunt dit ook door 't Trefpunt laten verzorgen. Laten we ons met z’n allen inzetten om van Het Trefpunt een gezellige ontmoetingsplek te maken voor jong en ouder. Heb je suggesties of ideeën, deel ze met ons."

- Duurzaamheid en innovatie: - "Het in 2019 gerealiseerde Innovathuis in Stad aan 't Haringvliet is het voorbeeld van een innovatieve en duurzame nieuwbouwwoning met de nieuwste technologieën die bereikbaar zijn voor iedereen. Een huis ontwikkeld en gebouwd samen met alle partners uit de bouwketen om bewoners en de bouwsector te inspireren. Het Innovathuis is een bijzondere plek waar diverse partijen samen innoveren, verduurzamen en leren. Dit wordt de standaard in een nieuwbouw woning. Bijzondere kenmerken: huisbesturing; zonne-energie opslag; energiemanagement; slim sanitair; innovatieve keuken; verlichte trappen; prefab fundering; prefab casco; gemodificeerde kozijnen; slimme ventilatie; slektronische vloerverwarming.

Wij geloven dat innovatie en verandering alleen mogelijk is door het te doen en door het samen te doen. En precies dat maakt deze woning zo uniek. Door een bijzondere samenwerking tussen alle partners is deze woning tot stand gekomen. Een plek waar we laten zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van technologische innovatie en verduurzaming. Dit is bijzonder, omdat we in deze woning kunnen ervaren hoe alles bij elkaar past maar ook hoe systemen samenwerken. En daar kunnen we met elkaar ook van leren, en weer verder innoveren. De woning bevat bouwtechnische vernieuwing, zoals de prefab fundering en circulaire prefab wanden. Maar ook het nieuwste op het gebied van domotica en comfort. En natuurlijk is de woning all-electric, dus gasloos, en voorzien van zo veel mogelijk zonnepanelen en een eigen accupakket. En juist door dit allemaal te combineren in deze ene woning kunnen we zien en ervaren wat de effecten van deze technieken zijn in de praktijk.

De woning wordt daarmee ook een plek waar alle partners naar toe kunnen met klanten of relaties om hun onderdeel te laten zien in de praktijk. Maar ook om te testen, leren en verbeteren met deze praktijkervaring. Het wordt tevens een locatie waar het onderwijs praktijklessen kan geven en waar projectopdrachten worden uitgevoerd. Tot slot hebben we bewust gekozen om dit te realiseren in een eengezinswoning; alle toepassingen zijn bereikbaar en bruikbaar in gangbare woningen. Innovatie en verduurzaming is niet iets wat we in de toekomst gaan doen, we doen het nu! Samen met alle partners zijn we er van overtuigd dat het Innovathuis de ‘nieuwe standaard’ wordt in nieuwbouw. Het Innovathuis staat in de wijk Havenstadt. En dat is geen toeval. In Stad aan 't Haringvliet gebeurt veel op het gebied van vernieuwing en verduurzaming. Een unieke en bijzondere plek waar ondernemers, overheid en bewoners samenwerken aan bijzondere projecten. Zo is hier de toepassing van groene waterstof als alternatief voor aardgas in bestaande woningen al ver gevorderd. Een uitstekende locatie voor het Innovathuis." (bron: Innovathuis.nl)

"Het Innovathuis in Stad aan 't Haringvliet is de eerste Nederlandse waterstofwoning. Met een brandstofcel, elektrolyser en een speciale boiler kan het Innovathuis de seizoenscycli van groene energie overbruggen. En de hele installatie past in een flinke Amerikaanse koelkast. De primeur is hierheen gehaald door Wonen Op Flakkee. Jean Paul Scheurleer en Marijke de Wit van de projectontwikkelaar weten natuurlijk ook dat er al experimenten lopen met waterstof in de woningbouw, zoals in Rozenburg en op Ameland. Daar gaat het alleen om verwarming in collectieve systemen en wordt de waterstof uiteindelijk verbrand in een soort opgevoerde CV ketel. Dat vindt het ontwikkel-duo een beetje zonde van die hoogwaardige energiedrager die waterstof is. Daarom laten zij hem werken met een brandstofcel en een katalytische boiler. En niet in een groot complex maar in een doodgewone rijtjeswoning. Scheurleer: “Goed geïsoleerd , met vloervewarming, wtw installatie en met dertig zonnepanelen op het dak, maar dat is nauwelijks bijzonder te noemen. Zo worden woningen vandaag de dag gebouwd. Dit project moet aantonen, dat als het hier kan, het overal kan.”

Scheurleer en De Wit zijn er rotsvast van overtuigd dat waterstof de oplossing is om seizoenscycli van duurzame energie te overbruggen. Warmtepompen, zeker luchtwarmtepompen zien ze als een tussenoplossing. En elektrische batterijen kunnen misschien op termijn twee weken zonder zon overbruggen, maar nooit een hele winter. En een toekomst off-grid is volgens het duo waar we onvermijdelijk op afstevenen. En dat kan goed met woningen die de overtollige zonne-energie van de zomermaanden omzetten in waterstof. Ondanks de omzettingsverliezen die daarbij optreden. Een kwestie van voldoende zonnepanelen monteren. Dat gaan ze demonstreren in het Innovathuis in Stad aan 't Haringvliet. Plannen voor een vervolg zijn er ook al; nog in 2019 jaar hopen Scheurleer en De Wit bekend te kunnen maken dat ze een wijk met minimaal 250 waterstofwoningen gaan ontwikkelen. De nieuwe wijk moet in elk geval over vijf jaar (gerekend vanaf eind 2019) klaar zijn. “En dat is razendsnel voor ontwikkelaarsbegrippen. Zeker wanneer je bedenkt dat er een waterstofinfrastructuur moet worden aangelegd. Dan loop je echt nog wel tegen wat hobbels aan. Ondanks de ervaringen die we tegen die tijd hebben opgedaan met het Innovathuis.” (bron en voor veel uitgebreidere informatie over dit project en de werking van de waterstofwoning zie Cobouw, 30-8-2019)

- "Vattenfall bouwt in Nederland haar grootste hybride energiepark van Europa, bestaande uit zonnepanelen, windturbines en batterijen. Dit energiepark komt te staan aan het Haringvliet, NW van Stad aan 't Haringvliet, deels op grondgebied van dat dorp (N van de Zeedijk), deels op grondgebied van buurdorp Middelharnis (N van de Johannispolderdijk). Windenergie en zonne-energie vullen elkaar goed aan. Dit past geheel bij de ambitie om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken. Margit Deimel, directeur Zon en batterijen: “Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard. Een prima combinatie dus. We willen slim omgaan met energie en daarom plaatsen we ook batterijen. De batterijen zijn in eerste instantie bedoeld om het netwerk in balans te kunnen houden. Daarnaast kunnen ze in de toekomst ook dienen als opslag. Als het hard waait of als de zon veel schijnt, slaan we energie op. Wanneer er te weinig wind of zon is, leveren we groene stroom uit onze batterijen. Opwekking, opslag en netaansluiting maken gebruik van dezelfde infrastructuur en kunnen we dankzij synergie-effecten zuiniger exploiteren. Energiepark Haringvliet Zuid is het eerste energiepark van Vattenfall waar we windenergie, zonne-energie en batterijen combineren.”

Energiepark Haringvliet Zuid bestaat uit onder meer 6 windturbines. Het verwachte opgestelde vermogen van het windpark ligt rond de 22 MW. Hiermee kan Vattenfall ongeveer 27.000 huishoudens van groene stroom voorzien. De hoogte van de windmolens is maximaal 150 meter. Het zonnepark bestaat uit 124.000 zonnepanelen met in totaal 38 MW vermogen, wat genoeg groene stroom is voor zo’n 12.000 huishoudens. De batterijen komen in 12 zeecontainers bij het zonnepark te staan. De batterijen zijn van BMW en hebben een vermogen van 12 MWh. De eerste werkzaamheden zullen begin 2020 starten. Voordat Vatttenfall het zonnepark gaat bouwen, moeten eerst de windmolens staan. De verwachting is dat in september 2020 alles operationeel zal zijn." (bron: Vattenfall)

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Stad aan 't Haringvliet.

Reacties

(2)

Op ‘Algemene kaart van Holland’ met post routes van 1810, een Franse uitgave gedurende de Franse bezetting, staat het als ‘Stad’ vermeld.
M.v.g.
Rob de Kok
Australia

Dank voor uw aanvulling! Ik heb het verwerkt.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen