Spik

Plaats
Buurtschap
Roermond
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

Spik

Terug naar boven

Status

- Spik is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, en daarbinnen in de streek Roerstreek, gemeente Roermond. T/m 31-7-1959 gemeente Maasniel, per 1-8-1959 over naar gemeente Roermond.

- De buurtschap Spik valt grotendeels onder het dorp Asenray, deels onder de stad Roermond (en daarbinnen onder het 'dorp in de stad' Maasniel). Voor de postadressen valt de buurtschap onder de stad Roermond.

- De buurtschap Spik heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- Bij automobilisten is de plaatsnaam bekend vanwege de nabijgelegen en naar de buurtschap genoemde Verzorgingsplaats Spik aan de A73.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Spik ligt rond de gelijknamige weg en de Bovenste Schraagweg. De buurtschap ligt direct O van de stad Roermond (en O van het 'dorp in de stad' Maasniel), rond de A73 en W van het dorp Asenray.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Spik 13 huizen met 73 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 2015 is een monument in Spik onthuld voor 9 kinderen uit de buurtschap die op 7 oktober 1945 zijn omgekomen toen ze met een antitankmijn aan het spelen waren. En voor 2 kinderen uit buur-buurtschap Maalbroek die op 14 augustus 1945 zijn omgekomen door een granaat. Bij de onthulling van het monument is ook het door Ruud Kerstens geschreven boek ‘Vergeten Tragedies’ gepresenteerd. In het boek vertellen broers en zussen van de omgekomen kinderen op indringende wijze hoe het leven toen was en wat voor impact de fatale gebeurtenissen hebben gehad op de kleine boerengemeenschap. Ze hadden er al die tijd over gezwegen. En ondanks de grootte van deze tragedie - het was zelfs de grootste naoorlogse ramp veroorzaakt door achtergebleven oorlogstuig in Nederland - is er de afgelopen 70 jaar ook in bredere zin nauwelijks aandacht voor geweest.

Een werkgroep vond het tijd worden om de herinneringen op te halen en een monument te laten maken voor de kinderen. Voorafgaand aan het boek had prof. dr. Theo Beckers onderzoek gedaan naar deze rampen in het stadsarchief van Roermond. Hij heeft daarover het artikel 'De vergeten kinderen van Spik en Maalbroek: twee munitiedrama’s uit 1945' geschreven, verschenen in het jaarboek 'Spiegel van Roermond' 2015. - Zie ook het interview met o.a. initiatiefnemer van het monument Chrit Houtakkers, door L1, en op die pagina ook een reportage van de boekpresentatie, door RTV Roermond.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De omgeving van Spik is ook een gelijknamig, klein maar fraai natuurgebied. Het vormt samen met de gebieden tussen Maalbroek, Straat en Kloosterweg een verbinding tussen de natuurgebieden Spickerbroek en Haambroek aan de noordzijde en Melickerveld aan de zuidzijde. Het is een ecologische verbindingszone: het verbindt diverse natuurgebiedjes met elkaar. Er zijn geen wandelpaden; je mag hier vrij rondstruinen. Wel is er een tweetal korte wandelsuggesties aangeduid. Deze kun je vinden op een informatiebord ter plekke. Ook wordt aangeraden om rekening te houden met de galloway-runderen die voor het beheer zorgen. Het doel hiervan is dat er een gevarieerd landschap ontstaat.

Het Spik kenmerkt zich door bloemrijke graslanden, kleine stukjes bos en overgangsgebieden met struiken en ruigere kruiden. Dit zorgt er voor dat er een grote verscheidenheid is aan planten (o.a. vlasbek, moerasvergeetmenietje), insecten en vogels. En doordat het gebied aan de noord- en zuidzijde begrenst wordt door een sloot, komen er ook amfibieën voor. (bron: gemeente Roermond)

Terug naar boven

Beeld

- Foto's van het monument en de uitkijktoren in Spik.

Reactie toevoegen