Spui

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

spui_voetbalvereniging.png

De buurtschap Spui heeft nog geen 200 inwoners, maar heeft sinds 1948 wel een eigen voetbalvereniging: VV Spui, met vier seniorenteams en vier jeugdteams.

De buurtschap Spui heeft nog geen 200 inwoners, maar heeft sinds 1948 wel een eigen voetbalvereniging: VV Spui, met vier seniorenteams en vier jeugdteams.

spui_bloemenplukrand.jpg

Jeroen Dees heeft een BloemenPlukRand aan de Pootersdijk in Spui. Je kunt hier voor € 2,50 zelf een bos bloemen plukken.

Jeroen Dees heeft een BloemenPlukRand aan de Pootersdijk in Spui. Je kunt hier voor € 2,50 zelf een bos bloemen plukken.

Spui

Terug naar boven

Status

- Spui is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. Oorspronkelijk viel het deels onder de gemeente Axel (t/m 2002), deels onder de gemeente Zaamslag (t/m 31-3-1970). Vóór 2003 was er dus nog sprake van een gemeentegrens ter plekke, die liep door de Pootersdijk.

- Bij het ontstaan van het postcode'boek' in 1978 heeft de gemeente Terneuzen wel een eigen postcode (4539) met bijbehorende postale plaatsnaam aangevraagd voor haar deel van de buurtschap, de gemeente Axel heeft dat niet gedaan. Het gevolg daarvan is dat de inwoners van het toen gemeente-Terneuzense deel voor de postadressen in de plaats Spui wonen, terwijl de inwoners van het toen gemeente-Axelse deel voor de postadressen in de plaats Axel wonen (dat betreft de huisnrs. Spui 1-21 en 2-26).

- De huidige gemeente Terneuzen beschouwt Spui als hoofdplaats van de drie buurtschappen die tussen Terneuzen en Axel liggen, zijnde verder nog de buurtschappen Magrette en Schapenbout. Formeel d.w.z. voor de postadressen liggen de buurtschappen Margrette en Schapenbout 'in' Axel. In de praktijk is het dus een 'drielingbuurtschap', die ook door de inwoners zo wordt beschouwd, gezien bijv. de naam van het buurthuis en de gezamenlijke website.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1348 Speye, 1549 Zouter Speye. In de Volkstelling van 1840(1) wordt Spui onder de gemeente Zaamslag Zouterspui genoemd, en onder de gemeente Axel Zouterspuije.

Naamsverklaring
Genoemd naar een voormalige spuikom.(2) In de 16e eeuw ontstaat de buurtschap rond een spuisluis tussen twee zeearmen, die de naam 'Het Zoute Spui' krijgt. De Otheense Kreek is een restant van een van deze twee zeearmen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Spui ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Sparksstraat, Pootersdijk en Graaf Jansdijk, ZO van Terneuzen, NW van Axel. De kern is een bebouwde kom met derhalve blauwe plaatsnaamborden (komborden). N langs de buurtschap loopt de Bronkreek, die Z van de weg Spui overgaat in de Spuikreek, en in het N uitkomt in de Otheense Kreek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Spui 12 huizen onder Axel, aantal inwoners niet gespecificeerd, en 29 huizen met 60 inwoners onder Zaamslag (dat is erg weinig; in die tijd was het meest voorkomend 6 tot 8 mensen in 1 huis). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners in de formele woonplaats Spui, en ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners in het deel dat voor de postadressen onder Axel valt. Totaal dus ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners. Zoals bij Status vermeld, beschouwt men zich - en beschouwt de gemeente het - samen met de buur-buurtschappen Magrette en Schapenbout als een eenheid. Zo bezien, omvat deze 'drielingbuurtschap' gezamenlijk ca. 200 huizen met tegen de 500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Om de burgers meer te betrekken bij de werkzaamheden op het platteland, hebben 5 leden van de Agrarische Natuurvereniging Groene Oogst in 2012 BloemenPlukRanden geïntroduceerd in evenveel plaatsen in de regio. Zo heeft Jeroen Dees een BloemenPlukRand op Pootersdijk 3. Je kunt hier voor €2,50 zelf een bos bloemen plukken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1941 wordt het voormalige verenigingsgebouw op Spui 23 omgebouwd tot Gereformeerde kerk (inclusief toren). Na de 'vrijmaking' in 1944 ontstaan er twee kerkgenootschappen. De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) is het grootst en krijgt aanvankelijk de kerk toegewezen. De Gereformeerde kerk (GK) houdt zijn diensten dan in de school. Na rechterlijke uitspraken wordt dit omgewisseld, dus de GKv in de school en de GK in de kerk. In 1971 houdt de GKv Spui op te bestaan en wordt samengevoegd met Axel. In 1979 besluit ook de Gereformeerde kerk samen te gaan met de Gereformeerde kerk van Axel. Dat krijgt gestalte in 1980. Het kerkgebouw, al sinds 1974 als zodanig niet meer in functie, is toen eigendom geworden van de burgerlijke gemeente Axel, en is tegenwoorig in gebruik als vrijmetselaarsloge. Het pand is het enige gemeentelijke monument van de buurtschap.

- Spui heeft ook maar 1 rijksmonument, zijnde Industrie- en poldermolen Eben Haëzer uit 1807. - Interview met voormalig molenaar Ko Cappon en zijn zoon Jan Arij, die op de stadsmolen in Axel draait. Sinds 2010 zijn er nieuwe molenaars op de molen actief (Steef Nessen en David de Putter), die in het seizoen iedere zaterdag, en op afspraak, de bezoekers graag uitleggen wat deze molen zo speciaal maakt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Rommelmarkt (op een zaterdag begin november).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Sinds enkele jaren bevindt zich bij Spui een nieuw natuurgebied, het Eiland van Meijer (in het artikel op de lokale site onder de link heeft men helaas verzuimd om te vermelden waar het ligt, kennelijk wordt dat als bekend verondersteld, wat wel zal gelden voor inwoners, maar niet voor mensen 'van buiten' die er ook eens een kijkje willen nemen). Het is aldus de beschrijving "een oase van rust waar de natuur zijn gang kan gaan". Het is "een pioniersgebied van 26 ha, waar een heleboel gebeurt en nog gaat gebeuren". Voorheen liepen er schapen en paarden, maar de diversiteit aan planten was in die tijd niet erg uitgebreid, op de oevers na. Je zag wel veel verschillende gras- en klaversoorten. Bij een recente inventarisatie vonden ze maar liefst 124 verschillende plantensoorten, "waarvan één plant voor deze streek heel bijzonder is, namelijk de Wouw, familie van de Reseda. Deze plant kwam voorheen alleen in Limburg voor, maar nu ook in ons Zeeuwse landje. Hij is ongeveer 70 cm hoog en de bloei is geel/groen. De plant brengt 10.000 zaden voort, dus dat belooft wat..."

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Spui, Magrette en Schapenbout.

- Buurthuis: - Het vroegere schoolgebouw, later Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) kerkgebouw (Pootersdijk 1), is tegenwoordig in gebruik als buurthuis De 3 Gehughten. Ca. 400 inwoners van de 3 onder Status genoemde buurtschappen zijn lid of donateur van het buurthuis, aldus de lokale website. - Buurthuis De 3 Gehughten op Facebook.

- Sport: - De in 1948 opgerichte Voetbalvereniging VV Spui "is misschien wel de gezelligste vereniging van heel Zeeland", aldus hun website. Ze hebben 4 seniorenelftallen en 4 jeugdteams, wat best veel is voor zo'n kleine buurtschap. - VV Spui op Facebook.

Reacties

(2)

Zit er ook een dokter en een supermarkt in het dorp?

Spui heeft alleen nog een buurthuis. Er is geen kerk, winkel of dokter (meer). Maar die zijn allemaal 'om de hoek' te vinden in Terneuzen en Axel, dus dat lijkt me geen bezwaar om hier te gaan wonen.

Reactie toevoegen