Sluiskil

Plaats
Dorp
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

sluiskil kanaalweg zuid [640x480].jpg

Sluiskil Kanaalweg Zuid

Sluiskil Kanaalweg Zuid

Sluiskil

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Sluiskil.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sluiskil.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sluiskil.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sluiskil (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sluiskil is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen.

- Stroodorpe is een buurtschap (in het) Z van Sluiskil. De naam komt nog voor in de provincie-atlas van de Topografische Dienst editie 1990, maar is verdwenen in de editie 2004. (is de buurtschap zodanig met het dorp vergroeid dat de naam inderdaad niet meer in gebruik is?, red.). Onder Sluiskil viel ook een deel van de recent verdwenen buurtschap Axelse Sassing.

Terug naar boven

Ligging

Sluiskil ligt direct Z van Terneuzen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2015 is de Sluiskiltunnel bij de Kanaalkruising Sluiskil in het Kanaal Gent-Terneuzen gerealiseerd. De Sluiskiltunnel was een lang gekoesterde wens. De brug in de N61 over het kanaal stond namelijk elke dag in totaal 5 uur open in verband met het scheepvaartverkeer en zorgde voor veel verkeersopstoppingen. Ook kunnen dankzij de tunnel grotere schepen door het kanaal. De tunnel is in 2014 geboord met een imposante boorinstallatie met een lengte van 80 meter en een doorsnee van ruim 11 meter. De brug is overigens ook na ingebruikname van de tunnel gehandhaafd, en wel voor langzaam verkeer, bestemmingsverkeer en de spoorverbinding. Voor nadere informatie zie de site van de Sluiskiltunnel, pagina over de Sluiskiltunnel van de provincie Zeeland en voorlichtingsfilm over de Sluiskiltunnel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sluiskil heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- De protestantse kerk aan de Louisastraat is gebouwd in 1964, als opvolger van de oude kerk, die moest wijken voor de verbreding van het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Gildefeesten (4 dagen rond het laatste weekend van augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Sinds 2015 is er in Sluiskil een wandelroute van 3 km, die deels over het tracé van de nieuwe Sluiskiltunnel loopt. Onderweg steek je met het trekvlotje met de toepasselijke naam De Sleurschuut de Westelijke Rijkswaterleiding over. Daarna sta je feitelijk op het dak van de nieuwe Sluiskiltunnel. Dat bijzondere feit is zichtbaar in het landschap: twee grondwallen symboliseren de tunnelbuizen, die 17 meter onder het maaiveld liggen.

- Het ziet er goed uit voor het behoud van het pontje bij Sluiskil. Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat zij van het pontje af wil. Maar een actiecomité met vertegenwoordigers uit de lokale bevolking heeft contact gezocht met de gemeente en Rijkswaterstaat. Zoals het er nu naar uitziet zal er een stichting worden opgericht die met vrijwilligers de pont zal gaan exploiteren. Rijkswaterstaat heeft toegezegd dat zij totdat de nieuwe tunnel onder het kanaal gereed is, nog geld voor de exploitatie beschikbaar stelt. Verder denkt men ook aan uitbreiding van de vaarroute en te gaan varen naar het kassengebied nabij Westdorpe (ten zuiden van Sluiskil).

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Sluiskil.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sluiskil.

Reactie toevoegen