Snijdersberg

Plaats
Buurtschap
Meerssen
Heuvelland
Limburg

Snijdersberg

Terug naar boven

Status

- Snijdersberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Meerssen. T/m 1981 gemeente Geulle.

- De buurtschap Snijdersberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Geulle.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Sniedersberg.

Bijnaam
De buurtschap wordt ook Piemelenhoek genoemd. Heette oorspronkelijk D'n Hook, tot er jaren geleden gedurende een bepaalde periode louter jongetjes werden geboren… (3103)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Snijdersberg ligt rond de gelijknamige weg en heuvel, NO van Geulle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Snijdersberg 24 huizen met 113 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De Snijdersberg is bekend in de (inter)nationale wielerwereld: menig criterium of klassieker neemt de col in zijn parcours op.

Vanaf de Snijdersberg heb je een fraai uitzicht over de omgeving.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen van Hulsen of Onderste Molen, Snijdersberg 31. Gelegen aan de Molenbeek. Er was in deze omgeving ook nog een Bovenste Molen, die waarschijnlijk eind 19e eeuw is afgebroken. De Onderste Molen werd in 1878-1879 afgebroken en herbouwd, waaraan een gevelsteen boven de voordeur herinnert. De molen ligt in het rechterdeel van een langgevelboerderij. Het middendeel is het woongedeelte, het linkerdeel was de boerderij. De molen wordt aangedreven door een bovenslagrad in een ombouw, die met een lessenaarsdak op de kopgevel aansluit.

In 1900 werden het huidige ijzeren bovenslagrad (middellijn 5,40 m., breedte 0.91 m.) en de vierkante smeedijzeren molenas aangebracht. Het is het grootste bovenslagrad van de provincie Limburg. Het gangwerk van gietijzer is vermoedelijk van oudere datum en werd bij de vernieuwing in 1878 geplaatst. Het bestaat uit een conisch aswiel met ijzeren tanden, dat de koningsspil aandrijft. Het zich op deze spil bevindende spoorwiel drijft de rondsels op de twee steenspillen aan. (3103)

- Naast de molen heeft Snijdersberg nog 2 rijksmonumenten, zijnde de tot villa verbouwde boerderij uit 1910 in expressionistische stijl op huisnr. 10, en de waterput uit ca. 1865 op huisnr. 12.

Terug naar boven

Beeld

- Film met compilatie van activiteiten van buurtvereniging Snijdersberg door de jaren heen, met name sportdag, dierentuin Antwerpen, voetbaltoernooi Moorveld, Tielens, speelwei In de Koekoek, de Efteling, demo grasmaaier, schoolkamp Herkenbosch, Kerkrade (WMC), Keukenhof, zangkoor, St. Meertens vuur. De website van buurtvereniging Snijdersberg is anno mei 2016 uit de lucht. Of dit tijdelijk (storing?) of definitief is, is ons niet bekend.

Reactie toevoegen