Spaarndam

Plaats
Dorp
Haarlemmerliede en SpaarnwoudeHaarlem
Kennemerland
Noord-Holland

spaarndam-west de pol 1916 [640x480].jpg

Spaarndam-West De Pol 1916

Spaarndam-West De Pol 1916

NH gemeente Spaarndam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Spaarndam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Spaarndam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Spaarndam

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Spaarndam.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Spaarndam.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Spaarndam.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Spaarndam (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Spaarndam is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, deels gemeente Haarlem, deels gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het is verdeeld in de delen Spaarndam-West (W van het Spaarne, gemeente Haarlem, voor de postadressen 'Spaarndam gem. Haarlem' geheten, postcode 2063) en Spaarndam-Oost (O van het Spaarne, gem. Haarlemmerliede en Spaarnwoude, voor de postadressen 'Spaarndam' geheten, postcode 2064). Spaarndam-West was onder de naam Spaarndam een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1927. Het is toen grotendeels opgegaan in de gemeente Haarlem, deels in de gemeente Velsen.

- Wapen van de voormalige gemeente Spaarndam.

- De woonboot-ligplaatsen in het Zijkanaal C hebben een adres in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude maar lagen binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Velsen. In 2012 is de gemeentegrens verplaatst van de oostelijke oever naar het
midden van het kanaal, waardoor zowel de ligplaatsen als de adressen in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn komen te liggen.

Terug naar boven

Ligging

Spaarndam en Spaarndam-West liggen NO van Haarlem, aan het Spaarne, in het N grenzend aan de A9.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Spaarndam-Oost heeft ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners. Spaarndam-West heeft ca. 350 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Spaarndam, kunt u terecht bij de Historische Werkgroep Spaarndam. Op de site van de werkgroep vindt u o.a. de Canon van Spaarndam, een overzicht van de geschiedenis van Spaarndam in 50 jaartallen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Spaarndam heeft 7 rijksmonumenten.

- Spaarndam heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Slokop.

- Gevelstenen in Spaarndam.

- De Positie bij Spaarndam maakt onderdeel uit van de voormalige Stelling van Amsterdam, de kringstelling van permanente verdedigingsbouw rond de hoofdstad, die tevens gold als Nationaal Reduit. De Stelling van Amsterdam, thans Werelderfgoed, is tussen 1880 en 1918 aangelegd door het Departement van Oorlog. De Positie bij Spaarndam wordt globaal ingedeeld in: het Fort Benoorden Spaarndam; de wal bewesten Spaarndam; het Fort Bezuiden Spaarndam; twee nevenbatterijen. Fort Bezuiden Spaarndam is geheel gerestaureerd en herbergt onder andere een kunstgalerie. Het veel grotere Fort Benoorden Spaarndam (NW van Spaarndam, ZO van Velserbroek, gemeente Velsen) en het nabijgelegen munitiecomplex in het bos liggen er imposant bij, maar zijn meer dan 30 jaar afgesloten geweest en verkeren in verwaarloosde staat. Anno 2015 wordt nog naar een herbestemming gezocht. Stichting Krayenhoff ijvert voor behoud en bescherming van de historische verdedigingswerken bij Spaarndam. Stichting Natuurbehoud Fort Benoorden Spaarndam zet zich in voor een verantwoorde herbestemming voor het Fort Benoorden Spaarndam.

- De Kolksluis van Spaarndam dateert uit 1280 en is na her-ingebruikneming in 2009 de oudste nog in gebruik zijnde kolksluis van Europa en waarschijnlijk zelfs van de hele wereld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Dorpsfeest Spaarndam organiseert diverse evenementen door het jaar heen, met name het Kolkfestival (weekend eind mei) en het Zomerfeest (week in september).
 

Reactie toevoegen