Snijdersberg

Plaats
Buurtschap
Meerssen
Heuvelland
Limburg

Snijdersberg

Terug naar boven

Status

- Snijdersberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Meerssen. T/m 1981 gemeente Geulle.

- De buurtschap Snijdersberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Geulle.

- Buurtschap Snijdersberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- De buurtschap ligt binnen de bebouwde kom, met 30 km-zone. Vanuit het dorp Moorveld, nabij de kerk, kom je buurtschap Snijdersberg binnen middels een kombord Geulle.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Sniedersberg.

Bijnaam
De buurtschap wordt ook Piemelenhoek genoemd. Heette oorspronkelijk D'n Hook, tot er jaren geleden gedurende een bepaalde periode louter jongetjes werden geboren… (3103)

Oudere vermeldingen
1803-1820 Sniedesberg, 1867 Snijdersberg.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de gelijknamige heuvel. De naam betekent berg 'terreinverheffing, heuvel' van de familie Snijders.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Snijdersberg ligt rond de gelijknamige weg, O van de dorpskern Geulle, en omvat tevens de sinds de jaren zestig gerealiseerde nieuwbouw O van die weg. Dat betreft de min of meer driehoek aan de wegen Cruisboomstraat, Heirweg en Mevrouw Van der Meijstraat, plus de daarbinnen gelegen bebouwing aan de Koekoekstraat en de Nachtegaalstraat. De buurtschap grenst daarnaast in het N aan buurtschap Hussenberg, in het ZO en Z aan het dorp Moorveld, en in het W aan de spoorlijn Maastricht-Roermond, en ligt verder W en N van de A2, WZW van het dorp Geverik, ZW van het dorp Beek, Z van het dorp Elsloo, OZO van het dorp Geulle aan de Maas, NO van het dorp Bunde, N van het dorp Meerssen en NW van Maastricht-Aachen Airport en het dorp Ulestraten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Snijdersberg 24 huizen met 113 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen van Hulsen of Onderste Molen, Snijdersberg 31. Gelegen aan de Molenbeek. Er was in deze omgeving ook nog een Bovenste Molen, die waarschijnlijk eind 19e eeuw is afgebroken. De Onderste Molen werd in 1878-1879 afgebroken en herbouwd, waaraan een gevelsteen boven de voordeur herinnert. De molen ligt in het rechterdeel van een langgevelboerderij. Het middendeel is het woongedeelte, het linkerdeel was de boerderij. De molen wordt aangedreven door een bovenslagrad in een ombouw, die met een lessenaarsdak op de kopgevel aansluit.

In 1900 werden het huidige ijzeren bovenslagrad (middellijn 5,40 m., breedte 0.91 m.) en de vierkante smeedijzeren molenas aangebracht. Het is het grootste bovenslagrad van de provincie Limburg. Het gangwerk van gietijzer is vermoedelijk van oudere datum en werd bij de vernieuwing in 1878 geplaatst. Het bestaat uit een conisch aswiel met ijzeren tanden, dat de koningsspil aandrijft. Het zich op deze spil bevindende spoorwiel drijft de rondsels op de twee steenspillen aan. (3103)

- Naast de molen heeft Snijdersberg nog 2 rijksmonumenten, zijnde de tot villa verbouwde boerderij uit 1910 in expressionistische stijl aan de gelijknamige weg op huisnr. 10, en de waterput uit ca. 1865 op huisnr. 12.

- Kapelletje op de kruising Cruisboomstraat / Cruisboomveld / Heirweg / Hussenbergstraat.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Snijdersberg is bekend in de (inter)nationale wielerwereld: menig criterium of klassieker neemt de col in zijn parcours op. De 'berg' is namelijk een uitdaging voor wielrenners. Het is een korte, maar steile helling. De helling begint bij een spoortunnel aan de oostkant van het dorp Geulle. Kom je vanaf de Moorveldsberg, dan kun je deze helling met een flinke vaart beginnen. De eerste 100 meter is nog eenvoudig, maar na een scherpe bocht naar rechts begint het echte werk; het stijgingspercentage loopt snel op, tot zo’n 14% op het steilste stuk. Maar aan het eind wacht de beloning; vanaf de top van de 'berg' heb je een fraai uitzicht over de omgeving.

Terug naar boven

Beeld

- Film met compilatie van activiteiten van Buurtvereniging Snijdersberg door de jaren heen, met name sportdag, dierentuin Antwerpen, voetbaltoernooi Moorveld, Tielens, speelwei In de Koekoek, de Efteling, demo grasmaaier, schoolkamp Herkenbosch, Kerkrade (WMC), Keukenhof, zangkoor, St. Meertens vuur.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Buurtvereniging Snijdersberg.

- Nieuws: - Nieuws uit buurtschap Snijdersberg van de Buurtvereniging op Facebook.

Reactie toevoegen