Sint Anthoniepolder

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

sint_anthoniepolder_richtingbord.jpg

Beetje curieus dat er wel richtingborden staan naar het idyllische dorpje of buurtschapje Sint Anthoniepolder, maar dat er ter plekke geen plaatsnaamborden staan, zodat je maar moet gokken wanneer je er bent aangekomen...

Beetje curieus dat er wel richtingborden staan naar het idyllische dorpje of buurtschapje Sint Anthoniepolder, maar dat er ter plekke geen plaatsnaamborden staan, zodat je maar moet gokken wanneer je er bent aangekomen...

Sint Anthoniepolder

Terug naar boven

Status

- Sint Anthoniepolder is een buurtschap* in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1830. In 1831 over naar gemeente Maasdam, in 1984 over naar gemeente Binnenmaas, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

* De plaats heeft weliswaar een kerk, maar wordt desondanks lokaal nog altijd als buurtschap beschouwd, dus conformeren wij ons daaraan. De plaats valt daarom onder de bijzondere categorie 'buurtschappen met een kerk'.

- Wapen van de voormalige gemeente Sint Anthoniepolder.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maasdam.

- De buurtschap Sint Anthoniepolder heeft geen plaatsnaamborden. De naam komt alleen voor op een richtingbord in de omgeving.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Sint Antoniepolder, Sint Antonie-Polder, Sint Anthonijpolder, 1840 Sint Anthonypolder.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt W van het dorp Maasdam, rond de Polderdijk (dat is de noordelijke ringdijk van de Sint Anthoniepolder).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Sint Anthoniepolder 94 huizen met 584 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Sint Anthoniepolder stond oorspronkelijk bekend onder de naam 's Heeren Huigeland. De definitieve inpoldering dateert van 1357. Deze polder en de polder Oud Bonaventura zijn de enige polders van de huidige Hoeksche Waard die niet zijn overstroomd tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421. Het zijn daarom de oudste polders van de Hoeksche Waard.

Nadere informatie:
- Artikel over verleden en heden van Sint Anthoniepolder in Algemeen Dagblad, 2008.

- In 2007 is een boek verschenen van liefst 800 pagina's over de geschiedenis van de buurtschap Sint Anthoniepolder.

- Ook in de gefilmde excursie door de Sint Anthoniepolder (2011) kun je veel te weten komen over de rijke geschiedenis van deze polder en buurtschap.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Anthoniepolder heeft 3 rijksmonumenten.

- Hervormde Anthoniuskerk. De Hervormde kerk van het dorpje Sint Anthoniepolder is de oudste kerk van de Hoeksche Waard. De toren van de kerk dateert waarschijnlijk al van vóór de definitieve inpoldering (dat was in 1358). Het koor is waarschijnlijk 16e-eeuws.

- De St. Anthonymolen of Poldersche Molen (Polderdijk 25) is een in 1749 ter vervanging van een eerdere wipmolen gebouwde poldermolen. Het is een ronde stenen molen, die zwart is geteerd. Tot 1957 bemaalde deze molen de polder; vanaf 1935 samen met een elektrisch hulpgemaal bij de molen. Het water wordt opgevoerd met behulp van een scheprad. De St. Anthonymolen heeft nog altijd een functie als reservegemaal. Van 2006 tot 2008 is de molen ingrijpend gerestaureerd, waarbij ook een deel van het metselwerk is vervangen. De molen is sinds 1992 eigendom van Stichting tot Behoud van Molens in de gemeente Binnenmaas en is op zaterdagen te bezichtigen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint Anthoniepolder (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Doop- en trouwboek Sint Anthoniepolder 1792-1830.

Reactie toevoegen