Spitsbergen

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Oldambt
Groningen

Spitsbergen

Terug naar boven

Status

- Spitsbergen is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Midden-Groningen. T/m 30-6-1965 grotendeels gemeente Zuidbroek (per 1-7-1965 over naar gemeente Oosterbroek, in 1990 over naar gemeente Menterwolde, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen), t/m 31-3-1949 tevens deels gemeente Sappemeer (per 1-4-1949 over naar gemeente Hoogezand-Sappemeer, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen).

- De buurtschap Spitsbergen valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Zuidbroek, deels onder het dorp Sappemeer.

- De buurtschap Spitsbergen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Spitsbergen ligt rond de gelijknamige weg, NW van Zuidbroek, en grenst in het Z aan de A7.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 staat de plaatsnaam Spitsbergen alleen vermeld als buurtschap met slechts 1 pand en 8 inwoners onder de gemeente Zuidbroek. Onder de gemeente Sappemeer wordt de buurtschap in dat jaar niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap 9 huizen met ca. 20 inwoners, plus een locatie voor aardgaswinning. Niet reuze handig is dat de delen onder Zuidbroek en Sappemeer allebei bij nr. 1 beginnen te nummeren en dat men niet heeft doorgenummerd, waardoor er 2 huisnrs. 1 en 3 zijn, wat allicht ter plekke misverstanden zal geven met verkeerd aanbellende bezoekers en leveranciers; vanuit Zuidbroek heb je naar het W namelijk o.a. de huisnrs. 3-5-3, waarbij de eerste huisnr. 3 onder Zuidbroek valt en de tweede huisnr. 3 onder Sappemeer...

Reactie toevoegen