Schoorveld

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

schoorveld_oorlogsmonument_kopie.jpg

Schoorveld, oorlogsmonument ter herdenking van inwoner Antoon Timmermans (1923), die op 6 april 1945 in concentratiekamp Buchenwald is omgekomen. (© Google)

Schoorveld, oorlogsmonument ter herdenking van inwoner Antoon Timmermans (1923), die op 6 april 1945 in concentratiekamp Buchenwald is omgekomen. (© Google)

Schoorveld

Terug naar boven

Status

- Schoorveld is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree.

- De buurtschap Schoorveld valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maasbree.

- De buurtschap Schoorveld heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Schoorveld.

Naamsverklaring
Een schoor is een 'rijbruggetje over een smalle waterloop'. In sommige gevallen kan het ook 'hooizolder' of 'oeverland' betekenen. Waarbij in de eerste twee gevallen het woord een verkorting is van respectievelijk de woorden schoorbrug en schoorzolder.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schoorveld ligt rond de gelijknamige weg, rond de Breetse Peelweg (het gedeelte NW van de Sevenumse Dijk; het gedeelte daarvan tussen de Sevenumse Dijk en de weg Schoorveld: alleen Z zijde), rond het kruispunt van de Breetse Peelweg en de Saarweg, en verder rond de wegen Tongerlo (het gedeelte tussen de Breetse Peelweg en de weg Schoorveld), Sevenumse Dijk (niet zijnde de N560; het gedeelte ZW van de Breetse Peelweg; het gedeelte daarvan Z van de Westeringlaan: alleen W zijde), Valkerheideweg, Hulsing, Hulsingbroek, Middenpeelweg (de N277; het gedeelte vanaf de A67/E34 voor circa 300 m in Z richting, en het gedeelte tussen de weg Hulsing en de Provincialeweg (de N275)), A67/E34 (het gedeelte tussen de Medegebroekweg (viaduct) en de Saarweg), Deersels, Venweg (het gedeelte tussen de A67/E34 en de Roomweg), Struiken, Roomweg (het gedeelte tussen de Venweg en de Lorbaan; N zijde) en Sevenumse Dijk (de N560; het gedeelte tussen de Middenpeelweg en rond de Lorbaan). De buurtschap ligt NW en W van het dorp Maasbree, N en O van het dorp Koningslust en ZW van het dorp Sevenum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Schoorveld 20 huizen met 96 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de Breetse Peelweg, ter hoogte van de splitsing met de weg Schoorveld, staat een veldkruis. Het is een oorlogsmonument uit 1948, ter herdenking van inwoner Antoon Timmermans (1923), die op 6 april 1945 in concentratiekamp Buchenwald is omgekomen. Het herdenkingskruis staat vlak bij de ouderlijke woning van het oorlogsslachtoffer. Het monument is een initiatief van en geschonken door de buurtvereniging van buurtschap Schoorveld. Het monument wordt onderhouden door Jan Timmermans.

Reactie toevoegen