Schoorveld

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

schoorveld_straatnaambord.jpg

Schoorveld is een buurtschap in de provincie Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree. De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Schoorveld is een buurtschap in de provincie Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree. De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

schoorveld_op_kaart_ca._1980.jpg

Buurtschap Schoorveld ligt in de NW uithoek van het dorpsgebied van Maasbree, en grenst in het N aan de A67 en in het W aan de N277. (© www.kadaster.nl)

Buurtschap Schoorveld ligt in de NW uithoek van het dorpsgebied van Maasbree, en grenst in het N aan de A67 en in het W aan de N277. (© www.kadaster.nl)

schoorveld_oorlogsmonument_kopie.jpg

Buurtschap Schoorveld, oorlogsmonument ter herdenking van inwoner Antoon Timmermans (1923), die op 6 april 1945 in concentratiekamp Buchenwald is omgekomen. (© Google StreetView)

Buurtschap Schoorveld, oorlogsmonument ter herdenking van inwoner Antoon Timmermans (1923), die op 6 april 1945 in concentratiekamp Buchenwald is omgekomen. (© Google StreetView)

Schoorveld

Terug naar boven

Status

- Schoorveld is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree.

- De buurtschap Schoorveld valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maasbree.

- De buurtschap Schoorveld heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- En in de jaren tachtig besluiten de kaartenmakers ook nog om deze plaatsnaam zonder legitieme reden zomaar van de kaart uit te gummen. Immers de huizen in deze omgeving staan er nog gewoon, er is niets afgebroken en de buurtschap is ook niet door een omliggende kern opgeslokt (wat soms legitieme redenen zijn om een plaatsnaam 'op te heffen'), dus bestaat de buurtschap ook nog altijd.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Schoorveld.

Naamsverklaring
Betekent schoor 'oeverstuk langs een kleine rivier' en veld 'open vlakte, bouwland'.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schoorveld ligt rond de gelijknamige weg en rond de Breetse Peelweg, voor zover gelegen W van de Sevenumsedijk, WNW van Maasbree, NO van Koningslust en ZW van Sevenum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Schoorveld 20 huizen met 96 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Op het hele internet is helemaal niets inhoudelijks te vinden over verleden of heden van buurtschap Schoorveld. Dus als iemand nadere informatie heeft over bijvoorbeeld ontstaan en ontwikkeling van deze buurtschap, houden wij ons aanbevolen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de Breetse Peelweg, ter hoogte van de splitsing met de weg Schoorveld, staat een veldkruis. Het is een oorlogsmonument uit 1948, ter herdenking van inwoner Antoon Timmermans (1923), die op 6 april 1945 in concentratiekamp Buchenwald is omgekomen. Het herdenkingskruis staat vlak bij de ouderlijke woning van het oorlogsslachtoffer. Het monument is een initiatief van en geschonken door de buurtvereniging van de buurtschap. Het monument wordt onderhouden door Jan Timmermans.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het NW van buurtschap Schoorveld, tussen de A67 in het N, de N277 in het W en de Breetse Peelweg in het O, ligt natuurgebied de Regelshorst. Vereniging Jeugd en Natuur Maasbree organiseert regelmatig natuureducatieve activiteiten voor de jeugd uit het dorp en ze steken ook regelmatig "de handen uit de mouwen" om de natuur een handje te helpen. Zo hebben ze enkele jaren geleden een poel in de Regelshorst aangelegd voor amfibieën (kikkers, padden en salamanders). En in 2018 hebben ze een houtwal in de Regelshorst gesnoeid, om zo kleinere planten en struiken weer de kans te geven om te groeien. En waar dan de genoemde amfibieën zich beter schuil kunnen houden, maar ook vogels, vlinders en andere insekten.

Terug naar boven

Eten en drinken / agrarisch

- Marcel Jacobs en zijn vrouw Yvonne zijn biologisch boer. Met hun bedrijf People’s Farm in buurtschap Schoorveld bij Maasbree leveren zij sinds 2015 groenten en fruit direct aan de consument, zonder tussenpersoon, via hun systeem van ‘Verskratjes’. Deze kratjes, met daarin vers voedsel, leveren zij wekelijks aan hun abonnementhouders. Het Verskratje is verkrijgbaar voor een tot zes personen, bevat verse seizoensgroenten voor vier dagen en is wekelijks op een vaste dag af te halen. Voordat Jacobs kleinschalig ging boeren was hij een ‘conventionele boer’ die op grote schaal, met behulp van bestrijdingsmiddelen, prei verbouwde voor de supermarkten en verwerkingsbedrijven. Toen Jacobs in 2014 meer schaalvergroting als de enige optie zag om als boer te overleven, besloot hij het roer om te gooien en kleinschalig én diverser - anno 2015 al ruim 30 verschillende soorten groente - voor de regionale markt te gaan produceren. Bron o.a. en voor nadere informatie over de interessante visie van Marcel Jacobs over hoe een duurzame landbouw er in de toekomst uit zou kunnen zien zie deze reportage met Marcel Jacobs van het VPRO-programma Tegenlicht (2020).

Nog een citaat hieruit: Waar zou het zwaartepunt moeten liggen in het landbouwbudget? "In het stopzetten van de subsidies in de huidige vorm en de grote investeringen in meer export en meer schaalvergroting. We moeten investeren in natuurinclusieve landbouw voor de regionale markt. Hieruit kan een hele sterke economie komen maar die moet dan wel anders worden ingericht. Nu is de economie met name ingericht om hele grote multinationals aan de gang te houden. Willen we dat? Of gaan we kijken hoe we regionale verbindingen en verdienmodellen kunnen opzetten?" Zie ook de videoreportage van Omroep P&M over de People's Farm van Marcel en Yvonne Jacobs in buurtschap Schoorveld bij Maasbree (2015).

Zie ook de reportage met Marcel Jacobs op Boerderij.nl (2016). Een citaat: "Het steeds met veel overgave en vakkennis hoogwaardig voedsel produceren tegen uitgeknepen prijzen, vormt de kern van zijn jarenlange ergernis. "De hele keten verdient goed aan onze agrarische producten, behalve wijzelf. Terwijl we wel alle risico’s van de keten lopen." Jacobs vindt dat er eigenlijk sprake is van twee ketens; een keten begint en stopt bij de boer en vervolgens ontstaat een kloof, waarna de andere keten begint die echt verdient aan de agrarische producten. Jacobs wil bewustwording kweken bij zijn collega's. "We zijn iedere dag bezig met het produceren van hoogwaardig en gezond voedsel, zonder dat daar een reële vergoeding tegenover staat. Vaak verlaat het zelfs onder kostprijs ons erf. We moeten eens 'nee' leren zeggen." In 2019 zijn hun inspanningen provinciebreed gewaardeerd en 'op de kaart gekomen' met de volgende award: "People's Farm uit buurtschap Schoorveld bij Maasbree heeft de eerste Limburg Duurzaamheid Award gewonnen. Kipster uit Oirlo eindigde als tweede en Zwamburg uit Schimmert als derde. In totaal streden 23 bedrijven en organisaties om de Limburg Duurzaamheid Award."

Reacties

(1)

Antoon Timmermans was een oom van mij, de tweede broer van mijn moeder. Haar moeder was Annemarie Linskens, geb. 1886.

Reactie toevoegen