Slabroek

Plaats
Buurtschap
Uden Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Slabroek

Terug naar boven

Status

- Slabroek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, in grotendeels gemeente Uden, deels gemeente Bernheze (t/m 1993 gemeente Nistelrode).

- De buurtschap Slabroek valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de stad Uden, deels onder het dorp Nistelrode (twee panden).

- De buurtschap Slabroek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837-1838 Stabroek, 1847 Slabroek, Slapert, 1865 Slobroek.

Naamsverklaring
Samenstelling van broek 'broekland' (waarvoor zie Broek bij Mariahout) en een onduidelijk eerste deel (misschien slap 'zacht, onvast', naar de weke grond?).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Slabroek ligt rond de wegen Hoogslabroekseweg, Karlingerweg, Erenakkerstraat, Slabroekseweg (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Doelenweg) en Kraaienweg. De buurtschap ligt N van de stad Uden, OZO van het dorp Nistelrode, W van het dorp Zeeland, ZO van het dorp Heesch en de stad Oss en ZZW van het dorp Schaijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Slabroek omvat ca. 20 huizen en ca. 25 vakantieaccommodaties, met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Slabroek.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Slabroekse Paardendagen (weekend in juni) worden gehouden op de terreinen nabij bezoekerscentrum / natuurcentrum De Maashorst. Het evenement is gratis toegankelijk.

Terug naar boven

Links

- Bekende inwoner: - Interview met inwoner van Slabroek cabaretier Mark van de Veerdonk.

Reactie toevoegen