Slijkenburg

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Slijkenburg

Terug naar boven

Status

- Slijkenburg is een dorp* in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf, en daarbinnen gelegen in het streekje de Westhoek.

* Pas in 1987 is deze nederzetting als dorp erkend (met eigen postcode, 8489).

- Vroeger was er O van Slijkenburg de buurtschap Blauwhof. De boerderij Blauwhof op die plek herinnert daar nog aan.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Slikenboarch.

Oudere vermeldingen
1398 gebouw: Slickenborg, 1573 Slijkenburg.

Naamsverklaring
Samenstelling van slijk 'doorweekte, inzonderheid klei- of veenachtige grond, aangeslibde grond' en burg 'statig huis'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Slijkenburg ligt aan de rivier de Linde en ligt verder ZO van de dorpen Bantega en Oosterzee en het Tjeukemeer, ZZO van de dorpen Echtenerbrug en Delfstrahuizen, Z van het dorp Langelille, ZW van de dorpen Scherpenzeel, Munnekeburen, Nijetrijne, Oldetrijne, Oldelamer en Wolvega, WZW van de dorpen Spanga en Oldemarkt, W van het dorp Ossenzijl, NW van de dorpen Kalenberg en Blankenham en de stad Blokzijl, NNW van de dorpen Kuinre, Luttelgeest en Marknesse, NO van het dorp Bant en de stad Emmeloord, O van de A6 en het dorp Rutten en OZO van het dorp Lemmer.

Het is het zuidelijkst gelegen dorp van de provincie Fryslân. Het dorp ligt op de provinciegrens met Overijssel. Een huis dat op het eerste gezicht bij dit dorp hoort ligt in Overijssel en valt qua adressering onder Kuinre. Het is daarmee formeel de noordelijkste woning op dat punt van Kuinre, maar omdat het dicht tegen het dorp Slijkenburg aan ligt wordt het daar in de praktijk soms toe gerekend.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Slijkenburg 10 huizen met 68 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 15 huizen met ca. 35 inwoners, en is daarmee het kleinste dorp van de gemeente Weststellingwerf.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bij de vroegere ophaalbrug, formeel op grondgebied van Kuinre, is een tijdlang tol geheven. De ophaalbrug is in de loop van de 20e eeuw vervangen door een vaste brug. In 1580 is in de monding van de Linde de Slijkenburgerzijl gebouwd. Tot de bouw in 1702 van de Schoterzijl was het voor Fryslân de belangrijkste uitwateringssluis op de Zuiderzee. Daarna is die functie van de Slijkenburgerzijl vervallen. In 1672 is in Slijkenburg een schans van de Friese waterlinie gebouwd die het gehele dorp omsloot. Deze schans diende ter verdediging van de zuidwestelijke aanvoerroute van Fryslân richting Leeuwarden, tegen de oprukkende troepen van de Bisschop van Münster.

- Geschiedenis van Slijkenburg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Windmotor Slijkenburg? (de link die wij hier vroeger van hadden, werkt niet meer. Vooralsnog kunnen wij hier geen nadere gegevens meer over vinden).

Reactie toevoegen