Spui

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

spui_voetbalvereniging.png

De buurtschap Spui heeft nog geen 200 inwoners, maar heeft sinds 1948 wel een eigen voetbalvereniging; VV Spui, met 4 seniorenteams en 4 jeugdteams.

De buurtschap Spui heeft nog geen 200 inwoners, maar heeft sinds 1948 wel een eigen voetbalvereniging; VV Spui, met 4 seniorenteams en 4 jeugdteams.

spui_bloemenplukrand.jpg

Jeroen Dees heeft een BloemenPlukRand aan de Pootersdijk in Spui. Je kunt hier voor €2,50 zelf een bos bloemen plukken.

Jeroen Dees heeft een BloemenPlukRand aan de Pootersdijk in Spui. Je kunt hier voor €2,50 zelf een bos bloemen plukken.

Spui

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Spui.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Spui.

Terug naar boven

Status

- Spui is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. Oorspronkelijk viel het deels onder de gemeente Axel (t/m 2002), deels onder de gemeente Zaamslag (t/m 31-3-1970). Vóór 2003 was er dus nog sprake van een gemeentegrens ter plekke, die liep door of langs de Pootersdijk.

- De gemeente Terneuzen beschouwt Spui als hoofdplaats van de drie kernen die tussen Terneuzen en Axel liggen, zijnde Magrette, Schapenbout en Spui. Formeel heeft de buurtschap een eigen postcode (4539) en bijbehorende postale plaatsnaam, en vallen Magrette en Schapenbout voor de postadressen onder Axel. In de praktijk is het dus een 'drielingbuurtschap', die ook door de inwoners zo wordt beschouwd, gezien bijv. de naam van het buurthuis en de gezamenlijke website.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1348 Speye, 1549 Zouter Speye. In de Volkstelling van 1840(1) wordt Spui onder de gemeente Zaamslag Zouterspui genoemd, en onder de gemeente Axel Zouterspuije.

Naamsverklaring
Genoemd naar een voormalige spuikom.(2) In de 16e eeuw ontstaat de buurtschap rond een spuisluis tussen twee zeearmen, die de naam 'Het Zoute Spui' krijgt. De Otheense Kreek is een restant van een van deze twee zeearmen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Spui ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Sparksstraat, Pootersdijk en Graaf Jansdijk, ZO van Terneuzen, NW van Axel. De kern is een bebouwde kom met derhalve blauwe plaatsnaamborden (komborden). N langs de buurtschap loopt de Bronkreek, die Z van de weg Spui overgaat in de Spuikreek, en in het N uitkomt in de Otheense Kreek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Spui 12 huizen onder Axel, aantal inwoners niet gespecificeerd, en 29 huizen met 60 inwoners onder Zaamslag (dat is erg weinig; in die tijd was het meest voorkomend 6 tot 8 mensen in 1 huis). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 190 inwoners. Dat is wat volgens de postadressen de plaatsnaam Spui is. Zoals bij Status vermeld, beschouwt men zich samen met de buur-buurtschappen Magrette en Schapenbout als een eenheid. Op de lokale website lezen wij dat 400 inwoners van de 3 buurtschappen lid of donateur zijn van het buurthuis, dus zoveel inwoners zijn er gezamenlijk sowieso.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het vroegere schoolgebouw, later Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) kerkgebouw (Pootersdijk 1), is tegenwoordig in gebruik als buurthuis De 3 Gehughten. - Buurthuis De 3 Gehughten op Facebook.

- Om de burgers meer te betrekken bij de werkzaamheden op het platteland, hebben 5 leden van de Agrarische Natuurvereniging Groene Oogst in 2012 BloemenPlukRanden geïntroduceerd in evenveel plaatsen in de regio. Zo heeft Jeroen Dees een BloemenPlukRand op Pootersdijk 3. Je kunt hier voor €2,50 zelf een bos bloemen plukken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1941 wordt het voormalige verenigingsgebouw op Spui 23 omgebouwd tot Gereformeerde kerk (inclusief toren). Na de 'vrijmaking' in 1944 ontstaan er twee kerkgenootschappen. De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) is het grootst en krijgt aanvankelijk de kerk toegewezen. De Gereformeerde kerk (GK) houdt zijn diensten dan in de school. Na rechterlijke uitspraken wordt dit omgewisseld, dus de GKv in de school en de GK in de kerk. In 1971 houdt de GKv Spui op te bestaan en wordt samengevoegd met Axel. In 1979 besluit ook de Gereformeerde kerk samen te gaan met de Gereformeerde kerk van Axel. Dat krijgt gestalte in 1980. Het kerkgebouw, al sinds 1974 als zodanig niet meer in functie, is toen eigendom geworden van de burgerlijke gemeente Axel, en is tegenwoorig in gebruik als vrijmetselaarsloge. Het pand is het enige gemeentelijke monument van de buurtschap.

- Spui heeft ook maar 1 rijksmonument, zijnde Industrie- en poldermolen Eben Haëzer uit 1807. - Interview met voormalig molenaar Ko Cappon en zijn zoon Jan Arij, die op de stadsmolen in Axel draait. Sinds 2010 zijn er nieuwe molenaars op de molen actief (Steef Nessen en David de Putter), die in het seizoen iedere zaterdag, en op afspraak, de bezoekers graag uitleggen wat deze molen zo speciaal maakt.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Spui, Magrette en Schapenbout.

- De in 1948 opgerichte Voetbalvereniging VV Spui "is misschien wel de gezelligste vereniging van heel Zeeland", aldus hun website. Ze hebben 4 seniorenelftallen en 4 jeugdteams, wat best veel is voor een buurtschap met nog geen 190 inwoners. - VV Spui op Facebook.

Reacties

(2)

Zit er ook een dokter en een supermarkt in het dorp?

Spui heeft alleen nog een buurthuis. Er is geen kerk, winkel of dokter (meer). Maar die zijn allemaal 'om de hoek' te vinden in Terneuzen en Axel, dus dat lijkt me geen bezwaar om hier te gaan wonen.

Reactie toevoegen