Spijk (Betuwe)

Plaats
Dorp
Lingewaal
Gelderland

spijk_lingewaal_collage.jpg

Spijk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Spijk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Spijk (2).jpg

Op de dijk bij Spijk.

Op de dijk bij Spijk.

Spijk.jpg

Rivier de Linge bij Spijk.

Rivier de Linge bij Spijk.

Spijk (Betuwe)

Terug naar boven

Status

- Spijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 17-7-1855. Per 18-7-1855 over naar gemeente Heukelum, in 1986 over naar gemeente Lingewaal. Bij die herindeling is Spijk tevens overgegaan van de provincie Zuid-Holland naar de provincie Gelderland.

- Het kleine dorp Spijk heeft 2 postcodes (4211 en 4212). Vermoedelijk viel het deel onder 4211 voor 1986 onder de gemeente Heukelum en het deel onder 4212 onder de gemeente Vuren.

- Onder het dorp Spijk valt in de praktijk ook de buurtschap Vogelswerf. Weliswaar hoort Vogelswerf vanouds en formeel (o.a. qua postadressen) nog steeds onder Heukelum, maar in de praktijk voelen de Vogelswervers zich gezien de ligging en landschappelijke overeenkomst meer verbonden met Spijk. Vandaar ook de naam van de in 2001 opgerichte Historische Vereniging Spijk en Vogelswerf en Spijk.

Terug naar boven

Ligging

Spijk ligt direct NO van Gorinchem en grenst in het W en N aan de Linge. Spijk is de meest westelijk gelegen plaats van de provincie Gelderland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Spijk, die slechts het dorp omvatte, 60 huizen met 392 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Spijk ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Spijk, kunt u terecht bij de in 2001 opgerichte Historische Vereniging Spijk en Vogelswerf. De vereniging, met ca. 170 leden, geeft 2x per jaar het tijdschrift Spijkerschrift uit. Verder zijn er de werkgroepen Activiteiten, Streektaal, Genealogie en Onderhoud historische gebouwen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2001 is het nieuwe dorpshuis De Lindehof gerealiseerd, dat ruimte biedt voor tal van activiteiten. Voor de sociale cohesie van de gemeenschap is het dorpshuis van groot belang. Zeker als zo'n beetje alle andere voorzieningen uit het dorp zijn verdwenen. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten, bijpraten en samen dingen doen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Spijk heeft 8 rijksmonumenten.
 
- Spijk heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Gemeentelijke begraafplaats.

- Gevelstenen in Spijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Spijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Verenigingen: - Site over de verenigingen in Spijk.

Reactie toevoegen