Spanga

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Spanga plaatsnaambord (Kopie).jpg

Het dorpje Spanga, vanwege de jaarlijkse opera's bekend als 'het Verona van Weststellingwerf', heeft geen plaatsnaamborden meer. In ieder geval in 2008 stonden die er nog wel, getuige deze foto.

Het dorpje Spanga, vanwege de jaarlijkse opera's bekend als 'het Verona van Weststellingwerf', heeft geen plaatsnaamborden meer. In ieder geval in 2008 stonden die er nog wel, getuige deze foto.

Spanga

Terug naar boven

Status

- Spanga is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf, en ligt daarbinnen in de zogeheten Westhoek, die je op de pagina van de gemeente nader beschreven vindt.

- Spanga is, hoe klein ook, een formeel dorp met eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistraties BAG. Des te curieuzer dat het dorp sinds enkele jaren geen plaatsnaamborden meer heeft. Te meer omdat het ook nog eens een in de regio toeristisch bekend dorpje is dat namelijk vanwege de jaarlijkse opera bekend staat als 'het Verona van Weststellingwerf' (wat ook zo onder de plaatsnaamborden stond, zie foto). In ieder geval in 2008 stonden de borden er nog wel. Je moet nu dus als bezoeker, leverancier, hulpdienst of toerist maar gokken wanneer je er bent aangekomen en er weer uit gaat...

- Onder het dorp Spanga valt ook een deel van de buurtschap Gracht.

Terug naar boven

Naam

In het Stellingwerfs
Spange.

In het Fries
Spangea.

Oudere vermeldingen
1320 Spanghe, 1399 kopie 18e eeuw Spangen, 1542-1543 (De) Spange, Spanghe, 1840 Spangen, Spanga.

Naamsverklaring
Moeilijk te duiden. Wellicht schuilt in deze naam het Oudengelse spann, waarvoor zie Spannum. Het is ook mogelijk dat het spang 'strook land' betreft zoals in Spang op Texel. De naam is later verbonden met het Friese gea, ga 'dorp, dorpsgebied'.(1) - Artikel over de mogelijke naamsverklaringen van Spanga.

Terug naar boven

Ligging

Spanga ligt ZW van Wolvega, ZO van Scherpenzeel, rond de Spangahoekweg, en grenst in het Z en O aan de rivier de Linde, die hier de grens vormt met de provincie Overijssel (met de kernen Kuinre in het Z en Ossenzijl in het O).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Spanga 33 huizen met 121 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 85 huizen met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Spanga heeft 1 rijksmonument, zijnde de klokkenstoel op de begraafplaats.

- Spanga heeft 1 gemeentelijk monument: - Café-logement De Veehandel (Spangahoekweg 56) uit ca. 1880. Het is nog altijd een echt ouderwets dorpscafé "waar de tijd heeft stilgestaan". Zie ook de videoreportage uit 2010 met de kasteleins Piet Huizinga (destijds 79 jaar) en zijn dochter Zus (56), door Omrop Fryslân.

- Windmotor Spanga verkeert in vervallen staat.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Smartlappenkoor Kommer en Geklach uit Spanga verzorgt al jaren eens per jaar in februari een gezellige meezingmiddag in het lokale Café De Veehandel. Het koor zingt dan met begeleiding van de trekzakken en met een dirigent allemaal liedjes van vroeger. Dit kan variëren van Ketelbinkie tot Brandend Zand. De bezoekers krijgen allemaal een tekstboek en het is de bedoeling dat iedereen uit volle borst meezingt. Kommer en Geklach is een zeer enthousiaste groep dames en heren die zich voor de gelegenheid extra mooi kleden. Door het jaar heen oefent het koor regelmatig in het café, dus als je geluk hebt - als je ervan houdt tenminste ;-) - kun je ze hier dus ook aantreffen als je hier toevallig een drankje gaat doen.

- Het kleine dorpje is in de regio - en bij operaliefhebbers landelijk - beroemd vanwege de jaarlijkse Opera (augustus). Stichting Opera Spanga, het Verona van Weststellingwerf produceert sinds 1989 op eigenzinnige wijze opera's en operafilms in het dorp. Zij zet zich in om het medium opera springlevend te houden. De locatie draagt mede bij aan het succes. De community speelt een actieve rol en naast doorgewinterde professionals vinden ook jong talent en semiprofessionals een podium.

Opera Spanga is opgenomen in het hoofdprogramma (bidbook) van Leeuwarden / Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Met een serie van 3 klassieke opera´s van Verdi werkt de organisatie vanaf 2016 toe naar de topproductie van de opera Aïda van Verdi in 2018. Omdat de opera-locatie in het natuurgebied van de Rottige Meente ligt, krijgt dit gebied ook volop aandacht binnen de kaders van Culturele Hoofdstad 2018. De topproductie van Opera Spanga in 2018 zal zeker nationaal en internationaal de aandacht trekken. De gemeente Weststellingwerf is dan ook verheugd dat deze opera onderdeel is van het hoofdprogramma van Culturele Hoofdstad 2018. In aanvulling op de productie zal de Opera ook samenwerking zoeken met andere culturele organisaties om tot een aanvullend programma naast Aïda te komen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Ooievaarsstation Spanga, dat in 1986 is gestart door Thomas Maarssen, is in 2013 formeel gestopt. D.w.z. de dan 88-jarige Maarssen stelt het terrein niet meer open als bezoekerscentrum. Hij houdt het terrein met de ca. 50 palen nog wel in stand.

Terug naar boven

Links

- Kinderopvang: - Gastouderbureau Hummelstekkie in Spanga is er voor (gast)ouders in o.a. de gemeenten Weststellingwerf, Heerenveen, Noordoostpolder, Steenwijkerland en de voormalige gemeente Lemsterland. Bij gastouderopvang is er door de kleinschaligheid veel ruimte voor aandacht voor ieder kind. Door als gastouderbureau te werken met professionele gastouders, die met liefde hun werk doen, kan Gastouderbureau Hummelstekkie een kinderopvang aanbieden die je ieder kind zou gunnen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Spanga.

Reactie toevoegen