Soestdijk

Plaats
Buurtschap
SoestBaarn
EemlandUtrechtse Heuvelrug
Utrecht

Soestdijk-MSD-20110216-226530.jpg

Soestdijk, Baarn, Utrecht

Soestdijk, Baarn, Utrecht

soestdijk_paleis.jpg

Iedere Nederlander kent het piepkleine plaatsje Soestdijk. Dat komt natuurlijk door het gelijknamige voormalige koninklijk paleis.

Iedere Nederlander kent het piepkleine plaatsje Soestdijk. Dat komt natuurlijk door het gelijknamige voormalige koninklijk paleis.

Soestdijk-MSD-20110216-226531.jpg

Soestdijk, Baarn, Utrecht, standbeeld voor Christoffel Pullmann

Soestdijk, Baarn, Utrecht, standbeeld voor Christoffel Pullmann

Soest-dorp-MSD-20110216-226538.jpg

Soestdijk, Soest, Utrecht, Station Soestdijk midden in Soest

Soestdijk, Soest, Utrecht, Station Soestdijk midden in Soest

soestdijk_station_2.jpg

Station Soestdijk

Station Soestdijk

MSD-20071215-121085.jpg

Soestdijk, Soest, Utrecht, Colenso is een straat en een park aan de rand van Soest, oorspronkelijk Soestdijk

Soestdijk, Soest, Utrecht, Colenso is een straat en een park aan de rand van Soest, oorspronkelijk Soestdijk

Soestdijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Soestdijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Soestdijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Soestdijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Soestdijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Soestdijk is een wijk en buurtschap in de provincie Utrecht, in de streken Eemland en Utrechtse Heuvelrug, in grotendeels gemeente Soest, deels gemeente Baarn.

- Het deel in de gemeente Soest is opgegaan in de bebouwde kom van Soest en wordt tegenwoordig als wijk van Soest beschouwd. Welk deel van Soest tot Soestdijk wordt gerekend is ter plekke niet te zien omdat er geen plaatsnaamborden Soestdijk staan (behalve de borden die Station Soestdijk aanduiden). In het Baarnse gedeelte, dat slechts Paleis Soestdijk met de bijbehorende gebouwen omvat, staan wel officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) met de naam Soestdijk. Het is echter formeel geen 'woonplaats'; voor de postadressen ligt het Baarnse Soestdijk 'in' Baarn. De bebording ter plekke is overigens niet eenduidig: op een bepaalde plek kom je volgens de plaatsnaamborden Soestdijk in, en ga je even vederop Baarn weer uit...

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1394 Zoesdijck, 1681 Soest dyck.

Naamsverklaring
Dankt zijn naam aan de dijk die van Soest in noordelijke richting naar 't Gooi loopt.(1) Voordat in 1932 de Afsluitdijk gereedkwam, kwam bij hoog water het water uit de Zuiderzee via de Eem tot aan deze dijk en tot aan de Lange Brinkweg.

Terug naar boven

Ligging

De Soester wijk Soestdijk ligt in het NW van Soest. De Baarnse buurtschap Soestdijk ligt ZW van Baarn, rond het Z deel van de Amsterdamsestraatweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Soestdijk 17 huizen met 108 inwoners in de gemeente Baarn. In de gemeente Soest wordt Soestdijk in dat jaar niet apart vermeld en kennelijk in de kern Soest begrepen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Paleis Soestdijk heeft 31 rijksmonumenten.

- Soestdijk is een landelijk bekende naam vanwege het gelijknamige paleis. Rond 1650 laat Cornelis de Graeff, destijds burgemeester van Amsterdam, aan de weg tussen Baarn en Soest, de toen zo geheten Zoesdijc, een buitenverblijf bouwen, genaamd de Hofstede aen Zoestdijck. Stadhouder Willem III van Oranje-Nassau koopt de hofstede met omliggende landerijen in 1674 en maakt er een jachtslot van. Na de Franse Tijd (begin 19e eeuw) krijgt het paleis haar huidige omvang. Een grootschalige verbouwing vindt verder plaats als huwelijksgeschenk voor prinses Juliana en prins Bernhard, die er in 1937 gaan wonen. Al hun kinderen met uitzondering van prinses Margriet zijn er geboren. Juliana en Bernhard hebben er gewoond tot hun overlijden in 2004. Sindsdien staat het paleis leeg. De regering oriënteert zich op een herbestemming. En het paleis moet gerenoveerd en gerestaureerd worden. Dat gaat naar verwachting meer dan 100 miljoen euro kosten. Sinds enkele jaren is het mogelijk het paleis te bezichtigen, alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Op de andere dagen van de week kan het paleis worden gehuurd voor culturele activiteiten en bijeenkomsten. - Paleis Soestdijk op Wikipedia. - Informatie over rondleidingen en zakelijke arrangementen op Paleis Soestdijk. - Informatie over het proces van herbestemming van Paleis Soestdijk.

In 2015 heeft het Rijk een oproep gedaan voor serieuze en creatieve voorstellen voor een economisch duurzame herbestemming van Paleis Soestdijk. Enkele randvoorwaarden: bijeenhouden van het gebouw en het landgoed, zorgvuldig omgaan met het middendeel van het voormalige paleis, behoud van de voorzijde van de gevel, toegankelijk houden voor het publiek. Ook moeten ideeën financieel haalbaar zijn en in lijn liggen met de visie van de provincie Utrecht en de gemeenten Soest en Baarn. - Eind 2015 zijn 4 plannen geselecteerd die hun ideeën verder mogen uitwerken. - In oktober 2016 worden deze plannen beoordeeld, waarna de initiatiefnemers een bod kunnen uitbrengen om hun plan ook echt uit te voeren.

- De Naald tegenover Paleis Soestdijk is in 2012 gerestaureerd.

- Het kleine stationnetje Soestdijk, met chaletdak, gelegen aan de lijn Baarn-Utrecht, dateert uit 1898 en staat, vooral vanwege de luifel, op de monumentenlijst. De architect was J.F. Klinkhamer. Het station geldt als een van de beste vertegenwoordigers van de zeer kleine halte-achtige stations. Station Soestdijk op Stationsweb, met afbeeldingen van tientallen oude foto's en ansichtkaarten van het station.

Reactie toevoegen