Simonshaven

Plaats
Dorp
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Simonshaven

Terug naar boven

Status

- Simonshaven is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. T/m 31-8-1855 gemeente Schuddebeurs en Simonshaven. Per 1-9-1855 over naar gemeente Geervliet, in 1980 over naar gemeente Bernisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Schuddebeurs en Simonshaven.

- Onder het dorp Simonshaven valt ook de buurtschap Biert.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1431 Her Simonshaven, 1480-1481 Symonshaven, 1573 Simonshaue, 1599 Sijmonshauen, 1773 Hr. Symons have.

Naamsverklaring
Betekent haven 'aanlegplaats voor schepen', genoemd naar de stichter Simon van Markenburg, die in 1305 octrooi kreeg om de polder te bedijken.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Simonshaven ligt aan het riviertje de Bernisse en NW van het water Spui en ligt verder O van het dorp Zuidland, N van het dorp Goudswaard, NW van het dorp Piershil, NNW van het dorp Nieuw-Beijerland, W van het dorp Hekelingen, ZW van de stad Spijkenisse en ZO van de dorpen Abbenbroek en Geervliet.

Terug naar boven

Statitische gegevens

In 1840 omvat het dorp Simonshaven 32 huizen met 215 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Simonshaven heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde (PKN) kerk (Lageweg 1). Het Witte Kerkje, zoals hij vanwege zijn kleur in de volksmond bekend staat, staat als een baken in de polder, in de huidige vorm al sinds 1852. "Een monumentaal pand met naastgelegen begraafplaats, dat draaiende wordt gehouden door vrijwilligers. In een klein dorp is de spoeling wel dun, maar iedereen die er woont heeft wel een of andere verbinding met de kerk. De kerk staat buiten het dorp op zijn eigen eiland, een typische ligging die bij het ontstaan van de andere dorpen aan de rivier de Bernisse ook ooit zo was. Het dorp stamt uit de 12e eeuw en de originele ligging van de kerk buiten het dorp is hier bewaard gebleven; bij de overige dorpen op Putten hebben de huizen de kerk ingeloten." (bron: Hervormde Gemeente)

De huiidige kerk verving een door brand verwoeste voorganger. Het is een neoclassicistische gepleisterde zaalkerk met door een cordonlijst verbonden rondboogvensters en klokkentoren met vierkante houten bovenbouw, bekroond door een ingezwenkte spits. Inwendig pilasters en een gestucadoord houten koofplafond. Preekstoel met doophek. Orgelkas uit 1909. In 1970 is de kerk grondig gerestaureerd; het donkerbruine interieur met houten banken en oliekachel is toen vervangen door vloerverwarming en stoelen. Tevens is de kleurstelling veranderd naar fris groen en bordeaux rood.

In 2018 is weer een renovatie uitgevoerd. Aanleiding was dat de stalen verwarmingsbuizen van de vloerverwarming lekten omdat ze bleken te zijn doorgeroest. Er is een nieuwe vloer, nieuwe vloerverwarming en moderne HR-ketel geplaatst. Onder het orgel is de middelste staander verwijderd, zodat een middenpad is ontstaan, handig voor bijvoorbeeld het trouwen in de kerk. In de consistorie is een muur uitgebroken en een trap geplaatst om de aanwezige zolder te kunnen benutten. De buitenkant van de kerk is gereinigd en gewit. De toren is door eigenaar gemeente Nissewaard opgeknapt. De kerk valt onder de Hervormde Gemeente Simonshaven en Biert. - Nieuws van het Witte Kerkje op Facebook.

- Simonshaven heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Evenementen

- Jan Bontje van Regio Art Rijnmond, kortweg LiteRAR, organiseert bij tijd en wijle - er is geen vaste frequentie voor, ca. jaarlijks, anno 2020 zijn er 5 edities geweest - het Augusta Peaux Festival. Dichteres Augusta Peaux (1859-1944) is geboren in de pastorie van Simonshaven (Ring 42, een gemeentelijk monument). Haar vader was hier dominee, vandaar. Voor nadere toelichting zie hier een beschrijving van de 3e editie d.d. 18-2-2018. - Hier kun je lezen over de levensloop van Augusta Peaux. In 2015 is een bloemlezing van haar werk uitgegeven onder de titel 'De wilgen, de velden, het water'. - Zie hier wat Wim Brands daarover zegt. - 'Woordenaar' Jan Bontje organiseert de festivals, en ijvert al een aantal jaren om in het dorp een straatnaam of ander object naar Augusta Peaux vernoemd te krijgen. - Nieuws over Augusta Peaux waaronder het festival op Facebook.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2015 is O van Simonshaven een waterbergingsgebied aangelegd ter grootte van circa 2,5 hectare, met een capaciteit van 5.800 m3. De sloten zijn hiertoe over een lengte van 900 meter verruimd en voorzien van natuurvriendelijke oevers. Tevens zijn enkele dammen, duikers en een stuw vervangen of verwijderd. Het watersysteem in de omgeving is hiermee beter ingericht voor het opvangen van te veel regenwater, waardoor de kans op wateroverlast bij extreme regen kleiner wordt. De aanleg van natuurvriendelijke oevers draagt bovendien bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit. De oevers zijn nu zo ingericht, dat het land geleidelijk overgaat in water. Daardoor krijgt de vegetatie van oever- en waterplanten een impuls, waardoor er zich ook een meer gevarieerde flora en fauna kan ontwikkelen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Simonshaven, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Simonshaven (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - "Voetbalvereniging s.v. Simonshaven is opgericht in 1971. Verschillende bewoners uit het dorp hadden de behoefte om te voetballen en wilden dit dicht bij huis doen. Vandaar de oprichting van de S.V.. Bij de oprichting heette de vereniging SSV. De kleuren oranje blauw waren vanaf het begin af aan al de clubkleuren. In het eerste seizoen was het eerste elftal een bij elkaar geraapt elftal. Het tweede seizoen ging het al stukken beter. Van een jeugdafdeling was toentertijd nog geen sprake. Dit is pas in latere jaren opgestart."

Reactie toevoegen