Slikkerveer

Plaats
Dorp
Ridderkerk
Zuid-Holland

Slikkerveer Ringdijk 1931 [640x480].jpg

Slikkerveer Ringdijk 1931

Slikkerveer Ringdijk 1931

Slikkerveer

Terug naar boven

Status

- Slikkerveer is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Ridderkerk.

- Het dorp Slikkerveer heeft in 1978 weliswaar wel een eigen postcode (2983), maar geen eigen plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien ´in´ Ridderkerk. Sinds 2008 heeft het dorp, evenals de overige Ridderkerkse dorpen, wel weer blauwe plaatsnaamborden (komborden). Voorheen waren dat witte borden onder een blauw kombord Ridderkerk.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Slikkeveer.

Oudere vermeldingen
1424 Slykerveerstal.

Naamsverklaring
Samengesteld uit veerstal 'overzetplaats' en het Middelnederlandse slyc 'slijk, modder'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Slikkerveer ligt N van Ridderkerk, N van de Rotterdamseweg, en grenst in het W aan Bolnes, in het N aan de Nieuwe Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Slikkerveer 35 huizen met 367 inwoners. Tegenwoordig heef het dorp precies 100x zoveel huizen, nl. ca. 3500, met daarin ca. 8.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wilhelminakerk. - De kerkdiensten kun je hier terugluisteren.

- Eben-Haëzerkerk van de Gereformeerde Gemeente Ridderkerk-Slikkerveer.

- Wat vanouds bekend stond als eletrotechnisch bedrijf Smit Slikkerveer, en later als Holec, heet tegenwoordig Brush HMA. De firma bouwt en levert wereldwijd vierpolige generatoren. Sinds 2011 is er het Bedrijfsmuseum Brush HMA, dat de hand heeft weten te leggen op een aantal bijzondere generatoren, waaronder enkele exmplaren uit de begintijd (vanaf 1882), die gezamenlijk een beeld schetsen van de ontwikkelingen vanaf in den beginne door de jaren heen tot heden. De site Willem Smit Historie (door Rudo Hermsen) biedt uitvoerige informatie over Smit Slikkerveer, waar Willem Smit in 1828 op slechts 22-jarige leeftijd mee begonnen is, en ook over alle latere andere Smit-bedrijven die daar elders uit ontstaan zijn.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Wijkactiviteiten Slikkerveer (SWS) is een vrijwilligersorganisatie die zich bezighoudt met het creëren en organiseren van activiteiten en cursussen voor jong en ouder in het dorp, op low budget basis, zodat het voor iedereen toegankelijk is. De activiteiten vinden plaats in het Wijkvoorzieningencentrum (Reijerweg 62).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Historische Route Slikkerveer is een initiatief, voortgekomen uit de vraag aan de inwoners in 2006: wat zou je willen verbeteren in je dorp? Van de vele ingeleverde ideeën was de historische route er één. Omdat er in het dorp genoeg historische plekken zijn, is er een werkgroep samengesteld die bijna een jaar aan de realisatie van deze route heeft gewerkt. Dit is het resultaat. Van alle informatieborden langs de route zijn de coördinaten vastgelegd, zodat je hem ook kunt lopen met een Global Position System (GPS). De coördinaten vind je in de brochure. De wandeling bestaat uit een korte en een lange versie. De lange route duurt bijna twee uur, de korte ongeveer drie kwartier. In de brochure wijzen ze je eerst de weg voor de korte route. Daarna wordt de lange route beschreven vanaf bord 2. - Plattegrond Historische Route Slikkerveer.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Het Ideeteam Slikkerveer coördineert de ideeën die door de inwoners worden ingediend om het dorp mooier, leuker en/of gezelliger te maken. In de loop der jaren zijn al heel veel ideeën tot uitvoering gekomen.

- Dorpshuis: - In Wijkvoorzieningencentrum (WVC) Slikkerveer worden door verschillende instellingen uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Voor nadere informatie zie de link.

- Muziek: - Bij de oprichting van 'Harmonie' Slikkerveer in 1892 was het wel een echt harmonie-orkest, maar in 1909 werden er nieuwe instrumenten gekocht en is het een fanfare-orkest geworden. De naam 'Harmonie' is echter altijd blijven bestaan. Naast de fanfare is er nog een drumband, een jeugdorkest, een jeugddrumband, popformatie Something Else, en de Hooi en Stro Kapel, die al ruim 40 jaar garant staat voor gezelligheid en goede muzikale ondersteuning van je feest, evenement of andere speciale gelegenheid. De kapel bestaat uit leden die allemaal hun wortels hebben binnen muziekvereniging 'Harmonie' Slikkerveer, wat staat voor een stukje muzikale kwaliteit. Tijdens de feestdagen in december staat de Hooi en Stro Kapel ook klaar als Zwarte Pieten kapel en als Kerstmannenorkest. Ruim 20 jaar geleden vond het eerste optreden als Zwarte Pieten kapel plaats en inmiddels hebben de Pieten al vele winkelcentra en bedrijfsfeesten in de regio Rijnmond voorzien van Sinterklaasmuziek. Ook het Kerstmannenorkest is inmiddels een veel geziene verschijning in winkelcentra en bij lampionnnenoptochten.

- Sport: - Voetbalvereniging Sv Slikkerveer is een grote vereniging (ca. 850 leden).

Reactie toevoegen