Sint Hubert

Plaats
Dorp
Mill en Sint Hubert
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Sint Hubert

Terug naar boven

Status

- Sint Hubert is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Mill en Sint Hubert.

- Onder het dorp Sint Hubert vallen ook de buurtschappen De Berg, De Boer, De Hoef en Molengat (deels).

Terug naar boven

Naam

Spelling
In het kader van de in 2009 ingevoerde landelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) hebben alle gemeenten formeel hun plaatsnamen en de schrijfwijze daarvan moeten vaststellen. De gemeente Mill en Sint Hubert heeft in dat kader besloten dat Sint Hubert voluit geschreven moet worden, dus met Sint en niet met St., en zonder koppelteken ertussen, zoals dat al langer gangbaar was in het postcodeboek. Sommige gemeentelijke uitingen zoals plaatsnaamborden, richtingwijzers en het gemeentelijke logo moeten er nog op worden aangepast.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sint Hubert grenst in het W aan Wilbertoord, in het N aan Mill, in het O aan Haps en in het Z aan Wanroij, en ligt O van Vliegbasis Volkel en Uden, ZW van Cuijk en NW van Boxmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Sint Hubert 27 huizen met 165 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.450 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sint Hubert, kun je terecht bij de in 1996 opgerichte Stichting Heemschut Sint Huybert. Het doel van de stichting is het bevorderen en doen bevorderen van de kennis van het Sint Huberts eigene, zijn bevolking, zijn geschiedenis en zijn volksgebruiken. Zij tracht dit doel te verwezenlijken door o.a. het bestuderen van historische bronnen, het verzamelen en vastleggen van historische vondsten, publicaties, foto- en filmmateriaal, gegevens over oude ambachten, overlevering en volksverhalen. Het beoefenen van de genealogie van families uit het dorp, het documenteren van het verenigingsleven, en het publiceren over en het doorgeven van het verworvene aan de dorpsgemeenschap. De vereniging bestaat thans uit een tiental leden, en heeft hun Heemkamer in gemeenschaphuis De Jachthoorn in Sint Hubert. De Heemkamer is iedere 1e dinsdag van de maand open vanaf 20.00 uur en evt. op afspraak. Wat de stichting sinds 1996 zoal heeft gedaan, en dat is best wel heel veel, kun je lezen onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Hubert heeft 4 rijksmonumenten.

- De Heimolen.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Bokken.

- Sint Hubert op z’n Best (laatste weekend van augustus, in 2018 voor de 33e keer) is een drukbezocht evenement dat tot ver buiten het dorp bekend is. Op zaterdagavond gaat figuurlijk het dak eraf in de feesttent op het plein. De zondag staat in het teken van de Braderie, vele kinderattracties en een uitgebreid showprogramma. De entree is gratis. Met de feesttent als middelpunt van de Braderie is er een terras met de nodige show, dans, muziek en entertainment. Met de daarbij horende kinderattracties is er voor iedereen vertier. Met de loterij zijn mooie prijzen te winnen, zoals o.a. een rondvlucht boven Sint Hubert en omgeving.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Sint Hubert.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Sint Hubert is opgericht in 2014.

- Onderwijs: - Basisschool de Schare is de dorpsschool van Sint Hubert. Het is een moderne en groene school, grenzend aan het kerkplein met aan de achterzijde een wijds uitzicht over landerijen en bossen. De Schare biedt de kinderen een veilige, stabiele en moderne school, waar kinderen in combinatieklassen instructie krijgen en waar volop ruimte is voor autonomie van werken in de stilteruimte of de overlegruimte. Naast de actuele methodes worden de computers dagelijks ingezet om het leren te ondersteunen. Al vele jaren leveren de kinderen op de Schare goede prestaties, waar kinderen, ouders en leerkrachten trots op zijn. Naast het leren wordt ook het leven met hoofdletters geschreven. Er is ruimte voor vieringen, maandsluitingen, themaweken en musicals. Vakleerkrachten verzorgen het muziekonderwijs in alle groepen en ook het bewegingsonderwijs wordt door gymdocenten verzorgd. En last but not least is de Schare ook nog eens een Kanjerschool!

- Sport: - Voetbalvereniging SC Sint Hubert is opgericht in 1964.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Hubert.

Reactie toevoegen