Sint Nicolaasga

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

sint_nicolaasga_collage.jpg

Sint Nicolaasga, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Sint Nicolaasga, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

sint nicolaasga plein 1910 [640x480].jpg

Sint-Nicolaasga Plein 1910

Sint-Nicolaasga Plein 1910

Sint Nicolaasga..JPG

Dorpsgezicht Sint Nicolaasga in Augustus 2013.

Dorpsgezicht Sint Nicolaasga in Augustus 2013.

Sint Nicolaasga.JPG

De Sint Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga.

De Sint Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga.

_MG_3260-001.JPG

De geschiedenis over de kerk.

De geschiedenis over de kerk.

Sint Nicolaasga

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sint Nicolaasga.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint Nicolaasga (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sint Nicolaasga is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

- Onder het dorp Sint Nicolaasga vallen ook de buurtschappen De Rijlst, Finkeburen, Heide, Huisterheide, Legemeer* en Noed.
* Legemeer heeft weliswaar een eigen postcode (8527) en plaatsnaam in het postcodeboek en wordt (daarom?) in diverse bronnen als dorp betiteld, maar gezien de grootte of beter gezegd kleinte van de plaats, plus het ontbreken van een kerk en kern, is het in de praktijk als buurtschap van het dorp Sint Nicolaasga te kwalificeren.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Sint Nyk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sint Nicolaasga ligt OZO van het dorp Idskenhuizen, ZO van het dorp Dijken en het meer De Kûfurd, ZZO van het dorp Langweer, Z van het meer de Langweerder Wielen en de A7, ZW van de dorpen Scharsterbrug, Joure, Haskerhorne en Ouwsterhaule, WZW van het dorp Sintjohannesga, W van de A6 en het dorp Oldeouwer, WNW van het dorp Rohel, NW van het Tjeukemeer en de dorpen Delfstrahuizen en Echtenerbrug, NNW van het dorp Oosterzee, N van de dorpen Doniaga, Follega en Esterga, NNO van het dorp Lemmer, NO van het dorp Tjerkgaast en de stad Sloten en O van het Slotermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Sint Nicolaasga 51 huizen met 304 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.300 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Sint Nyk 2012-2025.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Nicolaasga heeft 13 rijksmonumenten.

- Windmotor St. Nicolaasga.

- Lourdesgrot.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Evenementen Sint Nicolaasga.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wilhelmina-oard (Wilhelminaoord), gelegen O van Sint Nicolaasga, is een aangeplant, gevarieerd gemengd bos van 18 hectare en wordt beheerd door It Fryske Gea. De lanen en paadjes nodigen uit tot aangename boswandelingen temidden van een rijke vogelbevolking.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Sint Nicolaasga.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Sint Nicolaasga.

- Lokale links: - Linkspagina Sint Nicolaasga.

- Zorg: - Het monumentale complex WilhelminaOord uit 1907, gebouwd door de drie ongetrouwde dochters van jonkheer Frans van Eysinga uit Leeuwarden, met 6,5 ha groot park, wordt in 2017 nieuw leven ingeblazen als woonzorgcentrum voor ouderen en zorghotel. Het wordt opgezet door zorgondernemers Albert Oosting en Ben Okkema. Wat ze mensen willen bieden is een kleinschalige woonvorm met waar nodig zorg, in een prettige omgeving. Als extraatje benadrukken ze dat WilhelminaOord zowel voor hetero’s als homo’s openstaat. "Helaas is dat nog lang niet altijd vanzelfsprekend." Bij het onderhoud aan gebouw en park worden mensen met een beperking betrokken bij wijze van dagbesteding. Verder is er ook tijdelijke woonruimte beschikbaar, bijvoorbeeld voor of na een operatie. Okkema en Oosting hebben de ambitie om een plek te creëren waar ouderen "het leven kunnen vieren", ook als de gezondheid afneemt. Ze hebben voor het landgoed ook formeel de landgoed-status aangevraagd. "WilhelminaOord wordt terecht gekoesterd als historisch erfgoed. Zo willen we er ook mee omgaan, voor de bewoners van straks, maar ook voor Sint Nicolaasga, dat trots is op dit pand en het park", aldus Okkema en Oosting. Na een interne verbouwing beschikt het complex over 28 appartementen. Er kunnen ca. 30 mensen aan de slag. (bron: Leeuwarder Courant, 12-1-2017)

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Nicolaasga, - idem alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen