Sint Isidorushoeve

Plaats
Dorp
Haaksbergen
Twente
Overijssel

sint_isidorushoeve_combinerace_kopie.jpg

Hoevenaren staan voor niets. Zo introduceren ze in 1995 de Combinerace in Nederland door op 6 diepladers 21 van die monsters uit het buitenland hierheen te slepen. Inmiddels is het een heuse NK-competitie geworden op 5 locaties in het land.

Hoevenaren staan voor niets. Zo introduceren ze in 1995 de Combinerace in Nederland door op 6 diepladers 21 van die monsters uit het buitenland hierheen te slepen. Inmiddels is het een heuse NK-competitie geworden op 5 locaties in het land.

Sint Isidorushoeve

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Sint Isidorushoeve.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sint Isidorushoeve.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sint Isidorushoeve.

Terug naar boven

Status

- Sint Isidorushoeve is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Haaksbergen.

- Het dorp Sint Isidorushoeve heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom 'in' Haaksbergen. In de praktijk is het natuurlijk wel degelijk een woonplaats en dorp, met officiële (blauwe) plaatsnaamborden, en veel inwoners gebruiken dan ook de plaatsnaam Sint Isidorushoeve in hun adres.

- Onder het dorp Sint Isidorushoeve vallen ook de (voormalige*) buurtschappen Boekelo, Brammelo, Eppenzolder en Holthuizen.
* De Topografische atlas van Overijssel (1) geeft Brammelo en Eppenzolder nog als aparte buurtschappen aan, maar in de praktijk zijn deze namen volgens diverse lokale bronnen in onbruik geraakt.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Lokaal wordt Sint Isidorushoeve kortweg De Hoeve genoemd. Een inwoner van dit dorp is een Hoevenaar.

Naamsverklaring
Het dorp is vernoemd naar Sint Isidorus, die leefde van ca. 1070 tot ca. 1130. Hij had de bijnaam 'de boerenknecht' en stond bekend als een voorbeeldig werker. Hij werd de schutspatroon van de in de 20e eeuw door de boerenbevolking alhier gestichte parochie.(2)

Terug naar boven

Ligging

Sint Isidorushoeve ligt NW van Haaksbergen, langs de provincialeweg (N347) Haaksbergen-Goor.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt Sint Isidorushoeve logischerwijs niet vermeld omdat het dorp toen nog niet bestond. Het grondgebied viel in die tijd nog onder de buurtschappen Boekelo, Brammelo, Eppenzolder en Holthuizen.

- Tegenwoordig omvat Sint Isidorushoeve ca. 370 huizen met ca. 1.150 inwoners (inclusief het buitengebied) (aldus het Dorpsplan). De gemeente spreekt van bijna 1.800 inwoners...

Terug naar boven

Geschiedenis

Van oorsprong waren de bewoners van de buurtschappen Boekelo, Brammelo, Eppenzolder en Holthuizen kerkelijk verdeeld tussen de parochies van Wegdam (het huidige Hengevelde) en Haaksbergen. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond de wens een eigen parochie te stichten. In 1918 trokken daarom een aantal inwoners van de buurtschappen naar de aartsbisschop van het bisdom Utrecht om hun zaak aanhangig te maken. Uiteindelijk werd de wens van de bewoners ingewilligd als de pastoor van Haaksbergen in 1925 aangeeft dat een nieuwe parochie gewenst is. Twee jaar later wordt nabij de buurtschapsschool, ter hoogte van de kruising van de huidige Beckummerweg en de provincialeweg van Haaksbergen naar Goor, op het punt waar de buurtschappen Boekelo, Eppenzolder en Holthuizen samenkomen, een eigen kerkgebouw gerealiseerd.

Aanvankelijk ontwikkelt zich enkel lintbebouwing vanaf de kerk langs de verharde weg richting Haaksbergen. Het kerkdorpje wordt vernoemd naar de patroonheilige Isidorus. Door de stichting van het dorpje raken de buurtschapsnamen steeds meer in onbruik. De basisschool van het dorp, de Sint Bonifaciusschool, voert de letters HEBB, die staan voor de hiervoor genoemde, in het dorp opgegane buurtschappen nog in haar logo. Op de kaart van de wijkindeling van de gemeente Haaksbergen is goed te zien dat het kleine dorp Sint Isidorushoeve een groot buitengebied heeft, dat dus de genoemde voormalige buurtschappen omvat.

Na de Tweede Wereldoorlog breidt het dorpje zich langzaam uit, en worden met het noordelijk deel van de Mulderstraat en de Ramakerstraat de eerste straten aangelegd die tot in de jaren negentig langzamerhand vanaf het noorden bebouwd worden. Daarnaast krijgt het dorp begin jaren tachtig aan de Rietmolenweg een klein bedrijventerrein.

De laatste fase van de bebouwing bevindt zich aan de andere zijde van de provinciale weg. Vanaf 2000 wordt achter de kerk, ten zuidoosten van de Beckummerweg het plan ‘Kemerij’ gerealiseerd. (© Andreas Bartelink)

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sint Isidorushoeve, kunt u terecht bij de Historische Kring Haaksbergen en bij de Vereniging Dorpsarchief Sint Isidorushoeve. Het Dorpsarchief is elke maandagavond geopend van 20.00-22.00 uur in Gemeenschapshuis 't Meûken, Beckummerweg 1. Tel. 074-3575382, e-mail [email protected].

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Dorpsplan Sint Isidorushoeve schetst de voor het dorp wenselijke ontwikkelingen voor de komende jaren.

- In 2010 heeft de gemeente Haaksbergen het bestemmingsplan ‘Hoeve Oost’ vastgesteld. Het plan voorziet tot 2015 in de bouw van 55-65 woningen. Het plangebied wordt begrensd door de Goorsestraat in het westen en het plan ‘Kemerij’ in het noorden.

- In 2010 heeft Rijkswaterstaat het wegontwerp voor de nieuwe N18 tussen Varsseveld en Enschede vastgesteld. De weg moet zorgen voor een nieuwe, verkeersveilige verbinding tussen de Achterhoek en Twente en verloopt voor een groot deel door het buitengebied van de gemeente Haaksbergen, waaronder het buitengebied van Sint Isidorushoeve.

- AkzoNobel heeft plannen voor een nieuwe zoutwinningslocatie in het buitengebied van Sint Isidorushoeve.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- RK Sint Isidoruskerk (Goorsestraat 128).

- De paal aan de Binnenveldweg (nabij nr. 38) is een oorspronkelijke markepaal ter markering van de grens tussen de marken Holthuizen en Boekelo.

- Oorlogsmonument bij gemeenschapshuis 't Meuken.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur.

- Sint Isidorushoeve is regionaal bekend om zijn Zomerfeesten (hemelvaartsweekend), met Autorodeo, Combinerace, Buscross, Hoevecross en veel livebands. - Fotoserie Zomerfeesten 2011 Sint Isidorushoeve.

- In 1994 brainstormt een commissie over een alternatief voor de tractorcross en zo wordt het idee van een Combinerace (hemelvaartsweekend) geboren. Maar hoe kom je aan die dingen? Maar Hoevenaren staan voor niets, zo blijkt ook nu weer: "We hebben hier niet van die oogstapparatuur voor graan. In Duitsland, Frankrijk en Luxemburg hebben die bergboertjes bijna allemaal zo'n afgedankte machine in de schuur staan", aldus Henk Scharrenborg in een krantenartikel uit 1995. Samen met 3 dorpsgenoten rijdt hij de 3 landen door en komt even later terug met 6 door lokale transportondernemers gesponsorde diepladers met daarop 21 combines. "Ach, je helpt elkaar, je bent enthoudiast en dan kan data hier in De Hoeve", aldus een nuchtere Scharrenborg. Inmiddels is er een heuse NK-competitie met wedstrijden in Sint Isidorushoeve, Mariënvelde, Yde-De Punt, Emmeloord en Afferden.

- Hoeve Fair (op een zondag in mei).

- Het Keep Them Rolling Twente-Achterhoek weekend Rolling Steel (september) is een evenement met oude legervoertuigen, waaronder zelfs tanks en rupsvoertuigen. Locatie: crossbaan van de H.A.M.C. aan de Binnenveldweg. Naast de voertuigen zijn ook andere militaire voorwerpen te bezichtigen. Zowel op zaterdag als op zondag maken de voertuigen ritten door Twente en de Achterhoek, veelal ook over onverharde wegen. Ook mogen de voertuigen op beide dagen gebruik maken van de crossbaan.

- 4x4 Treffen Sint Isidorushoeve (op een zondag in november).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het in 2015 gerealiseerde Ommetje De Vier Marken (6 km) is genoemd naar de 4 vroegere marken Brammelo, Eppenzolder, Holthuizen en Boekelo, die op de route liggen. Een ploeg vrijwilligers heeft met plezier aan het ommetje gewerkt. "Het is een mooie route geworden die soms over plekken loopt waar je normaal niet komt. Zoals een stukje crossbos of over particuliere grond", aldus vrijwilliger Harry Vehof.

- Kapelletjespad Haaksbergen - rondje Sint Isidorushoeve. Rondwandeling door het landelijk gebied rond Haaksbergen (16 km).

Terug naar boven

Link

- Site van en over Sint Isidorushoeve.

- St. Bonifaciusschool.

- Kinderopvang De Speelboerderij.

Reactie toevoegen