Schoorl

Plaats
Dorp
Bergen NH
Kennemerland
Noord-Holland

schoorl in vogelvlucht oa kerk 1920 [640x480].jpg

Schoorl In vogelvlucht o.a. kerk 1920

Schoorl In vogelvlucht o.a. kerk 1920

NH gemeente Schoorl in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Schoorl in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Schoorl in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Schoorl

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Schoorl.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Schoorl.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Schoorl.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Schoorl (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Schoorl is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000.

- Wapen van de voormalige gemeente Schoorl.

- De gemeente Schoorl is in 1833 vergroot met de gemeente Groet en in 1990 met een deel van de gemeente Zijpe.

- Onder het dorp Schoorl vallen ook de buurtschappen Aagtdorp en Bregtdorp, een deel van de buurtschap Schoorldam en een deel van de buurtschap Zijpersluis. Voor de postadressen valt ook de buurtschap Hargen onder Schoorl, hoewel het dichterbij het dorp Groet ligt.

Terug naar boven

Ligging

Schoorl ligt NW van Alkmaar, N van Bergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Schoorl 164 huizen met 970 inwoners, verdeeld in de dorpen Schoorl 12/66 (= huizen/inwoners) en Groet 33/186 en de buurtschappen Aagtdorp 19/111, Buitenduin 34/213, Bregtdorp 18/109, Catrijp 13/83, Hargen 30/171, Camp 2/13 en Schoorldam (ged.) 3/18.

- Tegenwoordig heeft Schoorl ca. 2.000 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van) de voormalige gemeente Schoorl, kunt u terecht bij Cultuur-Historische Vereniging Scoronlo te Schoorl.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Schoorl heeft 20 rijksmonumenten.

- Molen Kijkduin.

- Hargermolen.

- Gevelstenen in Schoorl.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In de Schoorlse duinen is een tweede begrazingsgebied gerealiseerd, ten zuiden van de Schoorlse Zeeweg. Het tweede begrazingsgebied bestaat uit de Mariavlakte, het Frederiksveld en ‘t Groote Ganzenveld. Er zijn rasters, veeroosters en klaphekjes geplaatst. Sinds eind 2010 wordt het gebied begraasd met Black Aberdeen Angus runderen. Deze runderen lopen ook in het noordelijke begrazingsgebied. Ze zijn zeer vriendelijk van aard en kunnen het hele jaar buiten lopen.

Het uitgestrekte duingebied van Schoorl bestaat uit open duinen, bos en natte vlakten. Om het gebied open te houden is het belangrijk dat het niet met bomen dichtgroeit. Met de traditionele manier van beheer - kappen van houtopslag - lukt dit niet. Daarom is op twee plaatsen in het Schoorlse duingebied gekozen voor begrazing met runderen.

Het zuidelijke begrazingsgebied blijft toegankelijk voor het publiek. In het noordelijke gebied tussen de Baaknolweg, Harger Zeeweg, Schoorlse zeeweg en de nieuwe weg, lopen ook runderen. Dit noordelijk begrazingsgebied is niet toegankelijk voor honden, in het zuidelijk begrazingsgebied mogen honden aangelijnd mee. (bron: Staatsbosbeheer, 16-8-2010)

- Natura 2000-gebied Abtskolk en De Putten (genoemd naar de gelijknamige meertjes in het gebied) is ca. 600 hectare groot en ligt tussen Petten en Burgervlotbrug in het N en Groet, Hargen en Camperduin in het Z. Door het gebied loopt de Oude Schoorlse Zeedijk. N hiervan is voorheen gem. Zijpe, Z hiervan (= Verenigde Harger- en Pettemerpolder) is voorheen gem. Schoorl. Het is een leefgebied voor dwergganzen, kolganzen, grauwe ganzen en Smienten. Nadere informatie over Abtskolk en De Putten op de site van de provincie Noord-Holland.

- In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer vindt u informatie over het ontstaan van de Schoorlse Duinen en de planten en dieren die er leven. Daarnaast is het centrum een vertrekpunt voor een bezoek aan de Schoorlse Duinen. Verder is hier voor kinderen het Speelbos Zandspoor. Klimmen en klauteren, een hut bouwen of kliederen met water. Vies worden mag!

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Bergen en Schoorl.

 

Reactie toevoegen