Sluis De Piet

Plaats
Buurtschap
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

Sluis De Piet

Terug naar boven

Status

- Sluis De Piet is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Wolphaartsdijk.

- De buurtschap Sluis De Piet valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wolphaartsdijk.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Naar de sluis in de afsluitdam van het water De Piet, de uitloop van de Schenge in de vroegere Zuidvliet, tegenwoordig onderdeel van het Veerse Meer. De naam van het water is overgenomen van de vroeger aan deze samenvloeiing (ten westen van de Westkerke Polder) gelegen gronden De Piet, mogelijk zo genoemd naar de verdronken sterkte van die naam. De tienden van dit gebied behoorden toe aan het kapittel van Sint Pieter te Utrecht.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Sluis De Piet ligt 4 km WZW van Wolphaartsdijk, 2 km N van Lewedorp, in het uiterste ZW van het buitengebied van Wolphaartsdijk, rond de weg Sluis De Piet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Sluis De Piet omvat slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Piet (ook Mude, Muiden). Dat is zwemmen en zonnen, want De Piet is nu vooral bekend als recreatiegebied aan de zuidkant van het Veerse Meer. Keurige aanplant, nette kreek en strand. Ooit bood het landschap daar een heel ander panorama. Zevenhonderd jaar geleden lag hier op het westelijk deel van het voormalige eiland Wolphaartsdijk het dorp De Piet. Het silhouet van het dorp werd bepaald door het kasteel Muiden. Het dorp ging in 1377 ten onder. De ruïne van het kasteel stond nog lang als een baken in het Veerse Gat. (bron: Orisant)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sluis De Piet heeft 2 rijksmonumenten.

- Bij de sluis ligt een gemaal, dat zorgt voor de afwatering van de ZO gelegen Schengepolder.

- Hoeve De Piet ligt rond de t-splitsing Sluis De Piet - Meerkoetweg.

Reactie toevoegen