Sint Annaland

Plaats
Dorp
Tholen
Zeeland

sint annaland groeten uit 1948 [640x480].jpg

Sint Annaland Groeten uit 1948

Sint Annaland Groeten uit 1948

Sint Annaland Voorstraat 38 (Kopie).jpg

Sint Annaland, rijksmonumentaal pand aan de Voorstraat 38 met rijk gedetailleerde trapgevel en overige gevelelementen.

Sint Annaland, rijksmonumentaal pand aan de Voorstraat 38 met rijk gedetailleerde trapgevel en overige gevelelementen.

Sint Annaland Voorstraat 38 gevelsteen (Kopie).jpg

Sint Annaland, Voorstraat 38, gevelsteen.

Sint Annaland, Voorstraat 38, gevelsteen.

ZL gemeente St Annaland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente St Annaland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente St Annaland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Sint Annaland

Terug naar boven

Status

- Sint Annaland is een dorp in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Tholen, in de bestuurlijke regio West-Brabant. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1971.

- Wapen van de voormalige gemeente Sint Annaland.

Terug naar boven

Naam

Lokale naamgeving
In de volksmond heet het dorp Stalland en Setalland.

Naamsverklaring
De kerk uit 1494 werd gewijd aan Sint Anna, de moeder van Maria. De naam heeft dus niets te maken met Anna van Bourgondië, die in 1476 de Anna Vosdijk en de Oudelandpolder liet bedijken.

Terug naar boven

Ligging

Sint Annaland ligt NW van Tholen en Oud-Vossemeer, NO van Stavenisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Sint Annaland (die enkel het dorp omvatte) 230 huizen met 1.792 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp Annaland ca. 1.300 huizen met ca. 3.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger stond er in Sint Annaland een klooster. Dat is verdwenen rond het jaar 1500. Het was in die tijd ook een welvarend dorp met mooie gebouwen en huizen en het had een zeehaven. Een grote brand in 1692 maakte hier een einde aan.

Tot in de 19e eeuw verliet jaarlijks rond september een groot deel van de bevolking het dorp, om als drogers, drijvers of andere werklieden in de meestoven in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland te gaan arbeiden. Zij kwamen in april of mei dan weer terug. De meekrapteelt vond alleen plaats in Zuidwest-Nederland (Zeeland, West-Brabant en een deel van Zuid-Holland). De meekrapplant werd geteeld om de wortels die de grondstof leverden voor het roodbruin verven van textiel. In Zierikzee bevond zich de oudste, grootste en belangrijkste meekrap-keuring; men wilde namelijk nog weleens baksteengruis door de meekrap mengen. Eind 19e eeuw is de meekrapteelt geleidelijk verdwenen sinds men er in 1868 in slaagde om alizarine, het vervend bestanddeel van de meekrapwortels, kunstmatig uit steenkoolteer te bereiden. De arbeidsintensieve meekrapteelt kon hier niet tegenop.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sint Annaland, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Streekmuseum De Meestoof is ondergebracht in het voormalige gemeentehuis van Sint Annaland. Achter het gebouw staan twee Zeeuwse landbouwschuren. Museum De Meestoof is genoemd naar het gebouw waarin vroeger de meekrapwortels werden gedroogd. Het museum geeft een beeld van het leven op het Thoolse en St. Philipslandse platteland in vroeger tijden. Naast de vaste collectie worden er ieder jaar wisselende exposities gehouden.

In een van de kamers is een overzicht van de geschiedenis van het eiland Tholen en St. Philipsland te zien. Met o.a. een prachtige collectie aardewerk uit het voormalige Reimerswaal, het keramisch werk van de uit St. Annaland afkomstige kunstenaar Chris Lanooy (1881-1948) en de geschiedenis van de meekrapteelt. Het schoollokaal geeft een indruk van het lager onderwijs medio 1900 met diverse typen schoolbankjes, leesplankjes en een natuurkunde- en handwerkkast.

In een van de schuren bevindt zich een smederij, een wagenmakerij en een timmermanswerkplaats. Een van de speerpunten van het museum is de Thoolse klederdracht met bijbehorende sieraden. Op de zolderverdieping bevindt zich een ouderwets winkeltje, een arbeiderskamer van omstreeks 1900, de inventaris van een huisarts, een vitrine met bijbelse voorwerpen en merklappen.

- Geschiedenis van Sint Annaland op de site van de Hersteld Hervormde Gemeente Sint Annaland.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Annaland heeft 10 rijksmonumenten.

- De houten standerdmolen uit 1684 aan de Molendijk is enkele jaren geleden gerestaureerd.

- De restauratie van de witte stenen stellingmolen De Vier Winden uit 1847 is in 2011 gereed gekomen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2015 is door projectbureau Zeeweringen de dijkversterking Sint Annaland uitgevoerd. Dit was de belangrijkste groeilocatie voor het zeldzame groefwier (Pelvetia canaliculata) in Nederland. Dit bruinwier komt vanouds op een beperkt aantal plaatsen langs de Oosterschelde voor, maar als gevolg van de vervanging van oorspronkelijke steenbekleding door eerdere dijkversterkingen elders, is de soort op andere locaties inmiddels verdwenen. Sint Annaland is daardoor de enige resterende groeilocatie met een redelijke omvang.

Om de groefwierpopulatie in Sint Annaland te behouden, is in 2015 een 'transplantatie' van basaltzuilen met groefwier uitgevoerd. D.w.z. dat 700 oude basaltblokken die waren begroeid met groefwier in het nieuwe dijklichaam zijn geplaatst. Met het transplanteren was in Nederland tot dan toe geen ervaring. De transplantatie heeft geleid tot behoud van groefwier in 2015 en de eerste jonge groefwiertjes op de nieuwe betonzuilen in 2016. De groeiplaats van de soort in de Oosterschelde is door maatwerk behouden.

Terug naar boven

Evenementen

- Evenementenkalender Sint Annaland (klik op de link 'Kalender').

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Sint Annaland door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint Annaland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgonderneming EQuiMiO.

Reactie toevoegen