Soest

Plaats
Dorp en gemeente
Soest
Eemland Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

Soest-dorp-MSD-20110216-226668.jpg

Soest, langs de weg naar Baarn staan mooie knotwilgen

Soest, langs de weg naar Baarn staan mooie knotwilgen

soest_molen_de_windhond_1.jpg

Soest, de in 2008 herbouwde Molen De Windhond

Soest, de in 2008 herbouwde Molen De Windhond

soest_museum_soest_1.jpg

Soest, Museum Soest is gevestigd in het monumentale pand van het voormalige St. Jozefgesticht.

Soest, Museum Soest is gevestigd in het monumentale pand van het voormalige St. Jozefgesticht.

soest_museum_soest_2.jpg

Soest, Museum Soest is gevestigd in het monumentale pand van het voormalige St. Jozefgesticht.

Soest, Museum Soest is gevestigd in het monumentale pand van het voormalige St. Jozefgesticht.

UT gemeente Soest in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Soest in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Soest in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Soest

Terug naar boven

Status

- Soest is een dorp en gemeente in de provincie Utrecht, in de streken Eemland en Utrechtse Heuvelrug.

- De gemeente Soest omvat naast het gelijknamige dorp verder nog het dorp Soesterberg (voor het overgrote deel), het grootste deel van het voormalige dorp en thans het wijkgedeelte van Soestdijk, en een aantal buurtschappen: Birkt (grotendeels), Hees, Melm, Pijnenburg (deels), Soestduinen en Wieksloot. In totaal zijn dit 2 dorpen, 1 wijk en 6 buurtschappen. Alle hiervoor opgesomde (delen van) buurtschappen vallen onder het dorp Soest, en ook het wijkgedeelte van Soestdijk is een wijk van dit dorp.

- Wapen van de gemeente Soest.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Soest.

Terug naar boven

Naam

Bijnaam inwoners
"Soester Knol is een bijnaam voor een inwoner van Soest. Dit is niet alleen omdat de knollen hier worden geteeld en gegeten, maar ook omdat dit in de ogen van velen minderwaardig voedsel was. Het is dus ook een beetje een scheldwoord. Soester Knollen zijn geel van kleur. Vandaar de uitdrukking: 'Iemand knollen voor citroenen verkopen' (iemand bij de neus nemen). Sinds 2004 wordt de Soester Knol weer op de Soester Eng geteeld. Deze knol genoot vroeger grote bekendheid vanwege zijn uitmuntende smaak - mits tijdig gezaaid (rond 10 augustus, Sint-Laurensdag) én geoogst (voor eind december), anders werd de knol smaakloos en waterig. Want: 'Wie knollen wil eten moet Sint Laurens niet vergeten, en als het kindje Jezus is geboren, hebben de knollen hun smaak verloren.' Hoewel de knol ook als veevoer diende, was het zeker niet alleen volksvoedsel. Zelfs koning Willem I (1772-1843) was dol op Soester Knollen met schapenbout." (aldus de site Soester Knollen, zo te zien opgezet door de huidige kweker ervan)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Soest ligt centraal tot NO in de provincie Utrecht en ligt Z van het dorp Baarn, ZO van de stad Hilversum, O en NO van de dorpen Bilthoven en De Bilt, NO van de stad Utrecht, N van het dorp Zeist en W van de stad Amersfoort.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Soest 317 huizen met 2.667 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 234/1.886 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Birkt 18/136, Isselt 6/38, Den Berg (= Soesterberg) 29/253 en Hees 30/354. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 19.000 huizen met ca. 45.500 inwoners, waarvan ca. 16.250 huizen met ca. 39.000 inwoners in de kern Soest en ca. 2.750 huizen met ca. 6.500 inwoners in de kern Soesterberg.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Soest, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Museum Soest is gevestigd in het monumentale pand van het voormalige St. Jozefgesticht (met destijds een klooster, gasthuis en meisjesschool) uit 1868. Het museum herbergt een grote verscheidenheid aan voorwerpen uit grootmoederstijd en daarvoor. Een overzichtelijke opstelling geeft de bezoeker een beeld van het leven en werken van de vroegere bewoners van Soest en de regio. Een speciaal accent wordt daarbij gelegd op oude ambachten. Zo vindt u er o.a. een wagenmakerij, bakkerij, klompenmakerij, als ook materiaal van de leidekker, de rietdekker en de imker. Daarnaast een schoolklas, een burgemeesterskamer, een religiekamer, de klederdracht van Soest in hun boerenbehuizing, een oud winkeltje en een vaandelkamer met een veelheid aan vaandels en vlaggen van Soester verenigingen. Ook van het plaatselijke schuttersgilde is veel informatie beschikbaar.

- Historische Vereniging Soest / Soesterberg.

- De historische vereniging schrijft al sinds 1990 tweewekelijks een artikel in de Soester Courant over een onderwerp uit de geschiedenis van Soest. De inmiddels dus al ca. 600 artikelen kun je online nalezen op de site Verdwenen Soest.

- Van 2006 tot 2009 heeft Hans Kruiswijk wekelijks een artikel geschreven in weekkrant Soest Nu onder de titel 'Straat Praat', waarin hij telkens de geschiedenis van een andere straat besprak. In totaal zijn er 150 artikelen verschenen. Onder de link - zie de menu's 'Straat Praat' aan de linkerkant - vind je ze allemaal ingescand dus kun je ze ook online nog eens nalezen. Ook elders op die site vind je veel informatie over de geschiedenis van Soest.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Landelijk Gebied Soest.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Soest heeft als plaats 34 rijksmonumenten.

- Soest heeft ca. 200 gemeentelijke monumenten.

- In 2006 is de herbouw van stenen stellingkorenmolen De Windhond op de Soester Eng gestart. De molen is herbouwd dankzij particulier initiatief en zonder geldelijke steun van de overheid. De originele molen is vlakbij de huidige molen in 1737 gebouwd en in 1930 compleet afgebroken na 6 jaar buiten bedrijf te hebben gestaan. Op Nationale Molen- en Gemalendag 2008 (10 mei) is de molen feestelijk in gebruik genomen.

- Hervormde begraafplaats. - Rooms Katholiek kerkhof aan de Dalweg. - Rooms Katholieke begraafplaats op Het Hart.

- Gevelstenen in Soest.

Terug naar boven

Beeld

- Robert Thoomes maakt onder de titel TV Soest foto- en videoreportages van uiteenlopende (culturele) evenementen in deze gemeente. Producties worden gemaakt in overleg met of op verzoek van de betreffende organisatie.

- Fotoreportage van Soest van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Soest (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Soest.

- Nieuws: - "De al sinds 2013 bestaande Facebookpagina 'Geheim van Soest' is bedoeld om inwoners zowel als mensen 'van buiten' te informeren over het mooie dorp en de directe omgeving. We schrijven over onderwerpen uit heden en verleden en proberen daarbij zoveel mogelijk mensen te bereiken. Door de vele aspecten van het dorp te belichten en door de vele enthousiaste en leuke reacties op de berichten, willen we de aantrekkingskracht van het dorp vergroten en het (nog) aantrekkelijker maken voor dagjesmensen, toeristen etc." Aldus de initiatiefnemers: Pauline Maring en Lex Bergers.

- Sport: - Atletiekvereniging Pijnenburg.

- Zorg: - Zorgboerderij Birktzicht. - Zorgboerderij Het Derde Erf.

- Welzijn: - Stichting Balans is de welzijnsorganisatie voor Soest en Soesterberg. Zij organiseert onder meer allerlei activiteiten voor jong en ouder en ondersteunt bewonersinitiatieven. Stichting Balans stimuleert mensen gebruik te maken van hun mogelijkheden en helpt sociale vaardigheden te ontwikkelen. Zo levert Balans een bijdrage aan een sociaal leefklimaat waarin iedereen prettig kan wonen, werken en spelen. Balans geeft hierbij extra aandacht aan de inwoners die minder goed in staat zijn om dit zelf te realiseren.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Soest alg., - idem Kostverlorenweg en - idem RK.

Reactie toevoegen