Sonnega

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Sonnega

Terug naar boven

Status

- Sonnega is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

- In de praktijk is Sonnega een tweelingdorp samen met buurdorp Oldetrijne, maar formeel (bijv. voor het postcodeboek en de plaatsnaamborden) zijn het nog 2 aparte dorpen. De dorpen worden vaak betiteld als tweelingdorp, omdat de bevolking zich gezamenlijk manifesteert en gezamenlijk gebruik maakt van de aanwezige voorzieningen zoals basisschool, dorpshuis annex kerk, en manege.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sonnega ligt NO van de dorpen Oldetrijne, Nijetrije, Munnekeburen, Scherpenzeel, Spanga en Ossenzijl, N van het dorp Oldemarkt, NNW van de dorpen Blesdijke en Paasloo, NW van het tweelingdorp De Blesse-Peperga, het dorp Willemsoord en de A32, WNW van het dorp Steggerda, W van het dorp Wolvega, ZW van het dorp Oldeholtwolde, Z van het dorp Nijeholtwolde, ZO van de dorpen Nijelamer en Rotstergaast, OZO van het Tjeukemeer en O van de dorpen Oldelamer, Delfstrahuizen en Echtenerbrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Sonnega 30 huizen met 198 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 95 huizen met ca. 235 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sonnega heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's van Sonnega in de vorm van een diaserie/-animatie.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Sonnega.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sonnega alg. en - idem klok(kenstoel, naar wij aannemen).

Reactie toevoegen